ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ..

Σήμερα, τα τοπικά μπλογκ φιλοξένησαν μαζί με την ΑΥΓΗ ,την Εφημερίδα των Συντακτών, το «The Press Project» και το ΜΕΤΑ (για όσους ξέχασαν το ΜΕΤΑ είναι το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής…), άρθρα βασισμένα κυρίως σε δηλώσεις του δημάρχου Αριστοτέλη, σχετικά με «απολύσεις εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός»

Διαβάζοντας την επίμαχη ανακοίνωση του δημάρχου, διακρίνω κάποιες πομπώδεις εκφράσεις που θα ταίριαζαν σε προεκλογική περίοδο… Του τύπου «επένδυση με απολύσεις δεν υπάρχει», ή «τα συμφωνηθέντα μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και “Ελληνικού Χρυσού” δεν περιλαμβάνουν στάδιο απολύσεων εργαζομένων πριν την υπεσχημένη αύξηση των θέσεων εργασίας. Πόσο μάλλον στρατηγικές ομαδικές απολύσεις»…

Έτρεξα κι εγώ να ενημερωθώ για τις «ομαδικές απολύσεις»… Και μαθαίνω πως απολύθηκαν 3 (ολογράφως «τρία») άτομα, σε σύνολο 1500 περίπου εργαζομένων. Ένας πλεονάζων μηχανικός παραγωγής και άλλα δύο άτομα. 

Ζητώντας επίμονα από την εταιρεία να πει για τις «άλλες απολύσεις», για σημαντική μείωση προσωπικού, για σειρά ανέργων στο Δήμο Αριστοτέλη, πήρα το μήνυμα ότι… παραλογίζομαι!

Αναρωτιέμαι λοιπόν, κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου, ποια μύγα ακριβώς τσίμπησε τον δήμαρχο και αποπειράται ουσιαστικά να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας μιας ιδιωτικής εταιρείας; Θέλει να χαλάσει το υπάρχον καλό κλίμα και να μπούμε σε περίοδο αναμπουμπούλας; Ήδη τα κατάφερε… Ο τίτλος στην Αυγή είναι «Η εταιρεία ξεκίνησε τις απολύσεις επικαλούμενη μείωση του κύκλου εργασιών της και αυτό έχει εξοργίσει εργαζόμενους και τοπικούς παράγοντες»(!!!). Γνωρίζει ο κος Βαλλιάνος κάποια μυστικά που οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουμε και πάει να προλάβει καταστάσεις; Αν ναι, γιατί δεν τα δημοσιοποιεί; Αν όχι, πάλι, γιατί κάνει σαν να θίγεται προσωπικά με την απόλυση των 3 εργαζομένων; Και να μιλήσω και σαν εργαζόμενος, απολαμβάνουν κάποιας ιδιότυπης ασυλίας οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός και δεν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν ποτέ; Ισόβια; Όπως λέμε «δημόσιο»; 

Άλλο προσλαμβάνω 90% από το Δήμο Αριστοτέλη και άλλο δεν μπορώ να απολύσω κανέναν…

Παραμένει λοιπόν η απορία για την σπουδή της δημοτικής αρχής να περάσει σε ανακοινώσεις λες και ξεκίνησε πογκρόμ κατά των εργαζομένων… Και η σύνδεση με τους απολυμένους του υπεργολάβου «Ελληνικά Λατομεία» είναι αν όχι εκ του πονηρού, τουλάχιστον ατυχής… Επιχείρημα επιπέδου Εφημερίδας Συντακτών από την δημοτική αρχή δεν το περίμενα…

Προφανώς όμως, ο δήμαρχος είχε και δεύτερες σκέψεις και έσπευσε να κάνει δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 99,4τονίζοντας πως «εμείς δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της εταιρείας», υποθέτω μετά από αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του… Προσπάθησε να τα στρογγυλέψει, αλλά δήμαρχε, δυστυχώς verba volant, scripta manent …. Α, έκανε και μια απίθανη δήλωση: «Δεν προβλέπεται από τη νέα σύμβαση πως η εταιρεία μπορεί να μειώσει το προσωπικό της (!!!)» δήλωσε ο δήμαρχος… (Ορίστε;;;; Δεν θα μπορεί π.χ. να απολύσει 5 διοικητικούς και να προσλάβει 15 μεταλλωρύχους μελλοντικά;) Επίσης μίλησε για έναν πολίτη του δήμου που ήρθε να μείνει εδώ και να δουλέψει… Προνομιούχος αυτός ο πολίτης που έχει προς υπεράσπισή του ολόκληρη τη δημοτική αρχή…

Συνοψίζοντας, θα χαρακτήριζα τουλάχιστον ατυχή έως και αψυχολόγητη τη βιαστική κατά τη γνώμη μου χθεσινή ανακοίνωση του κου δημάρχου. Ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή κρίσιμη , όπου η εταιρεία –παραμένοντας σταθερή στις δεσμεύσεις της, και όντας σε φάση μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού–, εξετάζει την οικονομική της βιωσιμότητα, αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις και κοιτάζει μπροστά για ρεαλιστικές λύσεις.

Δεν θέλω να γράψω κανένα υμνολόγιο για την εταιρεία,απλά αντιγράφω από τη σημερινή της ανακοίνωση-τοποθέτηση στα σχόλια του κου Βαλλιάνου.

«{…] Στο πλαίσιο αυτό, αφού έχουμε αξιολογήσει τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της εταιρείας και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, προχωράμε στην ανασυγκρότηση, τη βελτίωση των διαδικασιών μας, τον διοικητικό και επιχειρησιακό εξορθολογισμό της λειτουργίας μας, με κριτήρια αμιγώς επιχειρησιακά και αξιολόγησης της ατομικής απόδοσης. Οι δράσεις μας αυτές, όχι μόνο διατηρούν αλλά και ενισχύουν το συνολικό θετικό μας αποτύπωμα στην τοπική απασχόληση και αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας».

Ισχύει ή δεν ισχύει; Απαντήστε μόνοι σας…