Η εντυπωσιακή μείωση των τιμολογίων ρεύματος κατά 60% για τον Φεβρουάριο προβλέπεται να περιορίσει και το ύψος των κρατικών επιδοτήσεων που θα ανακοινώσει εντός των ημερών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εν μέσω μιας ανοικτής συζήτησης στην Ευρώπη για στοχευμένα μέτρα και κατάργηση των οριζόντων εκπτώσεων.
Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι φωνές στην καρδιά της ΕΕ που υποστηρίζουν ότι έφτασε η ώρα που οι Βρυξέλλες πρέπει να χαράξουν μια κόκκινη γραμμή στα μέτρα στήριξης, ώστε τα κράτη –μέλη να σταματήσουν να επιδοτούν αφειδώς τους καταναλωτές για να δοθούν και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας. Την συζήτηση άνοιξε στα τέλη του προηγούμενου έτους το Eurogroup και επανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αξιολογούν τα αποτελέσματα των επιδοτήσεων και τα άλλα μέτρα έναντι της ενεργειακής ακρίβειας που έθεσε σε εφαρμογή η κάθε κυβέρνηση. Οι χώρες του Βορρά πιέζουν να μπει ένα όριο στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης, με βάση την κατανάλωση.
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται το ολλανδικό μοντέλο, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο (με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου) για κλιμακωτές επιδοτήσεις και εκπτώσεις έως ένα συγκεκριμένο ύψος κατανάλωσης. Όποιος ξεπεράσει το επιδοτούμενο όριο κατανάλωσης, θα πληρώνει την επιπλέον ποσότητα σε τιμές αγοράς.
Μάλιστα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα κληθούν να παρουσιάσουν την εθνική στρατηγική τους τους, ώστε να αναλυθούν στη συνέχεια οι προκλήσεις στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων με στόχο τον περιορισμό του αντίκτυπου που έχει το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η συζήτηση αυτή μάλλον αμηχανία δημιουργεί στην ελληνική κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε από το Νταβός ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πεπατημένη στο θέμα των επιδοτήσεων.
Τους τελευταίους 16 μήνες ενισχύει σε μηνιαία βάση τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αυτό θα συνεχιστεί όπως είπε και φέτος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν μόλις οι ανταγωνιστικές χρεώσεις επανέλθουν στα 0,15 με 0,16 λεπτά η κιλοβατώρα.
Για τον Φεβρουάριο οι τιμές των προμηθευτών προσγειώνονται κοντά σε αυτά τα επίπεδα με τον μέσο όρο των τιμών να διαμορφώνεται στα 0,21 λεπτά. Η ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ανακοίνωσε τιμή στα 19,9 λεπτά/KWh, έναντι 48,9 λεπτών/KWh τον Ιανουάριο. ‘Άνω των 500 KWh η χρέωση διαμορφώνεται 21,1 λεπτά/KWh από 50,1 λεπτά τον Ιανουάριο. Τον Ιανουάριο οι επιδότηση της πολιτείας έφτασε τα 34 λεπτά ανά κιλοβατώρα, Αν υπολογίσουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ που είναι ο «μπούσουλας» των κρατικών επιδοτήσεων, τότε για τον επόμενο μήνα η επιδότηση θα είναι πολύ μικρή προκειμένου το ΥΠΕΝ να πετύχει τον στόχο που είναι τα 0,15 -0,16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε πως το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, τα έσοδα του οποίου περιορίζονται αισθητά λόγω των χαμηλών τιμών στην χονδρεμπορική είναι θεσμοθετημένο μέχρι τον Ιούλιο και παρέπεμψε στις τελικές ρυθμίσεις των Βρυξελλών για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το επόμενο διάστημα. Συζητήσεις για τα όρια των επιδοτήσεων έχουν υπάρξει και εντός της κυβέρνησης σε μια περίοδο που οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών επιβάρυναν και τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι ωστόσο σαφές ότι αλλαγές στο μοντέλο τιμολόγησης θα δούμε μετά τις εκλογές.
Επί του παρόντος, η αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα λειτουργεί ευεργετικά για την κυβέρνηση, η οποία δεν θα χρειαστεί να εκταμιεύει πρόσθετους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξει τους καταναλωτές.
Ενθαρρυντικά μηνύματα στέλνει η αγορά και για τον επόμενο μήνα καθώς οι χαμηλές πτήσεις των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά προβλέπεται να συνεχιστούν αφού θα ενσωματώσουν τις μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.
[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 23/1/2023]