Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΘΙΜΟ» ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ…

Η Αρναία, βρίσκεται στην Ανατολική Χαλκιδική και έχει μεγάλη ιστορία που αν και το μικρό μέγεθος της δεν φανερώνει, γίνεται αντιληπτό από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στην κεντρική πλατεία της. Είναι χτισμένη στα 600μ. στους πρόποδες του Χολομώντα και στο παρελθόν ονομαζόταν «Λιαρίγκοβη».

Το 1821 καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους και όρθια έμειναν μόνο δύο κτίρια, η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και το «Γιατράδικο» που σήμερα φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο της Αρναίας.

Τα κτίρια της είναι πανέμορφα, αναπαλαιωμένα και δημιουργούν ένα υπέροχο γραφικό τοπίο που σε προκαλεί να βγάλεις φωτογραφίες τον χαρακτηρισμένο από το 1986 «Ιστορικό Οικισμό».

Τα παραδοσιακά αρχοντικά αποτελούν μοναδικά δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής χωρίς αυλές και κτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο προκειμένου να μην τα χτυπάει ο αέρας. Βρίσκονται όλα ανάμεσα σε λιθόστρωτα σοκάκια.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά παραδοσιακά καφενεδάκια και εστιατόρια που μας ταξιδεύουν στον χρόνο. Στα ιστορικά κτίρια (που είναι περίπου 100) υπάρχουν επιγραφές όπου αναγράφονται πληροφορίες για την ιστορία του καθενός από αυτά.

Αυτό όμως που είναι το πιο διάσημο στην Αρναία είναι ο πλάτανος της στην κεντρική πλατεία της, όπου κυλάει άφθονο γάργαρο πόσιμο νερό και που υπάρχει ένα έθιμο που λέει πως όποιος πιει νερό από την πηγή του θα παντρευτεί εκεί.

Οι ντόπιοι είναι θερμοί υποστηρικτές αυτής της παράδοσης και παρουσιάζουν παραδείγματα που την τεκμηριώνουν. Το καλοκαίρι η δροσιά του πλάτανου είναι μία όαση και όλο το χρόνο είναι το «καμάρι» όλων των κατοίκων.

Μπορεί κανείς να απολαύσει τον πλάτανο και τον γαλήνιο ήχο του νερού σε κάποια από τις καφετέριες που βρίσκονται πλησίον του.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη, 27/5/2021]