ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Ο ευρωπαϊκός εξορυκτικός κλάδος και η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας πραγματικότητας

Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς Μεταλλευτικούς Συνδέσμους, η Euromines διοργάνωσε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου μια υβριδική (δια ζώσης και διαδικτυακή) συζήτηση με θέμα «Αλλαγή ταχυτήτων: απελευθέρωση των βιώσιμων δυνατοτήτων στις βιομηχανίες πρώτων υλών και στις αυτοκινητοβιομηχανίες» (“Shifting gears: unleashing Sustainable potential in Raw Materials and Automotive Industries”).

Η συζήτηση διεξήχθη στις Βρυξέλες, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Thon, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Euromines «Πρωτοβουλία Βιώσιμης Εξόρυξης» (Sustainable Mining Initiative), στην οποία συμμετέχει η Ελληνικός Χρυσός, αφού η μητρική Eldorado Gold είναι μέλος της Euromines.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Maroš Šefcovic, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακολούθησε μια δυναμική συζήτηση με πάνελ εκπροσώπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τους κλάδους των ορυκτών πρώτων υλών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο πάνελ συμμετείχαν η κα Nicola Beer, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κος Dimitri Lorenzani, συνεργάτης του κ. Maroš Šefcovic, ο κος Benjamin Gallezot, Διυπουργικός εκπρόσωπος που συντονίζει τη γαλλική στρατηγική για την εξασφάλιση προμήθειας κρίσιμων μετάλλων, Υπηρεσίες του Πρωθυπουργού, ο κ. Jean-André Barbosa, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Κανονισμών του Ομίλου Renault, η κα Nour Amrani, Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων FLSmidth, και ο κος Jan Moström, Διευθύνων Σύμβουλος LKAB, Πρόεδρος Euromines. Συντονιστής ήταν ο κος David Rose, Σύμβουλος επικοινωνίας.

Τι συζητήθηκε

Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάνελ, καθορίστηκε από την αρχή πως η Πράσινη και η Ψηφιακή Μετάβαση και η Στρατηγική Αυτονομία είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη. Η εξόρυξη και η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελούν δύο άκρα ενός διασυνδεδεμένου οικοσυστήματος, όπου το κάθε άκρο βασίζεται στο άλλο. Οι βιώσιμες πρακτικές εξόρυξης παρέχουν καθαρές πρώτες ύλες απαραίτητες για τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ η ζήτηση για αυτά τα υλικά προωθεί την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στον τομέα της εξόρυξης.

Η συζήτηση στο πάνελ ουσιαστικά διερεύνησε πώς αυτή η συμβιωτική σχέση μπορεί να αποφέρει βέλτιστα αποτελέσματα και για τους δύο κλάδους. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ εξέτασαν θεμελιώδεις πυλώνες και πτυχές για να καθορίσουν πώς η βιώσιμη εξόρυξη, ο καθαρισμός και η διαδικασία παραγωγής μπορούν να είναι ανταγωνιστικές ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις των τιμών. Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος για να απομακρυνθούμε από ένα μοντέλο που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην έγκαιρη παράδοση και στο χαμηλότερο κόστος. Αντ’ αυτού πρέπει να κατανοήσουν όλα τα μέρη την ανάγκη για σταθερές και συνεχείς αλυσίδες εφοδιασμού που δίνουν προτεραιότητα στην υψηλή απόδοση και διαφάνεια στα θέματα του ESG. Τονίστηκε επίσης η σημασία της εσωτερίκευσης παραγόντων που εκτείνονται πέρα από το κόστος στις αλυσίδες αξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Ο αντίκτυπος του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στις καθημερινές μας συνήθειες και καταναλωτικά πρότυπα αποτελεί καθοριστική δύναμη για την προώθηση της βιωσιμότητας της μετάβασης στις κοινωνίες και την οικονομία της ΕΕ. Καθώς ξεκινάμε ένα βαθύ και ευρύ ταξίδι απεξάρτησης από τον άνθρακα, τα φώτα της δημοσιότητας μετατοπίζονται από τους υδρογονάνθρακες στα μέταλλα και τα ορυκτά, πυροδοτώντας μια νέα εποχή ζήτησης πρώτων υλών.

