TIME: ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Στην στενή και ιδιαίτερη σχέση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Ισλάμ και τον θαυμασμό του για τον Αυτοκράτορα Σελίμ στέκεται ανάλυση που φιλοξενεί το έγκυρο περιοδικό Time, τονίζοντας ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας για ολόκληρο τον κόσμο.

Η ανάλυση παραθέτει τα πρόσφατα γεγονότα στη γειτονική χώρα, ξεκινώντας απο την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τη μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, την ανακοίνωση ανακάλυψης κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και τελευταία την υποδοχή αντιπροσωπείας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Άγκυρα στη σκιά της ανακοίνωσης συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εκτίμηση του αρθρογράφου Άλαν Μικχαιλ καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Yale είναι ότι όλες οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται σε ένα πλαίσιο προώθησης του ισλαμικού οράματος του Ερντογάν στον κόσμο. 

Η επαναφορά του Ισλάμ στο εσωτερικό πηγαίνει χέρι-χέρι με την διασφάλιση φυσικών πόρων και την επιβολή της δύναμης της Τουρκίας στο εξωτερικό. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η καταπίεση στο εσωτερικό καθώς αυτή τη χρονιά ο Ερντογάν επέβαλε περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που φλερτάρει με την αποχώρηση της Τουρκίας από τη συνθήκη για την κακοποίηση των γυναικών η οποία μάλιστα είχε υπογραφεί το 2011 στην Κωνσταντινούπολη. 

“Οι δημοκρατικοί άνθρωποι στην Τουρκία, την Μέση Ανατολή και όλον τον κόσμο θα πρέπει να ανησυχούν” σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή για να κατανοήσει κανείς την προσπάθεια Ερντογάν να “αναβιώσει” την Οθωμανική αυτοκρατορία και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως “σουλτάνο” θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιον σουλτάνο έχει ως πρότυπο ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο καθηγητής Ιστορίας υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο σουλτάνος Σελίμ ο Α΄, ο οποίος πέθανε το 1520. Στα χρόνια του η Οθωμανική Αυτοκρατορία έγινε μια παγκόσμια αυτοκρατορία από μια περιφερειακή δύναμη.

Για τον Ερντογάν, ο Σελίμ είναι το αντίστοιχο πρότυπο του Αμερικανού προέδρου Άντριου Τζάκσον. Ο Σελίμ προσφέρει ένα πρότυπο για την Τουρκία να γίνει μια παγκόσμια πολιτική και οικονομική δύναμη, με επιρροή από την Ουάσιγκτον στο Πεκίνο, συνθλίβοντας τους ξένους και τους εγχώριους αμφισβητίες. Βοηθά επίσης τον Ερντογάν να θέσει τις βάσεις για την δική του εκδοχή του Ισλάμ ως πολιτιστική και πολιτική δύναμη, ένα ζωτικό συστατικό του οθωμανικού παρελθόντος, το οποίο επιδιώκει να μιμηθεί στη σύγχρονη Τουρκία ενάντια στην κυρίαρχη κοσμική ελίτ που βασίλεψε από την ίδρυσή του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή “Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τον εναγκαλισμό του οράματος του Σελίμ από τον Ερντογάν. Το όραμα αυτό οδήγησε σε πολέμους, στην απόπειρα εξαφάνισης εθνικών μειονοτήτων και στο μονοπώλιο των παγκόσμιων οικονομικών πηγών. Ο Ερντογάν μαζί με την προσπάθεια του να μονοπωλήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου γύρω απο την Τουρκία, έχει κάνει πολεμικές εξορμήσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη ενώ στο εσωτερικό καταδιώκει τις κοινότητες των σιιτών, των Κούρδων, των Χριστιανών, των δημοσιογράφων, των γυναικών και των αριστερών”.

Η ανάλυση εκτιμά ότι η αναπαραγωγή ενός πολιτικού προγράμματος που μοιάζει με αυτό του Σελίμ αποτελεί μια επικίνδυνη προοπτική για την Τουρκία, την Ανατολική Μεσόγειο και όλον τον κόσμο. Για να κάνει την Τουρκία ξανά οθωμανική απαιτείται το είδος της βίας, της λογοκρισίας και της βιτριολικής συμπεριφοράς που έχει δείξει ο Ερντογάν ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 4/9/2020]