ELDORADO GOLD: ΑΝΟΔΟΣ ΕΣΟΔΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΖΗΜΙΩΝ

Αύξηση των εσόδων 13% στα 245,3 εκατ. δολάρια και συρρίκνωση των ζημιών στα 6,6 εκατ. δολάρια από 28,4 εκατ. δολ. κατέγραψε η Eldorado Gold στο τρίτο τρίμηνο του 2023. 

Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 20,4 εκατ. δολ. στα 476,6 εκατ. δολάρια. Για το εννεάμηνο τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν 704,5 εκατ. δολ. καταγράφοντας αύξηση από 625,8 εκατ. δολ. για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αυξήσεις για το τρίμηνο και το εννεάμηνο οφείλονταν κατά κύριο λόγο στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων και στην υψηλότερη μέση επιτευχθείσα τιμή χρυσού.

Επιχειρησιακά συνεχίσαμε να σημειώνουμε πρόοδο εντός του τρίτου τριμήνου σε όλες τις μονάδες μας», δήλωσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado.

«Στην Ολυμπιάδα, οι πρωτοβουλίες παραγωγικότητας που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουλίου σηματοδότησαν ένα δυναμικό τρίμηνο και αναμένουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε περαιτέρω βελτιώσεις εντός των επόμενων τριμήνων καθώς αυτές οι πρωτοβουλίες συνεχίζουν να αξιοποιούνται στο έπακρο.

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Όσον αφορά τις Σκουριές, το κεφάλαιο ανάπτυξης που είχε επενδυθεί ανήλθε σε $27,3 εκατ. για το γ’ τρίμηνο του 2023 και θα ανέλθει σε $101,3 εκατ. στο τέλος του 2023. Η Eldorado μειώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την επένδυση κεφαλαίου ανάπτυξης για τις Σκουριές σε $160 – $170 εκατ. το 2023. Οι μειωμένες δαπάνες του 2023 δεν αναμένεται να επηρεάσουν το συνολικό χρονοδιάγραμμα και όλα τα κρίσιμα στοιχεία του έργου παραμένουν εντός προγράμματος.

Η μείωση οφείλεται στα εξής:

  • Αλλαγή σχεδίου στην ανάθεση διαφόρων συμβάσεων με σκοπό τη Βελτιστοποίηση της εκτέλεσης του έργου
  • Μετάθεση ορισμένων δαπανών προ παραγωγής από το 2023 στο 2024 χωρίς αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα ή στην πρόοδο
  • Μετάβαση μηχανολογικών εργασιών από το εξωτερικό στην Ελλάδα
  • Επικαιροποιημένη προσέγγιση εκτέλεσης για σημαντικά χωματουργικά έργα με παράλληλη διατήρηση της ευελιξίας στο χρονοδιάγραμμα των κατασκευαστικών εργασιών

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει πλήρως οι κατασκευαστικές εργασίες, οι εργοταξιακές δραστηριότητες βρίσκονταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το γ’ τρίμηνο του 2023 συνέχισαν να επικεντρώνονται στις πρώιμες κατασκευαστικές εργασίες, στον μηχανολογικό σχεδίασμά και στις προμήθειες. Η υπόγεια ανάπτυξη συνέχισε να εξελίσσεται στη δυτική ράμπα και παραμένει εντός προγράμματος, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των μέτρων ανάπτυξης για το 2023. Η εγκατάσταση ηλεκτροδότησης συνεχίστηκε με την εγκατάσταση των νέων υποσταθμών και τη διανομή στο υπόγειο δίκτυο. Οι αναβαθμίσεις ηλεκτροδότησης έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν εντός του δ’ τριμήνου. Τα επερχόμενα ορόσημα για τους υπόλοιπους μήνες του 2023 περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των αναθέσεων των υπολειπόμενων σημαντικών συμβάσεων έργων και προμηθειών, με παράλληλη διατήρηση της ευελιξίας στο χρονοδιάγραμμα των κατασκευαστικών εργασιών.

[ΠΗΓΗ: BNB DAILY, https://energyin.gr/, 30/10/2023]