ΈΤΣΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – ΜΑΣΚΑ, ΟΡΙΟ 50 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ… ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ ΠΑΚΕΤΟ

Με όριο τους 50 φοιτητές στις διαλέξεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια της χώρας το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Σε ΦΕΚ ορίζονται αναλυτικά οι ακόλουθοι κανόνες:

Υποχρεωτική η μάσκα

Τα ΑΕΙ τίθενται σε πλήρη λειτουργία, με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για φοιτητές, διδακτικό προσωπικό, εργαζόμενους στα ΑΕΙ και επισκέπτες στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) στις αίθουσες, αμφιθέατρα, εργαστήρια και κάθε είδους κλειστούς χώρους όπου παρέχεται κάθε είδους εκπαιδευτικό έργο

β) στα αναγνωστήρια, στις αίθουσες χρήσης πολυμέσων και στις βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι.

γ) στους εσωτερικούς κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι.

δ) στους κοινόχρηστους χώρους των φοιτητικών εστιών, εστιατορίων και κυλικείων των Α.Ε.Ι.

ε) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. όπου παρατηρείται ταυτόχρονη παρουσία υψηλού αριθμού ατόμων

Έως 50 φοιτητές στα αμφιθέατρα

Οι διαλέξεις και τα σεμινάρια πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της δια ζώσης διδασκαλίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εγγραγραμμένων φοιτητών δεν ξεπερνάει τους 50.

Σε αντίθετη περίπτωση, η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Πώς θα λειτουργήσουν οι κλινικές

α) Πριν την έναρξη των κλινικών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά ενημερώσεις από το διδακτικό προσωπικό προς τους φοιτητές προκειμένου να παρασχεθεί πλήρης πληροφόρηση για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης.

β) Οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι., κατά τη διενέργεια των κλινικών ασκήσεων εφαρμόζουν υποχρεωτικά όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας, όπως αυτά εκάστοτε ισχύουν για το πάσης φύσεως προσωπικό, το οποίο απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

γ) Ο ανώτατος αριθμός των εκπαιδευόμενων φοιτητών δύναται να ανέλθει κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) ανά ομάδα διεξαγωγής κλινικών ασκήσεων

δ) Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των φοιτητών των Α.Ε.Ι. σε κλινικές ασκήσεις που αφορούν στην εξέταση και παρακολούθηση ασθενών που νοσούν από

COVID-19

Τι θα γίνει με τα εργαστήρια

α) Οι ομάδες των φοιτητών για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων είναι υποχρεωτικά ολιγομελείς, με μέγιστο αριθμό τους τριάντα (30) εγγεγραμμένους φοιτητές.

β) Ο σχετικός εξοπλισμός του εργαστηρίου (πάγκοι, εργαλεία κ.λπ.), καθώς και οι χώροι που χρησιμοποιούνται ανά περίπτωση, θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά μετά την ολοκλήρωση της εργαστηριακής άσκησης 

γ) Από το πέρας της εργαστηριακής άσκησης κάθε ομάδας φοιτητών έως την έναρξη της επόμενης, οι χώροι θα πρέπει να παραμένουν κενοί τουλάχιστον για ένα τέταρτο (1/4) της ώρας, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος αερισμός και η κατάλληλη προετοιμασία για τη χρήση αυτών από την επόμενη ομάδα

Φαγητό σε… πακέτο

Τα φοιτητικά εστιατόρια των Α.Ε.Ι. λειτουργούν κανονικά για τη σίτιση των φοιτητών, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά με παραλαβή φαγητού σε πακέτο και τήρηση διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας.

Τα κυλικεία των Α.Ε.Ι. λειτουργούν κανονικά και εξυπηρετούν τους φοιτητές, το διδακτικό και λοιπό προσωπικό των Α.Ε.Ι. αποκλειστικά για την αγορά τροφίμων και ροφημάτων είτε με διανομή των προϊόντων (delivery) είτε με παροχή των προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away). Απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, stands, καρεκλών κ.λπ. και η παραμονή ατόμων στους χώρους των κυλικείων μετά την ολοκλήρωση της αγοράς τους προς αποφυγή συγχρωτισμού.

Τέλος οι τελετές αποφοίτησης

Η διεξαγωγή τελετών αποφοίτησης με φυσική παρουσία φοιτητών και διδακτικού προσωπικού δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται νομοθετική πρόβλεψη περί περιορισμού της συνάθροισης φυσικών προσώπων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι τελετές αποφοίτησης δύνανται να διενεργούνται με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από topontiki.gr, 6/9/2020]