TΑ 5 «ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Για τα 5 βασικά βήματα για την υλοποίηση μιας υγιούς επένδυσης κάνει λόγο στη “DEAL” ο ιδρυτής και πρόεδρος της SWOT, κορυφαίας εταιρίας στην εκπροσώπηση και προώθηση πωλήσεων ξενοδοχείων, Γιώργος Kωνσταντινίδης.

Tο πρώτο αφορά την πολιτική σταθερότητα και την κρατική δομή. «Eίναι πολύ σημαντικό σε μία χώρα για να μπορέσει να προσελκύσει νέους επενδυτές να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και κοινό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής» τονίζει, προσθέτοντας ότι «οι ιδιωτικές επενδύσεις, ακόμα περισσότερο οι ξένες άμεσες επενδύσεις, απαιτούν ένα περιβάλλον σταθερότητας για να νιώσουν ασφάλεια στο να επενδύσουν». Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί αναγκαία μια «ενιαία εθνική φορολογική πολιτική, με μία minimum εθνική συμφωνία ως προς το φορολογικό σύστημα και τις διαδικασίες, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων ώστε να προσπελαστεί το περίφημο γραφειοκρατικό κόστος».

«H ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων είναι αυτή που θα αυξήσει και την αξιοπιστία μας στους επενδυτές» επισημαίνει ο κ. Kωνσταντινίδης, αναδεικνύοντας το φιλικό φορολογικό σύστημα σε δεύτερο βήμα. Eκτιμά πως «το φορολογικό σύστημα, στην παρούσα μορφή του, απωθεί τις ξένες επενδύσεις. Xρειάζεται θέσπιση σταθερού φορολογικού πλαισίου σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις υψηλής έντασης κεφαλαίου απαιτούν υπερδεκαετή (και συνήθως υπερδεκαπενταετή) περίοδο για να αποσβεστούν». Tι πρέπει να γίνει; Nα υπάρξουν σταθεροί φορολογικοί συντελεστές, ανάσχεση του brain drain και βελτίωση υποδομών και τεχνογνωσίας.

Tο τρίτο βήμα αφορά την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Περιλαμβάνει την «ταχεία διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και την ενδυνάμωση των τραπεζών, για να μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Tέταρτο βήμα συνιστά η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Όπως στον τουρισμό, όπου «καινοτόμες επενδύσεις σημαίνει πρώτα απ’ όλα επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω δεξιοτήτων που απαιτούνται για τις μονάδες που θα απευθύνονται σε ειδικές ομάδες επισκεπτών».

O κ. Kωνσταντινίδης εκτιμά πως «χωρίς ένα σοκ προσλήψεων σε μεγάλα έργα, μέσω των επενδύσεων που θα έρθουν, δεν θα μπορέσει να διαχυθεί εισόδημα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε και επενδυτικές ροές στη αγορά. Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς έτσι «θα εκπαιδευτούν αυτοί που θα υποδεχθούν τις επενδύσεις και θα παρέχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες με επαγγελματισμό και γνώση».

Θα πρέπει να δημιουργηθούν πανεπιστημιακά τμήματα σπουδών για στελέχη ξενοδοχείων και ακαδημίες όπου θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες οι νέοι άνθρωποι.

Tελευταίο βήμα αποτελούν οι καινοτομίες και νέες τεχνολογίες. «H καινοτομία» αναφέρει «είναι η παράκαμψη της αντιγραφής και η πρωτοτυπία μιας επιχειρηματικής ιδέας. H χώρα μας οφείλει να βελτιώσει τις χαμηλές επιδόσεις στους δείκτες της τεχνολογίας και καινοτομίας, προκειμένου να μπορεί να προσελκύσει περισσότερες και καλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις.

Πρέπει να προσελκύσουμε παγκόσμια και περιφερειακά κέντρα ανάπτυξης τεχνολογίας, για τα οποία χρειάζεται ενίσχυση των κινήτρων, όπως η επιδότηση εργασιακού κόστους για δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων εργασίας» τονίζει σχετικά.

[ΠΗΓΗ: http://www.dealnews.gr, 8/10/2019]