Με την αφηγηματική θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο «Φωνές» που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 στα Νέα Ρόδα, με λογότυπο εμπνευσμένο από την δια θαλάσσης φυγή των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες και το ταξίδι τους ως τις ακτές της Μητέρας Ελλάδας, ο Δήμος Αριστοτέλη τιμά τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Οι «Φωνές» που θα ζωντανέψουν ως Χορός αρχαίας τραγωδίας, με τη συμμετοχή των θεατρικών ομάδων της Ιερισσού και των Νέων Ρόδων, βασίζονται σε μαρτυρίες Ελλήνων προσφύγων, όπως αυτές καταγράφηκαν στο πέρασμα των χρόνων κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής και μετά από αυτήν, εξιστορώντας τον ξεριζωμό ενός ολόκληρου Έθνους! Είναι οι αναμνήσεις ανθρώπων , τα συναισθήματά τους, τα απομεινάρια τους.
Η παράσταση πλαισιώνεται συνοδεία μουσικής και χορευτικών εμπνευσμένων από την παράδοση και το δράμα των Μικρασιατών προσφύγων.
Ο Στέλιος Καλαϊτζής που υπογράφει τη σκηνοθετική και κειμενική επιμέλεια της παράστασης, με Bοηθό Σκηνοθέτη την Άννα Καραμανίδου επισημαίνουν: «Φωνές, που ήρθανε άξαφνα… χωρίς αποσκευές και διαβατήρια. Δεν ήταν ταξιδευτές, δεν ήρθανε με τη θέλησή τους να μας πουν την ιστορία τους. Φωνές, που ήρθανε άξαφνα… με δάκρυα στα μάτια και σπίτια ξεριζωμένα. Δεν ήταν ζητιάνοι, δεν ήρθανε από τις θάλασσες να κλέψουνε τον ήλιο μας. Φωνές που ήρθανε άξαφνα… που έσπειραν σε ξένο, μα τόσο οικείο τόπο, ξανά το ριζικό τους.»
Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης, υπογράφει ο Πάνος Πλιούκας, ενώ θα τραγουδήσουν η Αθηνά Βαρβαρέσου, ο Χρήστος Παναγιωτίδης και ο Βασίλης Κοκκαλιάρης. Συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της παράστασης, και δήλωσε σχετικά:
«Ήταν φυσική η επιλογή του χώρου, για αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αφού τα Νέα Ρόδα, είναι το μεγαλύτερο προσφυγικό χωριό της Βόρειας Χαλκιδικής που ιδρύθηκε από 40 περίπου οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων από τα Ρόδα της Μικράς Ασίας. Με τη φωτιά και το λεπίδι των Τούρκων διωκτών ξοπίσω τους, έφυγαν είτε με δύο καΐκια προς τη Μυτιλήνη, για να φτάσουν σε δεύτερο χρόνο στη Χαλκιδική. Αυτοί, όπως και πολλοί ακόμα πρόσφυγες που με παρόμοιο τρόπο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις αλησμόνητες πατρίδες και εγκαταστάθηκαν στην Ουρανούπολη, στην Αμμουλιανή, στο Στρατώνι, στα Πυργαδίκια, στην Ολυμπιάδα, πέρασαν τις πρώτες δυσκολίες της δικής τους προσαρμογής, αλλά και της προσαρμογής των γηγενών πληθυσμών με τους νεοφερμένους, όπως έγινε σε όλη την Ελλάδα. Στέριωσαν όμως. Δημιούργησαν. Συνυπέγραψαν τη νεότερη ιστορία και εξέλιξη του τόπου μας, του Δήμου Αριστοτέλη. Ελάχιστη τιμή στην δική τους περιπέτεια αλλά και σε όσους και όσα χάθηκαν στον ματωμένο κουρνιαχτό της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι η εκδήλωση «Φωνές», που ενώνει τις δικές μας, με τις δικές τους…».
[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 11/7/2022]