ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Τα αδιάθετα κεφάλαια από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM αποτελούν τελικά το “κλειδί” των επιλογών όσον αφορά τη μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος περίοδο. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν, το οποίο ανέλυσε την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στις διαδικασίες ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, τα 27 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει αδιάθετα από το πρόγραμμα του ESM θα αποτελέσουν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για το πακέτο των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης για το χρέος που στοχεύει στη συνολική περαιτέρω απομείωση κατά 25% του ΑΕΠ σε συνδυασμό με άλλα επιμέρους μέτρα. ​

Το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής για τη μετά την 20η Αυγούστου περίοδο θα αφαιρούσε τους πόρους αυτούς καθώς – όπως διευκρινίστηκε – τα 27 δισ. ευρώ θα απορροφούνταν (εν μέρει) για τη χρηματοδότησή της.

Οι επιφυλάξεις που υπάρχουν στην Κομισιόν αλλά και στο Eurogroup για το θέμα της προληπτικής γραμμής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνδέονται και με το γεγονός ότι μία προληπτική γραμμή στήριξης θα οδηγούσε σε υποτίμηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για το πρόγραμμα που πρόκειται να παρουσιάσει τον Απρίλιο ή το αργότερο αρχές Μαΐου.

Στην πλευρά της Κομισιόν φαίνεται προς το παρόν να διαμορφώνεται η άποψη πως η γραμμή της αυξημένης επιτήρησης στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας θα μπορούσε να αποτελέσει τη “λύση” για την μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος περίοδο.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια (εν μέσω προεκλογικής περιόδου – ευρωεκλογές 2019) μια πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα (γιατί η προληπτική γραμμή αποτελεί ένα είδος προγράμματος) που θα συνοδεύεται με έγκριση νέας χρηματοδότησης ακόμα και αν αυτή προέρχεται από τα “υπόλοιπα” του ESM. Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα ισχυρότερα αποτρεπτικά επιχειρήματα στο εσωτερικό της ευρωζώνης απέναντι στο ενδεχόμενο πρότασης για προληπτική γραμμή στήριξης η οποία όπως αναγνωρίζεται στο εσωτερικό της Κομισιόν θα πρέπει σε αντίθετη περίπτωση να “επιβληθεί” στην ελληνική κυβέρνηση η οποία έτσι κι αλλιώς έχει πάρει αρνητική θέση.

Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι στην Κομισιόν επιβεβαιώνεται η εξαιρετικά αρνητική θέση απέναντι στο ενδεχόμενο να επιμείνει το ΔΝΤ στις προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί για την Ελλάδα το 2017. Οι προβλέψεις αυτές σύμφωνα μέ την Κομισιόν είναι πολύ μακρυά τόσο από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όσο και από τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν. Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους η Κομισιόν αλλά και το Eurogroup δεν έχουν την πρόθεση να αποδεχθούν στις επικείμενες συζητήσεις τις εκτιμήσεις αυτές του ΔΝΤ, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο “ρήξης” μεταξύ των δύο πλευρών αν δεν υπάρξει τρόπος να βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών.

Στις Βρυξέλλες πάντως φαίνεται να υπάρχει βεβαιότητα ότι παρά τον τεράστιο όγκο των θεμάτων που θα πρέπει να διεκπεραιωθούν μέχρι τον Ιούνιο, η συμφωνία για το τελικό πακέτο συμφωνίας ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Γ. Αγγέλη, 21/3/2018]