Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΤΟ KOUZINA 2024

Τιμώμενος προορισμός του επόμενου KOUZINA θα είναι η Φλώρινα, σε μια ιδιαίτερη γαστρονομική συνάντηση με την Ανατολική Χαλκιδική, που θα αναδείξει τον γευστικό και κοινό παραγωγικό πλούτο τους

Μια ιδιαίτερη γαστρονομική -και όχι μόνο- δικτύωση με τη Φλώρινα θα επιχειρήσει η Ανατολική Χαλκιδική, προκειμένου οι δύο περιοχές να έρθουν πιο κοντά, να μάθουν η μία από την άλλη, να αναπτύξουν συνέργειες και να συστήσουν τα προϊόντα τους, που σε πολλές περιπτώσεις μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά. 

Με όλους αυτούς τους σκοπούς η Φλώρινα θα είναι ο τιμώμενος προορισμός του KOUZINA 2024, της γαστρονομικής δράσης του δήμου Αριστοτέλη που μετρά περισσότερα από δέκα χρόνια ζωής.

Τα φασόλια Πρεσπών, οι πιπεριές Φλωρίνης και τα υπόλοιπα κηπευτικά της, τα φημισμένα κεμπάπια της, τα κρασιά του Αμυνταίου και οι δεκάδες ιδιαίτερες τοπικές συνταγές της ευρύτερης περιοχής θα βρεθούν στο επίκεντρο της γαστρονομικής αυτής συνάντησης, όπου και η Ανατολική Χαλκιδική θα εισφέρει τα δικά της πλούσια τοπικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα φασόλια Παλαιοχωρίου. Η Φλώρινα θα ξεδιπλώσει όλες τις γαστρονομικές της χάρες στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου σε Αρναία, Στρατώνι και Ιερισσό, στο πλαίσιο τριών διαφορετικών δράσεων του KOUZINA. 

Το ζητούμενο από την πρώτη αυτή γνωριμία που σχεδιάζουν οι δήμοι Αριστοτέλη και Φλώρινας είναι να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος τουριστικός δίαυλος επικοινωνίας των δύο περιοχών. Άλλωστε, στόχος του KOUZINA είναι να γίνονται γνωστοί οι προορισμοί μέσα από τη γαστρονομία τους. Η Φλώρινα επελέγη καθώς μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με την Ανατολική Χαλκιδική, ορεινούς όγκους και ποτάμια (Σακουλέβας και Χαβρίας) που επηρεάζουν το ύφος και την ποιότητα της τοπικής παραγωγής. 

«Μαθαίνουμε τη Φλώρινα. Τις χάλκινες μουσικές της, τα προϊόντα της, τη γαστρονομία της, τους οίνους της, τους χορούς και τον πολιτισμό της» λένε οι άνθρωποι του δήμου Αριστοτέλη και της Αριστοτελικής Σύμπραξης, τονίζοντας πως πέρα από τη γαστρονομία και την πρωτογενή παραγωγή, πιο κοντά θα έρθουν και ο πολιτισμός και οι μουσικές των δύο περιοχών. Έτσι, οι γνωστοί Βαλκάνηδες, η μπάντα των χάλκινων πνευστών της Φλώρινας των αδερφών Βαλκάνη, θα βρεθούν στην Ανατολική Χαλκιδική, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη γαστρονομική διοργάνωση του KOYZINA, στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

«Πατινάρουμε σε όλα τα σοκάκια της Αρναίας, τραγουδούμε με τους ντόπιους, ενώ στην πλατεία του οικισμού στήνουμε χορό υπό τους χάλκινους ήχους των Βαλκάνηδων. Οι Φλωρινιώτες ψήνουν κεμπάμπια, που είναι το τοπικό τους γαστρονομικό brand. Τα χορευτικά τους σχήματα μπλέκονται με εκείνα της Αρναίας σε ένα ζωντανό, πολύχρωμο, ανθρώπινο κουβάρι χαράς. Προσφέρουν φασόλια, τα δικά τους, τα ονομαστά, των Πρεσπών! Κερνούν κρασί από το Αμύνταιο. Δοκιμάζουμε.. Ζούμε την Ελλάδα της γιορτής και τη Μακεδονία των ήχων και του γλεντιού»: μια εικόνα από αυτές που οραματίζονται οι άνθρωποι του δήμου Αριστοτέλη στο πλαίσιο των δράσεων του επόμενου KOUZINA.

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, της Μαρίας Μαθιοπούλου, 30/10/2023]