ΌΧΙ ΜΟΝΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΜΕΛΙ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!

Αν μη τι άλλο, η ΔΕΗ δε λέει να σταματήσει να μας εκπλήσσει! Την ώρα που όλοι περιμένουν σήμερα να μάθουν πόσοι και ποιοι θα είναι τελικά αυτοί που θα εκδηλώσουν επισήμως ενδιαφέρον στο νέο διαγωνισμό για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της, στην «καρδιά» της ΔΕΗ, το ΛΚΔΜ, θα συζητούν για το… μελισσοτροφικό δυναμικό των ακακιών!

Ακούγεται μάλλον παράταιρο και παράκαιρο, όμως η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα που συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον, όπως τουλάχιστον τεκμηριώνεται από τη σχετική μελέτη που διενήργησε το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για τη ΔΕΗ ΑΕ/ΔΛΥΛΚΔΜ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ανάδειξη και συστηματική αξιοποίηση του μελισσοτροφικού δυναμικού των φυτεύσεων ακακίας του ΛΚΔΜ», η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, από τις 09:30, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου του ΛΚΔΜ.

Η μελέτη του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας αναφέρεται στη μελισσοτροφική αξία των δασών ακακίας του ΛΚΔΜ, τις δυνατότητες αξιοποίησής τους, καθώς και την οργανωμένη εγκατάσταση μελισσοκόμων σε προεπιλεγμένες θέσεις εντός των δασών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η μόνη… γεωπονικού ενδιαφέροντος δραστηριότητα που σχεδιάζει η ΔΕΗ, καθώς, όπως έχει γράψει το energypress, η ΔΕΗ ερευνά την καταλληλότητα εκτάσεων σε παλιά ορυχεία της για την ανάπτυξη πρότυπων καλλιεργειών αρωματικών φυτών, σε συνεργασία με σημαντική ελληνική εταιρεία του κλάδου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Στα πλαίσια της σημερινής ημερίδας, η κα. Μαρίνα Τεντσογλίδου (MSc Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Τομεάρχης Προστασίας Περιβάλλοντος & Αποκατάστασης Εδαφών / Κλάδος Περιβάλλοντος / ΔΛΥΛΚΔΜ / ΔΕΗ ΑΕ) θα μιλήσει για την «Αποκατάσταση αποθέσεων αγόνων υλικών των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ ΑΕ με τη δημιουργία δασών ακακίας».

«Η ψευδακακία ως μελισσοτροφικό φυτό» θα είναι το θέμα της ομιλίας της κας. Φωτεινής Παπαδοπούλου (MSc Γεωπόνος – Μελισσοκόμος, Υποψήφια Διδάκτωρ ΑΠΘ).

Ο Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Ιωάννης (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας /Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων) θα μιλήσει για το θέμα  «Αξιοποίηση του μελισσοτροφικού δυναμικού των φυτεύσεων ψευδακακίας του ΛΚΔΜ»

«Η διατροφική αξία του μελιού. Η περίπτωση του μελιού ακακίας. Σύγχρονα δεδομένα» θα είναι το θέμα της ομιλίας του κ. Εμμανούηλ Πλιάκη (MSc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ειδίκευση στη Διατροφή Παθήσεων).

Η κα. Ελισάβετ Μαρίνου Ελισάβετ (Γεωπόνος ΓΠΑ – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Ανθρώπου, υπεύθυνη Κέντρου Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη) θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Η μελισσοκομία στη Δυτική Μακεδονία – Ο ρόλος των Κέντρων Μελισσοκομίας».

Τέλος, ο κ. Χρήστος Πέτρου, μελισσοκόμος από τη Φλώρινα, θα μιλήσει για την «παραγωγή μελιού ακακίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τον Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος & Αποκατάστασης Εδαφών της ΔΕΗ/ΔΛΥΛΚΔΜ, το Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr, της Γιάννας Παπαδημητρίου, 15/03/2019]