ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΕ Η ENI ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με δύο απουσίες, μία μεγάλη ανατροπή αλλά και με τρεις μεγάλες διεθνείς εταιρείες να δίνουν ισχυρό παρών στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις τρεις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο.

Ο ένας απών η Energean Oil & Gas θεωρείται ως “δικαιολογημένος” με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο τρέχει το μεγάλο project του 1,6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish & Tanin. Χθες μάλιστα ανακοίνωσε τη μεγάλη συμφωνία για την τραπεζική χρηματοδότηση του έργου ενώ παράλληλα τρέχει την είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ενόψει μάλιστα του IPO, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς δύσκολα θα επέλεγε να ενισχύσει τους παράγοντες ρίσκου στις δραστηριότητές της, αναλαμβάνοντας μία ακόμη θαλάσσια γεώτρηση κόστους 150 εκατ. δολαρίων.

Ο δεύτερος απών ωστόσο η ιταλική Eni, περιλαμβανόταν στη λίστα των εταιρειών που έδειξαν σε όλη τη φάση του διαγωνισμού ισχυρό ενδιαφέρον, συμμετείχε στις παρουσιάσεις, είχε αγοράσει τα πακέτα των σεισμικών και είχε δώσει την εντύπωση ότι θα καταθέσει προσφορά. Τι μεσολάβησε και δεν ήρθε τελικά; Κύκλοι της αγοράς συνδέουν την ιταλική απουσία με τις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και το γεγονός ότι η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις τουρκικές φρεγάτες που εμπόδισαν τη γεώτρησή της. Η εξέλιξη αυτή κόστισε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το πλοίο γεωτρύπανου που έφυγε άπρακτο από το θαλάσσιο οικόπεδο 3 και το στόχο “Σουπιά”. Η μη κατάθεση προσφοράς εκ μέρους των Ιταλών, σύμφωνα με κάποιες πηγές ερμηνεύεται και ως ένδειξη τάσεων φυγής μετά τα γεγονότα της Κύπρου, που οδηγούν την ιταλική εταιρεία να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και στην ανακάλυψη νέων πιθανών στόχων τύπου Ζορ (οι Ιταλοί ανέπτυξαν ειδική τεχνογνωσία) στην Αίγυπτο.

Σε αντίθεση με τους απόντες, η παρουσία τριών μεγάλων εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές, δηλαδή των ExxonMobil, Total και Repsol, δίνει ισχυρό μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι η αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος προ τριετίας για τα οικόπεδα της Δ. Ελλάδας, παρότι προήλθε από πρόταση της Enel, εντούτοις στο διαγωνισμό η ιταλική εταιρεία δεν προσήλθε με αποτέλεσμα τα οικόπεδα να καταλήξουν στην Energean και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ειδικά για την περίπτωση της Repsol, η ισπανική εταιρεία που ήρθε στην Ελλάδα ως συνεργάτης της Energean, δείχνει ότι αντιμετωπίζει την ελληνική αγορά με σοβαρότητα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Ήπειρο και όχι απλά επιμένει στην αρχική της επένδυση, αλλά επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία της. Υπό το πρίσμα αυτό η συνεργασία με τα ΕΛΠΕ στο Ιόνιο, μπορεί να προκάλεσε αρχικά έκπληξη, εντούτοις θεωρείται απολύτως λογική.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Repsol έδωσε το παρών στο διαγωνισμό και υποδεχόμαστε με ικανοποίηση το ενδιαφέρον μιας μεγάλης και σοβαρής πετρελαϊκής εταιρείας, δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς.

Από την πλευρά του ο όμιλος των ΕΛΠΕ, που είναι παρών και στα τρία οικόπεδα, επιβεβαιώνει με τις προσφορές που κατέθεσε τις πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης για την έμφαση που δίνει στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν μεγάλες υπεραξίες στον όμιλο, ιδιαίτερα ενόψει και των διεργασιών που συντελούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Όπως έχουν επισημάνει στις εκθέσεις τους αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή του ομίλου, ένας από τους ανοδικούς καταλύτες μπορεί να είναι οι επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕΥ πιθανόν σε ένα μήνα, το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο των προσφορών και να παραδώσει στο ΥΠΕΝ την εισήγησή της για την ανάδειξη των επιλεγέντων αιτούντων στο διαγωνισμό. Θα ακολουθήσει η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων και στη συνέχεια η επικύρωσή τους από τη βουλή προκειμένου να αρχίσει να τρέχει ο χρόνος για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων που θα αναλάβουν οι παραχωρησιούχοι που κατά τα ειωθότα θα περιλαμβάνουν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών και στη συνέχεια τις υποχρεωτικές γεωτρήσεις.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 6/3/2018]