ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

«Από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα»

Την κατάμεστη και ατμοσφαιρική αίθουσα του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Βιέννης επέλεξε ο Δήμος Αριστοτέλη, που γεωγραφικά ορίζει ολόκληρη την Ανατολική Χαλκιδική, προκειμένου να παρουσιάσει ένα φωτογραφικό και εικονικό ταξίδι στα φυσικά και προσκυνηματικά μνημεία της περιοχής.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, τελώντας υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου και έχοντας την υποστήριξη του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Αυστρίας. Απευθύνθηκε σε 28 αυστηρά επιλεγμένους αυστριακούς εκπροσώπους Τύπου και γραφείων Προσκυνηματικού & Πολιτιστικού Τουρισμού, η έδρα των οποίων είναι τοποθετημένη στη Βιέννη και στα περίχωρα αυτής.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης παρουσιάσθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο προσκυνητής και ο πολιτιστικός ταξιδευτής προσεγγίζουν τον Άθωνα, μέσα από μία προαθωνική περιπλάνηση στο βυζαντικό χώρο.

– Τα προσκυνήματα της Αρναίας και του Ορεινού Όγκου (Παλαιοχωρίου, Μεγάλης Παναγίας),

– Οι προσκυνηματικοί χώροι γύρω από τον Άθωνα, την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή,

– Οι θεματικές κρουαζιέρες γύρω από την Ιερή Πολιτεία,

– Χώροι εντός του Αγίου Όρους,

– Τα ξωκλήσια του Ακάνθιου Κόλπου,

– Η μοναδική έκθεση της συλλογής “ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ” του Ευθύμιου Βαρλάμη που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού,

– Ο αρχαιολογικός χώρος των Σταγείρων και η γειτονική Αμφίπολη, αλλά και

– H κλασσική Θεσσαλονίκη,

– τοποθετήθηκαν σε μία χαρτογραφημένη προσκυνηματική διαδρομή, η οποία συνδέει τον πολιτισμό με την ιστορία – από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο.

Η ιδιαιτερότητα της θεματικής περιπλάνησης είναι ότι συνδέεται με την οινική περιήγηση της Ανατολικής Χαλκιδικής, αφού δίνει τη δυνατότητα στον ταξιδευτή να επισκέπτεται οινοποιεία εντός και εκτός της Αθωνικής Πολιτείας και να συνδέει την προέλευση του οίνου με την ιστορική καταβολή των δεδομένων.

Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν οίνους προερχόμενους από το Μετόχι Χρωμίτσα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους και γεύθηκαν μοναστηριακά εδέσματα, προκειμένου να μυηθούν πλήρως στον τρόπο με τον οποίο η αθωνική παραγωγή ορίζει τη γαστρονομική και την εν γένει συμπεριφορά των αγιορειτών.

Ολοκληρωμένο το θεματικό πακέτο διακοπών, που σχεδιάσθηκε ειδικά για την προαναφερόμενη εκδήλωση θα διοχετευθεί τις επόμενες ημέρες στους αυστριακούς συνομιλητές μέσω τοπικών τουριστικών γραφείων.

Η προσέγγιση θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Μάιο, όταν δημοσιογραφική ομάδα – προερχόμενη από την αυστριακή τουριστική αγορά – θα λάβει μέρος στις μοναστηριακές δραστηριότητες του KOUZINA 2020, ενώ ομάδα επιλεγμένων ταξιδιωτικών πρακτόρων θα ακολουθήσει την πολιτιστική / θρησκευτική περιήγηση, όπως αυτή παρουσιάσθηκε χθες στη Βιέννη. Ο προγραμματισμός προβλέπει και τρίτη θεματική επίσκεψη – τον επόμενο Οκτώβριο, η οποία θα απευθυνθεί σε μέλη αυστριακών οινικών σωματείων και οργανισμών.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στυλιανός Βαλιάνος, ο οποίος είναι επικεφαλής του τουριστικού τομέα, αναφέρθηκε εμφατικά στην εναλλακτικότητα που προσδίδουν στην περιοχή οι μοναδικότητές της:

– Ο γενέθλιος τόπος του Αριστοτέλη,

– Η γειτνίαση της Ανατολικής Χαλκιδικής με το Άγιον Όρος,

– Το περσικό αποτύπωμα του Ξέρξη στην Ευρώπη,

– Τα Σιδηροκαύσια και τα Μαδεμοχώρια με το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφος.

«Κάθε μία από αυτές», λέει «συνθέτει το προϊόν του μέλλοντος. Όταν τις μελετήσεις και τις σεβαστείς, αυτές θα σε οδηγήσουν στο αύριο που αξίζει ο τόπος σου».

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 30/1/2020]