ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην εξάρθρωση δικτύου τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια προχώρησαν, έπειτα από συντονισμένες δράσεις, η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). 

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως “εγκέφαλος” του δικτύου το οποίο ετοίμαζε επιθέσεις στην Ελλάδα, με στόχο ανθρώπινες ζωές και την υπονόμευση της χώρας. 

Στόχος εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων – Συνελήφθησαν 2 Πακιστανοί 

Στόχος των δυο αλλοδαπών που συνελήφθησαν ήταν εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ψυρρή. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συλληφθέντες οι οποίοι είναι πακιστανικής υπηκοότητας, 29 και 27 ετών, ετοίμαζαν για αρκετό διάστημα το χτύπημα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί, είχαν παρακολουθήσει τον χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών.

Συγκεκριμένα, είχαν μελετήσει τις εκδοχές: Να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από δύο περιστατικά. Τη σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο, το 2021, για επίθεση σε ισραηλινό στόχο και ένα χρόνο μετά το 2022, ύστερα από νέες συλλήψεις Πακιστανών, αυτή τη φορά στην Τουρκία όπου σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν φωτογραφίες και μηνύματα στα κινητά των συλληφθέντων. Επίσης, έγιναν κατ’ οίκων έρευνες σε Ζάκυνθο και Αθήνα και ακολούθησαν προσαγωγές και άλλων ομοεθνών τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του “εγκεφάλου” που έδινε τις εντολές. 

“Να σκοτώσουμε 2, να σκοτώσουμε 3, όσους περισσότερους μπορούμε”

Συγκεκριμένα, οι Πακιστανοί βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Ήταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. Πριν από 1,5 μήνα προσήχθησαν και τους πήραν κινητά και ψηφιακά στοιχεία, που υπήρχαν οι συνομιλίες με τον ομοεθνή τους, που λένε ότι είναι στο Ιράν. Επίσης, υπήρχαν φωτογραφίες και βίντεο που αποτύπωναν το εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. 

Οι αμοιβές που τους υποσχόταν ο “εγκέφαλος” ήταν σε δικά τους χρήματα, τα οποία αντιστοιχούσαν σε 10.000 – 15.000 ευρώ. Επίσης, τους έλεγε να χρησιμοποιήσουν όπλα ή εκρηκτικά για την επίθεση και όταν έχει πολύ κόσμο να βάλουν φωτιά με φιάλες υγραερίου προκειμένου να καούν όσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του εστιατορίου. Τους προέτρεπε να στρατολογήσουν και άλλα άτομα προκειμένου να κάνουν δολοφονίες σε πλατείες, στάδια και εμπορικά κέντρα.

“Να σκοτώσουμε 2, να σκοτώσουμε 3, όσους περισσότερους μπορούμε” φέρεται να τους έγραφε.

Η αστυνομία προχώρησε σε ακόμη 15 προσαγωγές Πακιστανών που φέρεται να επιχείρησαν να στρατολογήσουν τους δυο συλληφθέντες, αλλά δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 28/3/2023]