Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΠΕ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Nέα πρωτοβουλία πήρε ο Δήμος Αριστοτέλη, ο οποίος αναλαμβάνει να γίνει αποδέκτης των απόψεων κάθε ενδιαφερόμενου να λάβει μέρος στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αφορά το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Μάλιστα ο δήμος έχει προγραμματίσει ειδική συνεδρίαση σήμερα  Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις του και να προκύψει μια γνωμοδότηση η οποία θα οριστικοποιηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης αυτή είναι για τον Δήμο η 4η Οκτωβρίου 2022. Γι’ αυτό και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις απόψεις τους αποστέλλοντας σχετικό υπόμνημα στο γραφείο δημάρχου μέχρι στις 30 Σεπτεμβρίου. Όλα τα υπομνήματα θα διαβιβαστούν στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό να φτάσουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που διενεργεί την διαβούλευση.

Ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε τα εξής για την σχετική πρωτοβουλία: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ουσίας, που ενισχύει τη φωνή των πολιτών, καθώς οι θέσεις των φορέων θα μεταφερθούν αυτούσιες στο αρμόδιο Υπουργείο. Φυσικά, τις θέσεις του θα αποστείλει και ο Δήμος, μετά από τη ενημέρωση και διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.»

Να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω της ζωντανής μετάδοσης από το κανάλι του Δήμου στο Youtube (https://www.youtube.com/channel/UCTALEJnts62RkgrCU3FYzmQ/featured)

Να σχολιάσω πως προσβλέπουμε όλοι σε ένα γόνιμο διάλογο, διότι οι ζωντανές μεταδόσεις δημοτικών συμβουλίων κρύβουν έναν κίνδυνο… Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να στήσουν μια παράσταση απέναντι στο κοινό που παρακολουθεί ζωντανά και είναι μεγαλύτερο από όσο χωράει η αίθουσα του δημαρχείου. Και βέβαια η παράσταση δεν δίνεται προς… τέρψη των θεατών στο κανάλι του δήμου στο YouTube, αλλά για τους γνωστούς λόγους εντυπωσιασμού και άγρας ψήφων. Απέχουμε μόλις ένα χρόνο από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και κάποιοι δεν αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες… Και δεν μιλάω μόνο για  το Δήμο μας…

Ελπίζω, λοιπόν, να μην επιστρέψουμε στις στείρες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, όπου υπήρχαν οι καλοί και οι κακοί, οι αυτόκλητοι σωτήρες του Δήμου και αυτοί που μανιωδώς ήθελαν την καταστροφή(!), δηλαδή όλα άσπρο ή μαύρο… Θέλω να πιστεύω πως αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί και ο σκοπός από εδώ και πέρα είναι ένας και κοινός: Αειφορική ανάπτυξη με τις ελάχιστες επιπτώσεις και άνοδος του οικονομικού και βιοτικού επιπέδου του δήμου. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, όλα τα άλλα περιττεύουν…

Ίδωμεν….

Για όσους ενδιαφέρονται, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της «Ελληνικός χρυσός» στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.hellas-gold.com/metalleia-kassandras/keimena-kai-sunodeutika-arxeia/