ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ… ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινωθεί ότι οι δικαιούχοι με αριθμό φορολογικού μητρώου που τελειώνει σε τρία, θα πρέπει να ξεκινήσουν και αυτοί να κάνουν τις αιτήσεις τους για το power pass. 

Νωρίς σήμερα το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος εγκαινιάζει και επίσημα την πλατφόρμα για τις αιτήσεις αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από την Τρίτη ενώ σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών επίσης μέσα στη Δευτέρα, θα οριστικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επαναλειτουργήσει το fuel pass για τους οδηγούς. Άρα, για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου (τουλάχιστον) η χώρα θα κινείται στον αστερισμό μιας πλατφόρμας.

Συνολικά, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στο 15νθήμερο ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 12 εκατομμύρια. Οι δικαιούχοι των αναδρομικών του ρεύματος θα ξεπεράσουν τα έξι εκατομμύρια, οι υποψήφιοι για το fuel pass είναι πολύ πιθανό ότι θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια. Όσο για το πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευής, ναι μεν οι δικαιούχοι θα κινηθούν στους περίπου 200-300.000 αλλά οι υποψήφιοι που θα κάνουν τις αιτήσεις είναι πολύ περισσότεροι καθώς αυτοί που θα πάρουν τα πολύτιμα vouchers θα αναδειχθούν μέσα από διαδικασία μοριοδότησης αφού συγκεντρωθούν όλες οι αιτήσεις.

Ποιο είναι το ζητούμενο από αυτή την… πανδημία ηλεκτρονικών αιτήσεων; Να πέσει χρήμα στην αγορά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενώ θα μπαίνουμε στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν. Η κυβέρνηση δεν θέλει κλειστά εξοχικά και απογοητευμένους καταναλωτές καθώς η διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας είναι το κυρίαρχο ζητούμενο μέσα στην αβεβαιότητα. Με τα 300 εκατ. ευρώ του power pass που θα πέσουν στην αγορά τον Ιούλιο, με τα περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την επιδότηση των καυσίμων αλλά και με τα 150 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των συσκευών, μαζεύεται ένα ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ το οποίο θα πέσει ταυτόχρονα στην αγορά δίνοντας σημαντική ώθηση.

Η τακτική του συνδυασμού πόρων από ευρωπαϊκές πηγές αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι συνταγή που έχει δοκιμαστεί και άλλες φορές στο παρελθόν και εκτιμάται ότι έχει αποδώσει τουλάχιστον στην κατεύθυνση του να μην παγώσει η κατανάλωση κάτι που στην παρούσα φάση κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό και για το ΑΕΠ της χώρας αλλά και για τα δημόσια έσοδα.

(Φωτό: Shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Νίκου Ζαργάνη, 20/6/2022]