ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ “EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Όπως είχε δημοσιεύσει, προ εβδομάδων, η Ναυτεμπορική, η θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Εldorado Gold έχει ήδη εκπονήσει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο μετά και την πρόσφατη (Σεπτέμβριος 2019) τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων αναφορικά με τις άδειες εγκατάστασης στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Σύμφωνα με το κείμενο της ανάθεσης, τα παραδοτέα του αναδόχου θα πρέπει να περιλαμβάνουν την «Αξιολόγηση των οικονομικών παραμέτρων που περιλαμβάνονται στις προτεινόμενες τροποποιήσεις επί του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός ΑΕMBX στα Μεταλλεία Κασσάνδρας» κατόπιν υποβολής του «Νέου Επενδυτικού Σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας», την αξιολόγηση της έκθεσης του οίκου HATCH που κατέθεσε στο ΥΠΕΝ η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ως συνημμένη, την αξιολόγηση του νέου σχεδίου σε σύγκριση με το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μεταλλείων Κασσάνδρας» που υπεβλήθη το 2006 και εγκρίθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με το ν.3220/2004. 

Η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός είχε επισημάνει από τότε την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρηματικού της σχεδιασμού, επικαλούμενη τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας με δεδομένο ότι η πρώτη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο είχε υπογραφεί το 2004, ενώ το επενδυτικό σχέδιο είχε εγκριθεί το 2006.

Το ποια θα είναι τα σημεία αναθεώρησης του νέου σχεδίου απασχολεί τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και το Δημόσιο, κυρίως όσον αφορά την πλήρη υλοποίηση της επένδυσης καθώς και τα οφέλη που θα προκύψουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθετοποίηση του έργου, η βιωσιμότητα και η υπεραξία της επένδυσης στην τοπική κοινωνία αποτελούν το τρίπτυχο του νέου σχεδίου. Παράλληλα σημαντική θέση τονίζεται πως καταλαμβάνουν οι εξασφαλίσεις που επιδιώκει να έχει η εταιρεία από το Ελληνικό Δημόσιο όσον αφορά την απρόσκοπτη πορεία της επένδυσης και την αποφυγή έκτακτων ανατροπών που εκτροχιάζουν το οικονομικό της πλάνο.

Σε αυτό το πλαίσιο παράλληλα προτείνεται η αύξηση των τελών προς το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι η νέα σύμβαση να καταστεί εφικτή προς χρηματοδότηση με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και να περιοριστεί το υψηλό ρίσκο που τη βαραίνει λόγω της παρελκυστικής πολιτικής του ελληνικού κράτους των προηγούμενων ετών. Από την πλευρά της πολιτείας ζητούμενο είναι η πλήρης υλοποίηση της επένδυσης που αφορά και την καθετοποίηση με τη δημιουργία της μεταλλουργίας, που σημαίνει εξορυκτική παραγωγή αλλά και καθαρό τελικό προϊόν (χρυσός, άργυρος, χαλκός), όπως επίσης και η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. 

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της, όπως τονίζεται από κύκλους του χώρου, απαιτεί προσεκτικά βήματα. Έως τώρα έχει επενδυθεί 1,1 δισ. ευρώ, όταν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη βιωσιμότητά του έργου υπολογίζονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Ειδικά, για το εργοστάσιο στις Σκουριές, οι εργασίες του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει, απαιτούνται, άμεσα, 690 εκατ.

Στόχος της Ελληνικός Χρυσός είναι να διατηρήσει τον λειτουργικό έλεγχο του έργου και να το χρηματοδοτήσει μέσω τραπεζικού δανεισμού και συν-επενδυτή, η παρουσία του οποίου όμως προϋποθέτει ξεκάθαρες διαδικασίες. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η τετραετής καθυστέρηση του έργου μόνο από τις Σκουριές κόστισε στην Ελληνικός Χρυσός 750 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, από το 2018 έγινε προσπάθεια να επιταχυνθεί η εξορυκτική παραγωγή στην Ολυμπιάδα, το αποτέλεσμα της οποίας έχει αρχίσει να φαίνεται σταδιακά. 

 

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, 30/1/2020]