“ΚΟΛΛΗΣΕ” ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη σε ερώτηση του Κ. Βελόπουλου

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει “σκαλώσει” η επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού στη Χαλκιδική, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει η διαδικασία ολοκλήρωσης της δωρεάς ακινήτου από τον Δήμο Αριστοτέλη, όπου θα στεγαστεί η συγκεκριμένη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Το ζήτημα έφερε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και βουλευτής Λάρισας, Κυριάκος Βελόπουλος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Βελόπουλος είχε επισημάνει ότι “σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων της Ιερισσού, καθώς και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη, επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Αριστοτέλη, στην Ιερισσό. Η διαμαρτυρία αυτή εκφράζεται από ένα σύνολο 23 Συλλόγων και Φορέων της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικά, δηλώνονται τα εξής: «Το Αστυνομικό Τμήμα, παρά την πάροδο σχεδόν τριών ετών από τη θέσπιση της λειτουργίας του, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση και γενικότερα στην καθημερινή ζωή χιλιάδων κατοίκων, αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής». Στον Δήμο, δε, Αριστοτέλη (με κύριες κωμοπόλεις εκτός της Ιερισσού, την Αρναία, την Ουρανούπολη, την Ολυμπιάδα) κατοικούν σχεδόν 20.000 μόνιμοι κάτοικοι και τον επισκέπτονται πλέον των 100.000 τουριστών, κατά τη θερινή περίοδο”.

“Προτίθεσθε να δώσετε λύση άμεσα στο ως άνω δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Ιερισσού, οι οποίοι επιζητούν την λειτουργία του Α.Τ. Ιερισσού, προκειμένου να αυξηθεί, αφενός, το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου, να επιλυθούν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την τωρινή ελλιπή εξυπηρέτηση των αναγκών περιφρούρησης της ασφάλειας των ως άνω Δημοτών καθώς και με τη διευκόλυνση θεμάτων γραφειοκρατικών διεκπεραιώσεων της καθημερινότητας αυτών;”, ρωτούσε τον περασμένο Μάιο ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.

Η απάντηση Οικονόμου

Στην ερώτηση απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε τα εξής:

“Σας γνωρίζουμε ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση των αναφυόμενων ζητημάτων αστυνομικής φύσης, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας αστυνόμευσης όλων των περιοχών, εξαρτάται από ένα συνολικό, συστηματικό και υπεύθυνο σχεδιασμό της οργανωτικής δομής των αστυνομικών Υπηρεσιών, ανά την επικράτεια, καθώς και από την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Επισημαίνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή επιτεύχθηκε η αναδιοργάνωση-αναδιάταξη όλων των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας [π.δ. 7/2017 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 14), ως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει]. Κατά την σύνταξη των διατάξεων του εν λόγω π.δ/τος, ελήφθησαν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε περιοχή, όπως τα εγκληματολογικά δεδομένα, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά δεδομένα, το οδικό δίκτυο, οι χιλιομετρικές αποστάσεις, η προσβασιμότητα στα αστικά κέντρα και τα ειδικότερα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ιδιαιτερότητες και λοιπές τοπικές ιδιομορφίες καθώς και οι μεταβολές που επήλθαν στο διοικητικό χάρτη της χώρας με την εφαρμογή του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η αστυνόμευση της διαλαμβανόμενης στην εν θέματι ερώτηση περιοχής, επιτυγχάνεται από τα αναβαθμισμένα, σε αστυνομικό προσωπικό και μέσα, Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας και τον Αστυνομικό Σταθμό Ουρανούπολης, ενώ -σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω π.δ/τος- προβλέπεται η διατήρηση και μετονομασία του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού σε Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη, πλην όμως εκκρεμεί η έναρξη λειτουργίας του.

Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δωρεάς από τον Δήμο Αριστοτέλη ακινήτου για τη στέγαση του ως άνω Αστυνομικού Τμήματος, ενώ, προς τον σκοπό ολοκλήρωσης της, τυγχάνει σχετική αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του εν λόγω Δήμου”.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, απέστειλε ακόμη μία επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών για τη διευθέτηση του ζήτήματος. (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ )

(Φωτογραφία αρχείου, Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας, Στέλιος Ρήγας)

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 16/7/2020]