ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Η Ελληνικός Χρυσός μας μιλάει για το ρόλο των ορυκτών στη ζωή μας.

Από την Πέμπτη είδαμε στον ημερήσιο τύπο τις καταχωρήσεις για την νέα εταιρική καμπάνια της Ελληνικός Χρυσός, με τίτλο «Ορυκτά. Πρώτη ύλη της ζωής μας». Η καμπάνια απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έχει στόχο την ανάδειξη της σημασίας των ορυκτών και των μετάλλων σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Με έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο, η καμπάνια δίνει «φωνή» στα ορυκτά για να περιγράψουν το δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Ένας τρόπος να καταλάβουμε την αξία των μετάλλων είναι να σκεφτούμε πως θα είναι η ζωή μα χωρίς αυτά… Φανταστείτε ένα κόσμο χωρίς αυτοκίνητα, πλοία, κτίρια και άλλα βασικά συστατικά του πολιτισμένου τρόπου ζωής μας. Διαπιστώνουμε πως χωρίς τα μέταλλα δεν θα μπορούσαν να παραχθούν οι αναγκαίες ποσότητες σε βασικά προϊόντα. Μη ξεχνάμε  πως η μεταλλευτική είναι μία από τις αρχαιότερες ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες και έχει παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην μετάβαση του ανθρώπου από την πρωτόγονη κατάσταση στον σύγχρονο πολιτισμό. Εξάλλου, ακόμη και η λέξη «μέταλλον» θεωρείται πως επινοήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι παρατήρησαν ότι οι μεταλλοφόρες φλέβες που έβρισκαν ήταν κοντά η μία στην άλλη (μετ’ άλλης). Από την στιγμή που ο άνθρωπος χρειάστηκε εργαλεία, στράφηκε προς την γη για να βρει τις κατάλληλες πέτρες που θα χρησιμοποιούσε είτε για μύτες στα όπλα και τα εργαλεία του είτε για να αλέσει το σιτάρι. Με την ανακάλυψη αυτοφυών μετάλλων, όπως ο χαλκός, ο χρυσός και ο άργυρος, ο άνθρωπος πέρασε από την λίθινη εποχή στην εποχή των μετάλλων. Πολλά σημεία-σταθμοί της ανθρώπινης ιστορίας συνδέονται με την αναζήτηση ορυκτών ή την εύρεση νέων μεθόδων χρήσης αυτών των ορυκτών, από το ταξίδι του Μάρκο Πόλο στην Κίνα και την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου τον 16 ο αι., έως την εποίκηση της Αυστραλίας και τον Πυρετό του Χρυσού που έφερε χιλιάδες χρυσοθήρες στο Γιούκον του Καναδά.

Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, η εξορυκτική δραστηριότητα πρωταγωνιστούσε στη διαμόρφωση του κόσμου γύρω μας. Σήμερα, επιστήμες όπως: Ιατρική, Πληροφορική, Τεχνολογία, Κατασκευές, Πράσινη Ενέργεια είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που υποστηρίζει η μεταλλευτική δραστηριότητα μέσα από τη διαμόρφωση πιο σύγχρονων, ασφαλών και φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων εξέλιξής τους. Τα ορυκτά αγκαλιάζουν την καθημερινότητα μας και βρίσκονται παντού και σε όλα γύρω μας. Παρόλα αυτά, η αξία τους δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμη από το ευρύ κοινό. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αλλά ο καθένας από εμάς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θα χρησιμοποιήσει έως και 400 τόνους ορυκτών στο σπίτι, στο γραφείο, στην καρέκλα που καθόμαστε, στο αυτοκίνητο, στις τηλεοράσεις, στα φάρμακα και στα καλλυντικά, ακόμα και στην οδοντόκρεμα που βουρτσίσαμε τα δόντια μας σήμερα το πρωί.

Η χρήση των ορυκτών υλών είναι απαραίτητη σήμερα για την παραγωγή ενέργειας, τις βιομηχανίες φαρμάκων και διατροφής, τα μέσα μεταφοράς, τη νοσηλευτική, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, τις τεχνικές κατασκευές και γενικά ό,τι κάνει τη ζωή μας πιο άνετη. Υπάρχουν μέταλλα και ορυκτά τα οποία βρίσκουν εφαρμογές στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων ή συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας των καλλιεργήσιμων εδαφών ή της ζωικής παραγωγής.

Από το 2004, η Ελληνικός Χρυσός εμπνέεται από την ιστορία των μετάλλων, συνεχίζει και εξελίσσει μια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων που πηγάζει από την περιοχή της Χαλκιδικής,  αξιοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες εξόρυξης και αυξάνοντας το θετικό της αποτύπωμα μέσω της δραστηριότητάς της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Η καμπάνια στηρίζεται στη φιλοσοφία της εταιρίας, την οποία εκφράζει το τρίπτυχο: σεβασμός στο περιβάλλον, συνεργασία με την τοπική κοινωνία και ασφάλεια για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Η ενημέρωση όλων, και περισσότερο των νέων, για το σημαντικό ρόλο των ορυκτών στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, είναι απαραίτητη, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως το κινητό τους, για παράδειγμα, περιέχει –εκτός από τα κοινά–, τουλάχιστον 10 με 15 σπάνια μέταλλα. Η σωστή ενημέρωση θεωρούμε είναι το πρώτο βήμα για μια αντικειμενική θεώρηση της πραγματικότητας και μια βαθύτερη κατανόηση των αναγκών, των περιορισμών και των ευεργετημάτων της βιώσιμης μεταλλευτικής ανάπτυξης.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το υλικό της καμπάνιας, το βίντεο και να μάθετε περισσότερα για την αξία των ορυκτών και μετάλλων στη ζωή μας, στη διεύθυνση https://www.hellas-gold.com/tosopolytima/