ΑΝΑΣΑ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ ΞΑΝΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 43 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ

Η πρόσκαιρη υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωση πυρκαγιών. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού είναι πίσω μας αλλά σε λίγα μόλις 24ωρα αρχίζει ένα νέο αφού ο υδράργυρος από την Πέμπτη ανεβαίνει επικίνδυνα στους 42 και 43 βαθμούς Κελσίου.

Η δε προσωρινή υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών ακολουθείται από ισχυρούς ανέμους που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, όπως προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία. Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί άνεμοι και τα μελτέμια θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Πρόγνωση καιρού έως Παρασκευή

Ο καιρός σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ είναι αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α.  στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου

β.  στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ.  στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 και στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

(Φωτό: VIA ASSOCIATED PRESS)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, 17/7/2023]