ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ FLL

Τι είναι το FLL

Το FLL ή αλλιώς FIRST(R) LEGO(R) League είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού,  για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας στον εαυτό τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή. Είναι μια συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST(R) (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO(R) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.

Η φετινή θεματολογία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως παίρνετε το νερό που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή; Είτε είναι για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, για να ξεδιψάσετε, για να μαγειρέψετε, ή ακόμα και να κολυμπήσετε – όλοι μας χρειαζόμαστε νερό! Έρχεται από το έδαφος, από ένα ποτάμι ή από μια λίμνη; Πως είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για να το πιείτε και τι συμβαίνει όταν πέφτει μέσα στο σιφόνι; Στο HYDRO DYNAMICS Robot Game αυτής της σεζόν, θα εξερευνήσετε αυτές τις ερωτήσεις και ακόμα περισσότερες και θα μάθετε για τους καταπληκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το πιο πολύτιμο υγρό αγαθό – το νερό!

Το FIRST LEGO LEAGUE προσκαλεί παιδιά σε πάνω από 80 χώρες να σκεφτούν σαν επιστήμονες και μηχανικοί. Κατά τη διάρκεια της σαιζόν του HYDRODYNAMICS, οι ομάδες θα διαλέξουν και θα λύσουν ένα ρεαλιστικό πρόβλημα στο Project. Επίσης, θα κατασκευάσουν, δοκιμάσουν και προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ χρησιμοποιώντας το πακέτο LEGO MINDSTORMS® για να επιτύχουν μια σειρά από αποστολές στο Robot Game. Μέσα από την εμπειρία, οι ομάδες θα δουλέψουν σύμφωνα με τις βασικές αξίες (Core Values), γιορτάζοντας την ανακάλυψη, την ομαδική δουλειά και τον ευγενή επαγγελματισμό (Gracious Professionalism ®).

Η ομάδα V-Ring της Βαρβάρας

Η ομάδα V-Ring (Varvara Robotic Inventions New Generation) αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου από την Βαρβάρα και έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό FLL! Από την αρχή της προσπάθειάς τους είχαν την αμέριστη υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός η οποία στήριξη την ομάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέντορας της ομάδας είναι ο Τηλέμαχος Πεύκος, διευθυντής του εργοστασίου εμπλουτισμού Στρατωνίου, με καταγωγή επίσης από την Βαρβάρα Προπονήτρια της ομάδας είναι η κα Γιάννα Ευθυμίου μητέρα ενός από τα παιδιά της ομάδας.

Ο κος Θεοχάρης Πεύκος εθελοντής εκπαιδευτής της ομάδας V Ring δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha 96,5 ότι “Στόχος μας να μάθουμε ο ένας να σέβεται τη γνώμη του άλλου… Αυτός ήταν ο πρωταρχικός μας στόχος”. Έτσι η ομάδα κέρδισε το πρώτο βραβείο για την ομαδικότητα. “Μέσα από τη δημιουργία μιας παρέας” στόχος ήταν “να μάθουμε ο ένας να σέβεται τη γνώμη του άλλου, να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση του καθενός και να έχουν δίψα για γνώση σε όλη τους τη ζωή” εξηγεί ο κ. Πεύκος συμπληρώνοντας εν συνεχεία πως μέσα από “αυτή τη διαδικασία εμείς μάθαμε πολλά πράγματα από τα παιδιά”.

Τα παιδιά από τη Βαρβάρα Χαλκιδικής, “εστίασαν σε ένα πρόβλημα που υπάρχει στη δική μας περιοχή” όπου ένας οικισμός “δεν είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο ύδρευσης και δεν έχει πόσιμο νερό”, περιγράφει ο κ. Πεύκος και προσθέτει πως επί τούτου τα 10 παιδιά της ομάδας σχεδίασαν ένα σύστημα με το οποίο “να συλλέγουν το νερό της βροχής και να το μετατρέπουν σε πόσιμο”. Μάλιστα, η εφεύρεση των μαθητών γνωστοποιήθηκε στην τοπική κοινότητα Βαρβάρας, προκειμένου στη συνέχεια ο δήμος να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής της πρότασης των παιδιών.

Οι διακρίσεις

Λόγω της θεματολογίας HYDRO DYNAMICS του φετινού διαγωνισμού, τα παιδιά της V-Ring σκέφτηκαν ένα ρεαλιστικό πρότζεκτ που αφορούσε ένα πραγματικό πρόβλημα της περιοχής, την ανάγκη για πόσιμο νερό στην περιοχή Χρυσή Ακτή Βαρβάρας. Η επίλυσή του, όπως αναφέρθηκε παραπάνω είχε να κάνει με την αξιοποίηση του βρόχινου νερού μετά βέβαια από καθαρισμό και εμπλουτισμό. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της η ομάδα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα την μονάδα νερού των εγκαταστάσεων Μαδέμ Λάκκου.

Σε αυτή την πρώτη τους συμμετοχή στο FLL τα παιδιά της Βαρβάρας κατάφεραν να αποσπάσουν δυο διακρίσεις:

  1. Βραβείο Against all odds στον προκριματικό γύρο και
  2. Βραβείο 1ης θέσης Teamwork στον τελικό του FIRST LEGO League Greece (Ο μεγάλος τελικός του FIRST LEGO League Greece 2017-18) !!!

Τα συγχαρητήριά μας σε αυτά τα παιδιά που μας κάνουν να ατενίζουμε με ελπίδα το μέλλον της Χαλκιδικής και της Ελλάδας. Συγχαρητήρια επίσης και στους προπονητές, καθοδηγητές και όσους στήριξαν την προσπάθεια.

Όλοι εμείς περιμένουμε περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον.

Επισκεφθείτε εδώ το facebook της ομάδας V-Ring