ΤΙΜΕΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Με χειμωνιάτικο καιρό και θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 10 και 12 βαθμούς κελσίου ξύπνησαν κάτοικοι της Αρναίας αλλά των ορεινών χωριών του Χολομώντα. 

Ήδη ο υδράργυρος έχει πέσει αρκετά τελευταία και τα βράδια αρκετοί θέλησαν να κάψουν τα πρώτα κούτσουρα στα τζάκια. Ωστόσο είναι επιλογή που φέτος μάλλον θα χρυσοπληρώσουν αν δεν μπει πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων.

Σε μια μικρή έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι η τιμή του τόνου ξεπερνά τα 120 ευρώ με 140 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπου αυξάνεται η ζήτηση ο τόνος σκαρφαλώνει στα 150 ακόμη και 180 ευρώ.

Η διανομή από τις υπηρεσίες των δασαρχείων και τους συνεταιρισμούς ξεκίνησε ήδη για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Στον Ταξιάρχη η προβλεπόμενη ποσότητα περίπου 4 τόνοι δόθηκε προς 300 ευρώ συν τα έξοδα κοπής και μεταφοράς στους κατοίκους.

Όπως διαφαίνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι στις προθέσεις του το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσόξυλων και εν γένει των καύσιμων υλών. Στην παρούσα φάση εξετάζεται να εφαρμοστεί συγκεκριμένο όριο στο περιθώριο κέρδους καθώς και να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να δηλώνουν αποθέματα προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά.

[ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, από seleo.gr, 22/9/2022]