ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ «ΣΥΡΙΖΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ»;

170217171908960Εδώ και πολύ καιρό γινόμαστε μάρτυρες ενός επαναλαμβανόμενου φαινομένου. Οι φιλοκυβερνητικές –κυρίως– εφημερίδες προαναγγέλλουν τη λύση του προβλήματος της αξιολόγησης στο αυριανό Eurogroup, και αμέσως στον ευρωπαϊκό τύπο δημοσιεύονται δηλώσεις υψηλόβαθμων ή όχι αξιωματούχων της Κομισιόν, οι οποίοι ευγενικά αλλά με σαφήνεια εξηγούν τους λόγους γιατί ακριβώς δεν μπορεί να δοθεί λύση στο αυριανό Eurogroup.

Τις τελευταίες ημέρες η 20η Φεβρουαρίου προέβαλλε ως… φαβορί για το πολυπόθητο κλείσιμο της αξιολόγησης, με πανταχόθεν δηλώσεις από πολλά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δήλωναν σίγουρα για την επιτυχή έκβαση και το πέρας των βασάνων με πολιτική παρέμβαση των «φίλων της Ελλάδας». Κανείς βέβαια δεν έδωσε σημασία στα λόγια του Μοσχοβισί, ο οποίος δήλωσε μεν «φίλος της Ελλάδας», αλλά… «απαιτητικός».

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα…

Και έρχεται την Παρασκευή ο κος Σόιμπλε, να δηλώσει μέσω εκπροσώπου του από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πως «υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι τόση ώστε να πούμε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα έχουμε συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης»…

Και συνέχισε, διευκρινίζοντας: «Ακούμε ότι υπάρχει αρκετή πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των θεσμών, όπως ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα. Υπάρχει σύγκλιση. Αλλά δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ τεχνικά, ώστε να πούμε ότι τη Δευτέρα θα έχουμε μια τελική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Τώρα; Θα βγει πάλι ο κος Τζανακόπουλος να δηλώσει πως στο επόμενο Eurogroup η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί; Θα βγει non paper από τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο κακοί είναι οι «καπιταλιστές δανειστές» μας; Θα βγει να μας καθησυχάσει ο κος Τσακαλώτος πως θα προλάβουμε την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι; Θα επαναλάβει η κα Αχτσιόγλου πως αποκλείεται να μειωθούν άλλο οι συντάξεις; Μάλλον θα συμβούν όλα αυτά όπως κάθε φορά…

Και ο πρωθυπουργός θα καλέσει άλλη μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να κάνει μασάζ στους βουλευτές του, οι οποίοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως θα αναγκαστούν να ψηφίσουν «επώδυνα μέτρα» αν θέλουν να συνεχίσουν να ζεσταίνουν την βουλευτική τους καρέκλα για λίγο ακόμη.

Δεν παρέλειψε φυσικά ο κος Σόιμπλε να επαναλάβει πως «η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο, δεν έχει αλλάξει». Και ξέρουμε πως την ερχόμενη Τετάρτη επίκειται συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια η γερμανική Die Welt έγραψε  για «υπόσχεση» της Λαγκάρντ στη Μέρκελ ότι το Ταμείο θα συμμετέχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οπότε, αλήθεια, τι περιμένουμε;

Θα το τραινάρουμε ελπίζοντας να μας λυπηθούν και να μας χαρίσουν μια θετική αξιολόγηση για να μην χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση; Δεν νομίζω πως οι εταίροι διακρίνονται για τέτοιου είδους φιλευσπλαχνίες…

Θα τους εκβιάσουμε με το επιχείρημα πως η Μέρκελ δεν θέλει να πάει σε εκλογές με ανοικτό το ελληνικό ζήτημα; Λάθος! Αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Τίποτα πιο συμφέρον για την γερμανική κυβέρνηση να πάει σε εκλογές με καταγγελτικό λόγο για το ελληνικό θέμα και απειλές για Grexit, διαφημίζοντας την «σκληρή» θέση της, υπέρ των συμφερόντων του γερμανικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει και μια άλλη θεωρία, αλλά χαρακτηρίζεται… extreme. Η άνοδος της γερμανικής «αριστεράς» στην εξουσία! Κι όμως, το σενάριο είναι υπαρκτό.

Τρία γερμανικά κόμματα που τοποθετούνται πιο αριστερά από το κέντρο μπορούν θεωρητικά αν ενωθούν να ξεπεράσουν τα ποσοστά της Άγγελας Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύτηκε στην γερμανική Bild πριν λίγες ημέρες. Κατά το δημοσίευμα, ένας θεωρητικός συνασπισμός τριών κομμάτων αριστερότερα του κέντρου θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να εκδιώξει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) από την καγκελαρία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα 30-31% από το εκλογικό σώμα – ποσοστό που δεν άλλαξε από δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας. Η Αριστερά θα μπορούσε να κερδίσει ένα επίσης αμετάβλητο 10% ενώ και οι Πράσινοι εμφανίστηκαν σταθεροί, με ένα 7%, φέρνοντας το συνολικό ποσοστό των τριών «αριστερών» κομμάτων σε 48%. ΣΥΡΙΖΑ Γερμανίας, δηλαδή…

Πάντως, πέραν των διαφόρων σεναρίων, ο χειρισμός της κυβέρνησης στο θέμα της αξιολόγησης είναι τουλάχιστον θλιβερός… Η αναβλητικότητα έχει αναδειχθεί σε ύψιστη τέχνη. Γίνεται, δε, εμφανής προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με θέματα όπως η «εκπληκτική» πρόοδος που έχει γίνει επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε θέματα οικονομίας με τα πλαστά πλεονάσματα που προκύπτουν βέβαια από την ιδιότυπη στάση πληρωμών που έχει εφαρμόσει το δημόσιο προς οποιονδήποτε χρωστάει επιστροφές, ή η φορολογική δήλωση της… συζύγου(!) του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλα τέτοια γραφικά και ευτράπελα, αλλά συγχρόνως και επικίνδυνα.

Επιπλέον, εμφανίζεται και ο κος Σκουρλέτης να σκορπίσει ένα άρωμα εκλογών στην ατμόσφαιρα, κλείνοντας το μάτι σε υποψήφιους «πελάτες» και διακηρύσσοντας πως οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο, ήρθε η ώρα να γίνουν αορίστου… Δεν εξήγησε βέβαια με τι κονδύλια του προϋπολογισμού, αλλά αυτό για έναν επαναστάτη αριστερό υπουργό είναι δευτερεύον θέμα. Προφανώς θα έχει στο μυαλό του την επόμενη φορολόγηση: Φόρο διακοπών… Όποιος φεύγει για διακοπές θα υπόκειται σε φορολόγηση ανά ημέρα απουσίας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του, αφού εμφανώς ανήκει στους έχοντες και κατέχοντες… Φυσικά, εξαιρούνται οι μετακλητοί σύμβουλοι και τα μέλη του κόμματος. (Πλάκα-πλάκα, αλλά μην τους βάζουμε και ιδέες…).

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, του Αχιλλέα Σκυριανού, 19/02/2017]