ΣΥΨΑΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» – ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το άνοιγμα των σχολείων και τα βλέμματα στρέφονται στην συμπεριφορά των νέων προκειμένου να τηρήσουν τα μέτρα και να μην αποτελέσουν μεταδότες του κορονοϊού στην κοινότητα.

Μιλώντας στο Open το πρωί της Κυριακής για το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Νίκος Σύψας τόνισε: «Σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ανοίγουμε τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Απόλυτοι δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά πιστεύω ότι τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν. Είναι προτεραιότητα του κράτους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μηδενικά κρούσματα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, παρά μόνο τάξεων και θα προχωρήσουμε σε ιχνηλατήσεις κι όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», τόνισε ο καθηγητής.

Ακόμη ο καθηγητής έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους, για να προσέχουν περισσότερο, εξήγησε γιατί «χτυπήθηκαν» γηροκομεία και δομές κι αναφέρθηκε στην εποχική γρίπη που αναμένεται το χειμώνα και το εμβόλιο.

«Πλέον, επειδή επιστρέφουν οι παραθεριστές, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, αν δεν προσέξουν, διασπείρουν τον ιό και βλέπουμε να ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και γι αυτό έχουμε τη διασπορά σε γηροκομεία και δομές. Εχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων από 100 έως 300 ημερησίως, δεν έχουμε ευτυχώς αυτό που φοβόμασταν, δηλαδή να έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η επήρεια του Δεκαπενταύγουστου δεν ήταν μεγάλη, περάσαμε τον σκόπελο του δύσκολου Αυγούστου και μπαίνουμε στο εξίσου δύσκολο φθινόπωρο».

«Αυτό το χειμώνα, όταν έχουμε κάποιον με αναπνευστικό πρόβλημα θα τον ελέγχουμε και για την εποχική γρίπη και για τον κορονοϊό, καθώς τα συμπτώματα των ιών είναι παρεμφερή» επεσήμανε ο καθηγητής εν αναμονή και της εποχικής γρίπης, όμως δήλωσε αισιόδοξος για το «μπέρδεμα» που θα δημιουργηθεί στους υγειονομικούς με γρίπη και κορονοϊό: «Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από τον προηγούμενο Μάρτη, το ΕΣΥ, οι πολίτες, όλοι μας. Αναμένουμε την εποχική γρίπη και το τρίτο κύμα και θα τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα», συμπλήρωσε.

Για τα εμβόλια, σημείωσε: «Δεν έχουμε κανένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα κι ασφάλεια, που να αποδεικνύεται μέσω κλινικών μελετών. Τέλη Οκτώβρη θα ξέρουμε ποια «δουλεύουν» και ποια όχι. Έχουμε παραγγείλει πολλά εμβόλια από την Οξφόρδη κι ελπίζω να δουλέψει εκείνο το εμβόλιο. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, σώματα ασφαλείας κτλ».

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 6/9/2020]