ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΝΑΥΑΓΙΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ-ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

8b3d76ac930e41efa7feb736e93ff592Brexit, “Μαρινόπουλος” και τα επελαύνοντα “κανόνια” στην αγορά, ταράζουν το κυβερνητικό αφήγημα της Κυβέρνησης περί “γυρίσαμε σελίδα” και “έρχεται η δίκαιη ανάπτυξη” παρά το μετά βαΐων, κλάδων και καμιά πενηνταριά (κυβερνητικών) νοματαίων, ταξίδι στην Κίνα του Αλέξη Τσίπρα.

Παραλλήλως, το “φιλόδοξο” σχέδιο του Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου με ισχύ από τις επόμενες κιόλας εκλογές, βαίνει προς ναυάγιο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την ανεύρεση των 200 προκειμένου να ισχύσουν οι αλλαγές από τι επόμενες εκλογές.

Στο Μαξίμου καταρχήν τρέμουν το “ντόμινο” στην αγορά από το “σκάσιμο” εταιρειών που αρχίζουν να βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη.

Είναι ενδεικτική η αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου την Παρασκευή, όταν κατά την αναμονή της απόφασης για το εάν θα γινόταν δεκτή η αίτηση της “Μαρινόπουλος” για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της, προσπάθησε να πείσει ότι επιθυμεί διακαώς και στηρίζει ενθέρμως τη διάσωση της εταιρείας, εκδίδοντας οργίλη ανακοίνωση εναντίον του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος τάχθηκε κατά της προσωρινής προστασίας της εταιρείας από τους πιστωτές της έως τον Σεπτέμβριο οπότε και θα εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99.

Το άγχος των κυβερνώντων για “ξήλωμα” της αισιοδοξίας περί ανάκαμψης της οικονομίας είναι έκδηλο, κυριότατα, γιατί συνδέεται άμεσα με την επιτυχία του προγράμματος.

Κορυφαίος υπουργός εξάλλου, (με σχετικό χαρτοφυλάκιο) ανέφερε στο “Κ” πως το πρόγραμμα ιδιαίτερα λόγω φόρων είναι εξαιρετικά “βαρύ”. Η μόνη περίπτωση να “βγει” θα είναι “να τσιμπήσει η οικονομία μέσω των επενδύσεων. Αλλιώς, χαθήκαμε όλοι μαζί”.

Το Brexit, πρόσθεσε άλλο ένα λιθάρι στο ψηφιδωτό της κυβερνητικής αγωνίας πως το επενδυτικό ξέφωτο αργεί και οι εξελίξεις –ιδιαίτερα- στον Νότο μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού Δημοψηφίσματος, θα λειτουργήσουν μάλλον αποτρεπτικά για το επενδυτικό κλίμα.

Ψυχρολουσία

Το brexit “χαλάει” το κυβερνητικό αφήγημα περί αισιοδοξίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και πλεύσης σε πιο ασφαλή πλέον οικονομικά “ύδατα”, είπε και εξήγησε ότι στην Ε.Ε, εφεξής θα δημιουργηθούν “φυγόκεντρες” τάσεις, με άγνωστη κατάληξη.

Είναι χαρακτηριστική και η μελέτη που εκπόνησε το οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού για τις επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία και δημοσίευσε η “Αυγή”.

Σύμφωνα με αυτή:

  1. Κρίσιμο θέμα είναι τί θα γίνει με τα κοινοτικά κονδύλια. Το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 7 δισεκατομμύρια από την Ε.Ε., αλλά συνεισέφερε στον Κοινοτικό προϋπολογισμό 11,3 δισεκατομμύρια (αντιστοίχως η Ελλάδα πήρε επιδοτήσεις ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων, ενώ συνεισέφερε 1,8 δισεκατομμύριο [στοιχεία του 2014]).
  2. Ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα: Το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ (4% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών ή 0,6% του ΑΕΠ). Η Μεγάλη Βρετανία είναι ο 7ος προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ ο κύριος όγκος αφορά σε φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρικές συσκευές, πετρελαιοειδή και είδη διατροφής. Η υποχώρηση της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ, είναι γεγονός πως καθιστά ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς καταναλωτές, ως εκ τούτου είναι παράγων που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τις ελληνικές εξαγωγές. Στο σκέλος των εισαγωγών, που ανήλθαν στο 1,2 δισεκατομμύριο (3% της συνολικής αξίας των εισαγωγών), αυτές αφορούν ως επί το πλείστον φαρμακευτικά προϊόντα, οχήματα, ηλεκτρικές συσκευές και μηχανολογικό εξοπλισμό. Εν αντιθέσει με τις εξαγωγές, τα εισαγόμενα προϊόντα καθίστανται φθηνότερα για τους Έλληνες καταναλωτές. Ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών είναι δυνατόν να επιβαρύνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
  3. Φόβοι για ντόμινο: Η πιθανότητα να αντιδράσουν βίαια οι αγορές είναι παρούσα, όσο μάλιστα θα εμφανίζονται στο προσκήνιο άγνωστες οικονομικές αδυναμίες. Για παράδειγμα, αναγκαστικές ρευστοποιήσεις υπό το φόβο χαμηλής ρευστότητας στο σύστημα, μαζί και ο φόβος ότι οι αρχές δεν θα ανταποκριθούν έγκαιρα είναι γεγονότα που θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Brexit σε ενδεχόμενο συστημικού σοκ, που μπορεί εν τέλει να προκαλέσει την κατάρρευση των αγορών.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 4/7/2016]