ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: ”Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ”

Μέσα σε κλίμα συγκινήσεως, βυζαντινής μεγαλοπρέπειας και άφατης χαράς τελέστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, 6ης Νοεμβρίου 2021, τα Θυρανοίξια του αναπαλαιωθέντος ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Περιστεράς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Ο πεντάτρουλλος και μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας Ιερός Ναός είναι κτίσμα του 9ου αι. μ.Χ. και Κτήτοράς του είναι ο Όσιος Ευθύμιος ο εν Περιστεραίς, Μέγας Ασκητής του 9ου αι. μ.Χ.

Ο Άγιος Ευθύμιος είχε μικρασιατική την καταγωγή. Γεννήθηκε το 823 ή το 824 μ.Χ. στην Οψώ της Γαλατίας, στα μέρη της Άγκυρας. Αν και ήταν παντρεμένος εγκατέλειψε τα εγκόσμια και μόνασε αρχικά στον Βιθυνικό Όλυμπο (841).

Το 843 εκάρη Μοναχός και το 859 έγινε Μεγαλόσχημος και αναχώρησε για τον Άθωνα. Ίδρυσε Μοναστική Κοινότητα (Λαύρα) στα Βραστά (Βράσταμα) της Χαλκιδικής, όπου μεγάλο πλήθος μαθητών συγκεντρώθηκε γύρω του.

Στην Περιστερά ίδρυσε Κοινόβιο (870), Καθολικό του οποίου υπήρξε ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Περιστεράς, που είναι και κτίσμα δικό του, δική του εργασία και των πνευματικών του τέκνων.

Ο Άγιος Βασίλειος ο εξ Αθηνών, μαθητής και βιογράφος του, μας πληροφορεί ότι τα εγκαίνια του Ιερού αυτού Ναού έγιναν τον Σεπτέμβριο του 871 από τον Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Μεθόδιο.

Στην Περιστερά ο Άγιος Ευθύμιος παρέμεινε 14 χρόνια, από το 870 μέχρι το 884, για να οργανώσει, να διδάξει και να στερεώσει τα Μοναστήρια και το ποίμνιο του πάνω σε γερές πνευματικές αγιορείτικες βάσεις.

Ο Άγιος Ευθύμιος εκοιμήθη στις 15 Οκτωβρίου του 898 μ.Χ. στην Νήσο Ιερά (Γιούρα) και στις 13 Ιανουαρίου του 899 το σεπτό σκήνωμά του μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και τάφηκε στο Καθολικό της Μονής του.

Ο σεπτός αυτός Ναός αναπαλαιώθηκε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας αυτής ερίτιμο κα Μαρία Τσιάπαλη, εκλεκτή αρχαιολόγο και τους έμπειρους συνεργάτες της.

Το κόστος της αναπαλαιώσεως έφτασε στο ύψος των 530.000,00 ευρώ και προς τούτο συναίνεσε η εξαίρετη Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Ο λειτουργικός εξοπλισμός του ανακαινισθέντος Ναού έγινε με δαπάνες του Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους εντιμοτάτου κ. Αθανασίου Μαρτίνου και πλησίασε τα 250.000,00 ευρώ.

Μεγάλη η βοήθεια και από τον Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, ο οποίος με δαπάνες του Δήμου του αναπαλαίωσε τον Κωδωνοστάσιο του Ναού, στήριξε με τις Τεχνικές του Υπηρεσίες τον Σεβασμιώτατο και ανήγειρε στον περίβολο του Ιερού Ναού Κηροστάσιο, για την αποφυγή πυρκαγιάς στον υπέροχο αυτό Ναό.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων και την υποδοχή της αργυράς Λάρνακας των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, την οποία πρόσφερε από το βαλάντιό του ο κ. Ιωάννης Μπούρμπουλας, του κόστους ανελθόντος στα 55.000,00 Ευρώ.

Παρόντες και οι Άρχοντες του τόπου και πολλοί επίσημοι.

Τα ιερά Αναλόγια τίμησαν οι Μουσικολογιώτατοι κ. Πάρης Γκούνας, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέας Δερβίσης του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων και κ. Χρήστος Μπαρτζόπουλος του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πεύκων και φυσικά ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Γεώργιος Κουτσιλάς.

Μετά την τελετή των Θυρανοιξίων ακολούθησε ο Εσπερινός της Κυριακής, στο πέρας του οποίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών τόσο της Ιεράς Μητρόπολεώς του, όσο και άλλων Ι. Μητροπόλεων, απηύθυνε άκρως συγκινημένος και γεμάτος χαρά λόγο ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, γιατί τον αξίωσε ο Θεός να φέρει εις πέρας το μέγα αυτό έργο, συμπαραστατούμενος από τους συνεργάτες του και κυρίως τον Γεν. Αρχ. Επίτροπο Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, τον Εφημέριο της Ενορίας Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τσιπλακίδη, το Εκκλησιαστικό περί αυτόν Συμβούλιο και τον φιλότιμο Λαό της Περιστεράς.

Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου τ.έ., στον ίδιο Ιερό Ναό του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο οικείος Ιεράρχης, πλαισιούμενος από τον Παν. Αρχιμ. π. Επιφάνιο Καραγιώργο, Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Αιτωλοακαρνανίας, τον Αιδ. π. Χρήστο Καζανά, Εφημέριο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης, τον Αιδ. Οικ. π. Νεκτάριο Άντρα, Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής των Ν. Επιβατών, τον Αιδ. Οικ. π. Αγάπιο Παπαδόπουλο, Εφημέριο του Ι.Ν. Παναγίας Δεξιάς Θεσσαλονίκης, τον Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά, τον Αιδ. Οικ. π. Χρήστο Μήτσιου και τους Διακόνους π. Στέφανο Καππέ και π. Αμφιλόχιο Χάϊτα.

Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε Διάκονο τον κ. Νικόλαο Τσεπίση, άριστο Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Μεσολογγίου και πνευματικό τέκνο του Αιδ. Οικ. π. Χρήστου Μήτσιου.

Κατά την προσλαλιά του ο χειροτονηθείς Διάκονος προέβη σε μια δημόσια εξομολόγηση της βιοτής του από μικρό παιδί μέχρι σήμερα και ευχαρίστησε τους ανθρώπους που του στάθηκαν σ’ αυτή του τη διαδρομή που είχε όντως και πολλά αγκάθια…

Ο Σεβασμιώτατος απαντώντας στο νέο Διάκονο αναφέρθηκε στα λόγια του Κυρίου που διαφυλάσσονται στο Ε’ Κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου (Ματθ. ε’ 13-16), με τα οποία ο Κύριος ζωγραφίζει τον πίνακα των υποψηφίων μαθητών Του.

«Παιδί μου, είπε ο Δεσπότης, ο Κύριος εμάς τους Κληρικούς μας θέλει Μαθητές Του, ταπεινούς Διακόνους Του και όχι πανεπιστήμονες, γνώστες ή μη πάσης σοφίας, που πολλές φορές δηλώνει τον εγωϊσμό μας! Μας θέλει επίσης αλάτι που νοστιμίζει τον κόσμο, που ομορφαίνει την πλάση, που καθιστά την Εκκλησία άρτο ικανό να θρέψει τον σύμπαντα κόσμο! Εάν δεν αλατίζουμε τον κόσμο οι Κληρικοί, τότε θα «σαπίσουμε» οι ίδιοι και θα οδηγήσουμε και τον κόσμο στην σαπρότητα! Επίσης ο Κύριος ζητά από εμάς, αφού έχουμε το φως του Παρακλήτου μέσα μας και δεν μας έχει αφήσει ορφανούς, να φωτίζουμε τον κόσμο! Και τέλος ζητεί ο οίκος του Ιερέως να είναι γυάλινος, για να μπορεί να είναι περίοπτος απ’ όλους, να παραδειγματίζει η ζωή μας και να είναι εύκαιρη σε οποιαδήποτε στιγμή για τον έλεγχο και την κριτική όλων των ανθρώπων! Έτσι δοξάζεται ο Πατέρας μας ο Επουράνιος και μεγαλύνεται το Σώμα Του, δηλαδή η Αγία μας Εκκλησία! Λοιπόν, πάτερ Νικόλαε, να φοβάσαι τον Θεό και να ντρέπεσαι τον Λαό, καθώς λέει και ο Γέροντάς μου, γιατί έτσι και θεοπρεπώς προχωρείς και διακονείς τον άνθρωπο. Άξιος!».

Μέγα πλήθος Λαού υπερεπλήρωσε τον Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα αυτόν χώρο και την πλατεία, για να τιμήσει τον Άγιο Ανδρέα και τον Όσιο Ευθύμιο τον Νέο στο «νέο τους σπίτι» και για να προσευχηθεί και να τιμήσει τον νέο Κληρικό.

Η Ιερά Σύναξη, τέλος, είχε την τιμή το Ιερό Αναλόγιο να λαμπρύνει ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος κ. Πασχάλης Μάνος, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίας της Επανομής, ο Λαμπαδάριος της ίδιας Ενορίας κ. Γρηγόριος Κούκδας και πολλοί συνεργάτες τους στη χορωδία τη βυζαντινή του Ναού, μέλος της οποίας ήταν και ο καλλικέλαδος νέος χειροτονηθείς πατήρ Νικόλαος.

Δείτε εδώ και εδώ σχετικά βίντεο από την εκδήλωση:

 

[ΠΗΓΗ: http://www.im-ierissou.gr/, 7/11/2021]