ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ EΛΛΗΝΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Στο στόχαστρο έχουν βάλει την απόκτηση της Ελληνικός Χρυσός, την θυγατρική της Eldoraldo Gold, δύο μεγάλοι εισηγμένοι Όμιλοι με ποικίλες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και στον τομέα των κατασκευών.

Τα διοικητικά στελέχη των δύo Ομίλων θεωρούν πλέον αβέβαιη την παρουσία της Εldorado Gold στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι μετά τις εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί στις επενδύσεις των μεταλλείων είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Η Ελληνικός Χρυσός τον περασμένο Αύγουστο κατέθεσε εξώδικο στο οποίο διεκδικεί αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για ζημίες που έχει υποστεί από τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών στο επενδυτικό πρόγραμμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η κλιμάκωση της επίθεσης της Ελληνικός Χρυσός σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές αφού η παρούσα κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει την επένδυση.  

Για το 2017 η Ελληνικός Χρυσός κατέγραψε αυξημένα έσοδα από τους τομείς του ψευδαργύρου, του μολύβδου και του αργύρου, αλλά και ζημιές της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ, που οφείλονται κυρίως σε έκτακτες δαπάνες απομείωσης παγίων και έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και σε τόκους δανείων από συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Τον Νοέμβριο του 2017 έθεσε σε καθεστώς συντήρησης τις υπό ανάπτυξη εργασίες της στις Σκουριές Χαλκιδικής επικαλούμενη δυσχέρειες στην αδειοδότησή της, προσφεύγοντας συγχρόνως σε δικαστήρια εναντίον του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του το υπουργείο είχε προσφύγει σε Διαιτησία για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων. Η διαιτητική απόφαση δικαίωσε, εν μέρει, την επιχείρηση. Είχαν προηγηθεί, το 2015 και το 2016, ανάλογα θέματα με τις εργασίες της στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, τα οποία επιλύθηκαν.

Επίσης τον περασμένο Ιούνιο η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εναντίον απόφασης των φορολογικών αρχών για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις 1,73 εκατ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί κατόπιν φορολογικού ελέγχου για τη χρήση 2011, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη τακτικός φορολογικός έλεγχος της εταιρείας για τις χρήσεις 2011-2014.

Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της, το 2017 η Ελληνικός Χρυσός κατέγραψε ετήσια έσοδα 47,34 εκατ. ευρώ, έναντι 38,56 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένα κατά 22,8%.

Τα έσοδά της προήλθαν κατά 57,2% από τις πωλήσεις συμπυκνωμάτων ψευδαργύρου (27,10 εκατ. ευρώ), 33,9% από συμπυκνώματα μολύβδου (16,03 εκατ. ευρώ) και κατά το υπόλοιπο 9% (4,21 εκατ. ευρώ) από συμπυκνώματα αργύρου.

Ωστόσο, ο όγκος της εξορυκτικής παραγωγής του μεταλλείου Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι μειώθηκε κατά 18% (σε 157 kt, από 192 kt το 2016). Οι παραχθείσες ποσότητες συμπιέστηκαν δραματικά.

Η εταιρεία κατέγραψε το 2017 ζημιές 21,95 εκατ. ευρώ έναντι 27,25 εκατ. ευρώ το 2016.

Έτοιμοι οι Έλληνες επενδυτές

Ανάλογο με αυτό που είχε συμβεί με την ΤVX Gold το 2003 με τα Μεταλλεία, η μετοχή της οποία άρχισε να κατρακυλά με αποτέλεσμα να εξαγοραστεί από Kinross και να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά φέρνουν ως παράδειγμα τα στελέχη των δύο μεγάλων Ομίλων με τα οποία συνομίλησε το bankingnews.gr και δεν κρύβουν την πεποίθηση τους ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί και την Eldorado Gold.

H αλήθεια είναι πως η κατάσταση για τον Όμιλο δεν βαίνει εξαιρετικά αφού μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2018 (Q3) η Eldorado Gold, παρουσίασε ζημιές 128 εκατ. δολαρίων με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται περίπου σρα 500 εκατ. Το Φεβρουάριο 2012 που η Eldorado αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας για 2,5 εκατ. δολ, η μετοχή της  διαπραγματευόταν εκείνο το διάστημα στα 14-15 δολάρια. Τον Απρίλιο 2018 έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το όριο του 1 δολαρίου και πλέον η τιμή της μετοχής είναι είναι στα 0,7 δολάρια.

«Είμαστε έτοιμοι να δούμε το θέμα της Ελληνικός Χρυσός, όταν οι συνθήκες πλέον θα είναι ώριμες», λένε με νόημα οι Έλληνες επενδυτές. Και καταλήγουν, «απλά χρειάζεται υπομονή».

[ΠΗΓΗ: http://bankingnews.gr, της Ελένης Μπότα, 12/11/2018]