Σημαντικά σημεία

Από τη συζήτηση, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα εξής σημαντικά σημεία:

  • Η σημερινή βιομηχανία της Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει ένα δυσβάστακτο φορτίο: Γεωπολιτική κρίση, οικονομική κρίση, αύξηση κόστους ενέργειας, μετα-Covid εποχή, έλλειψη πρώτων υλών. Η σύμπνοια και η συνεργασία των εμπλεκομένων στις εφοδιαστικές αλυσίδες μερών προβάλλει αναγκαία, ενώ η Ε.Ε. καλείται να χαράξει τον δρόμο και να δείξει την κατεύθυνση προς μια βιώσιμη ομαλοποίηση.
  • Μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν όλοι ήσυχοι πως οι πρώτες ύλες έρχονται από αλλού (π.χ. Κίνα, Ρωσία) και –επιδεικνύοντας ένα βολικό στρουθοκαμηλισμό–, κανείς δεν ενδιαφερόταν κάτω από ποιες συνθήκες εξορύσσονταν ή κατεργάζονταν. Σήμερα, οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποδείξει την ικανότητά της να καταστεί αυτάρκης σε πρώτες ύλες. Εδώ όμως υπεισέρχεται το θέμα της βιωσιμότητας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  • Για να επιτευχθεί πραγματική βιωσιμότητα, αυτές οι πρώτες ύλες πρέπει όχι μόνο να εγγυώνται την ασφάλεια του εφοδιασμού αλλά και να επιδεικνύουν υψηλό βαθμό περιβαλλοντικής απόδοσης. Ωστόσο, αυτό παρουσιάζει ένα σύνθετο δίλημμα. Τα υλικά βιώσιμης εξόρυξης, απαραίτητα για τις τεχνολογίες της αυτοκινητοβιομηχανίας, συνοδεύονται από υψηλό κόστος. Εν τω μεταξύ, το τελικό προϊόν, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικό ως προς τις τιμές για να ενθαρρύνει την ευρεία υιοθέτησή τους. Αυτό απαιτεί μια ολιστική λύση που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και στα δύο άκρα της αλυσίδας αξίας.
  • Επί του παρόντος, η βιομηχανία πρώτων υλών βρίσκεται σε μια κατάσταση «η κότα και το αυγό…». Οι αποδέκτες, οι κρίσιμοι παίκτες στη διαδικασία προμηθειών, χρειάζονται επιχειρηματική λογική για να πληρώσουν παραπάνω για πρώτες ύλες με υψηλή απόδοση βιωσιμότητας και ασφάλεια εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές εκφράζουν έντονη επιθυμία για βιώσιμες πρώτες ύλες, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πρόσθετο κόστος παραγωγής που συνδέεται με αυτές. Ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση…
  • Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τον κύκλο εξόρυξη, επεξεργασία, ανακύκλωση χρήζει αναθεώρησης ώστε, και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η εξόρυξη να αποδαιμονοποιηθεί. Παράλληλα να γίνει κατανοητό στους πολίτες της Ε.Ε. πως η τεχνολογική εξέλιξη προχωράει χέρι -χέρι με την εξόρυξη, διότι όλες οι νέες τεχνολογίες απαιτούν μεγάλες ποσότητες ορυκτών, όπως μέταλλα, σπάνιες γαίες κ.λπ.

*Η Euromines είναι ο αναγνωρισμένος αντιπρόσωπος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εξόρυξης μετάλλων και ορυκτών. Κύριος στόχος της ένωσης είναι η προώθηση της βιομηχανίας και η διατήρηση των σχέσεών της με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε όλα τα επίπεδα. Η Euromines παρέχει υπηρεσίες στα μέλη της όσον αφορά την πολιτική της Ε.Ε. και χρησιμεύει ως δίκτυο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών σε ολόκληρο τον τομέα εντός της Ευρώπης. Η ένωση προωθεί επίσης επαφές με την εξορυκτική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Η Euromines αντιπροσωπεύει μεγάλες και μικρές εταιρείες και θυγατρικές στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου που παρέχουν θέσεις εργασίας σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους. Μέσα από τις δραστηριότητες και τις λειτουργίες αυτών των μελών παράγονται περισσότερα από 42 διαφορετικά μέταλλα και ορυκτά. Για ορισμένα μέταλλα και ορυκτά, η Ευρώπη είναι ο πρώτος παραγωγός παγκοσμίως. Η Euromines παρέχει μια επίσημη πλατφόρμα στην οποία τα μέλη αξιολογούν τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών και νομοθεσίας στον κλάδο και καθορίζουν κοινές θέσεις και δράσεις.