ΜΩΒ ΜΕΔΟΥΣΕΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΥΖΙΝΑ

Οι μωβ μέδουσες φαίνεται να έχουν κατακλείσει τελείως τις ελληνικές θάλασσες τις τελευταίες μέρες, με το συγκεκριμένο είδος, γνωστό και ως (Pelagia noctiluca), να έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στη Μεσόγειο θάλασσα.

Συγκεκριμένα το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι τόσο έντονο και επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει, ενώ η ίδια η μέδουσα φαίνεται να αναγνωρίζεται ευκολότερα από τα πλοκάμια της. Ειδικότερα διαθέτει 4 κύρια και 8 λεπτότερα, μαζί με μωβ καπέλο και εσωτερικό χρώμα.

Η συνηθισμένη διάμετρος της είναι περίπου στα 6 με 10 εκατοστά, ενώ όταν είναι μικρότερη το χρώμα της είναι κυρίως πορτοκαλί και καφέ. Όταν ενηλικιωθεί αλλάζει χρώμα παίρνοντας εκείνο το σκούρο μωβ, που την χαρακτηρίζει.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

  • Προσοχή! Μία από τις σημαντικότερες πληροφορίες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζεται, είναι ότι εάν δείτε μωβ μέδουσα, δεν θα πρέπει να την βγάλετε στην παραλία, γιατί έτσι θα γίνει διασπορά των κνιδοκυττάρων της.
  • Επιπλέον σε περίπτωση τσιμπήματος απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, οινόπνευμα, αλκοόλ ή ακόμη και νερό. 
  • Ο καλύτερος σύμμαχος έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το τσίμπημα της μωβ μέδουσας, είναι η μαγειρική σόδα. 
  • Συγκεκριμένα η ταυτόχρονη πλύση του σημείου που έχει τσιμπηθεί, με μαγειρική σόδα και θαλασσινό νερό, συμβάλλει στο να σταματήσει ο πόνος αλλά και στην κυκλοφορία της τοξίνης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αναλυτικά: 

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
  7. Μην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 13/6/2022]