ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η 3η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η 3η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 6 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία και περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή, εξαιτίας της αδυναμίας της κοινωνίας να λάβει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας, τις δυνατότητες και τις ειδικές της ανάγκες, περιθωριοποιώντας την και στερώντας από αυτήν τη συμμετοχή στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης, μεταξύ άλλων και σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική στις 4 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα:

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος των Ατόμων με Αναπηρία Ν. Χαλκιδικής «Η ΑΓΑΠΗ», θα πραγματοποιήσει πορεία με την ευκαιρία της ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία. Στην πορεία έχουν προσκληθεί οι μαθητές των Σχολείων Ειδικής Αγωγής του Νομού, οι μαθητές του ΚΕΦΙΑΠ Πολυγύρου, οι ένοικοι του Ψυχιατρικού Ξενώνα «ΔΙΑΠΟΡΟΣ», οι ένοικοι του Κέντρου Ημέρας «ΑΝΑΤΟΛΗ». Η πορεία θα πραγματοποιηθεί από το Μνημείο Ηρώων στις 10:00, μέχρι το Δημαρχείο Πολυγύρου. Θα κατατεθούν αιτήματα των ΑμεΑ στον Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Ιωάννη και στον Δήμαρχο κ. Ζωγράφο Αστέριο

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 10:00 – 14:00 και 16:00-20:00 στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες(Ε.Σ.Α.μεΑ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ) και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»: βιωματικές δράσεις σχετικά με τις Τεχνικές Βλέποντος Οδηγού/παρουσίαση τεχνικών συνοδείας, παρουσίαση της γραφής Τυφλών Braille και δράσεις με Προσομοιωτή Σκύλου Οδηγού – DogSim.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr, 3/12/2017]