ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΑΓΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ GAZPROM

Οι διαπραγματεύσεις με τη Gazprom μπορούν να αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας.

Η Βουλγαρία στην παρούσα φάση δεν διεξάγει συνομιλίες με τη ρωσική Gazprom για μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία φυσικού αερίου λόγω της τεταμένης κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, διευκρίνισε ο Νικόλοφ. Το συμβόλαιο της Βουλγαρίας με την Gazprom θα λήξει στα τέλη του 2022.

Εξομάλυνση τιμών

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, εάν τελειώσει ο πόλεμος, οι τιμές του φυσικού αερίου θα επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα και η αύξηση κατά σχεδόν 40% της τιμής του φυσικού αερίου, που ζήτησε η Bulgargas για τον Μάιο, μπορεί να απορριφθεί. «Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου μειώθηκε αισθητά την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Αποζημιώσεις επιχειρήσεων

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σχέδια για να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, είπε ο Νικόλοφ, υποστηρίζοντας ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου δεν είναι τόσο μεγάλη και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει αποζημιώσεις για τους οικιακούς χρήστες για την επόμενη περίοδο θέρμανσης, επεσήμανε.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, από ΑΠΕ, 14/3/2022]