ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΣΙΡΩΝΗ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑ

tsironis-lafazanis

Οι αγεφύρωτες διαφορές Τσιρώνη – Λαφαζάνη, οι ιδεοληψίες και η πολιτική απειρία εμπόδισαν την παραγωγή έργου και έφεραν γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις Το βράδυ της 13ns Αυγούστου θα το θυμάται ως εφιάλτη ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης…

Το κείμενο που είχε σταλεί στο γραφείο του από το ΤΑΙΠΕΔ για τη διατύπωση στο μνημόνιο των παρεμβάσεων που κρίνονταν αναγκαίες στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης δεν άφηνε κανένα περιθώριο ελιγμού: «Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή – τροποποίηση στον νόμο 4263/2074» (για την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση), τον νόμο που είχε ψηφίσει ακριβώς πριν από έναν χρόνο η Ελληνική Βουλή

Στην πραγματικότητα η διατύπωση αυτή έριχνε στα σκουπίδια επτά μήνες επιθετικών δηλώσεων του κ. Τσιρώνη, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικό το θεσμικό πλαίσιο, με πλήθος φωτογραφικών διατάξεων που έπρεπε επειγόντως να ακυρωθούν. Το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού έπεσε με τα μούτρα στο μνημονιακό κείμενο και κατάφερε να πείσει ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στη διατύπωση. Έτσι, στην τελική βερσιόν οι αναφορές ήταν ηπιότερες αλλά στην ουσία η κατάληξη είναι η ίδια. Ή θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο η Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην κατεύθυνση της υπηρέτησης ενός ευνοϊκότερου που θα υποστηρίζει τις επενδύσεις, ή θα διατηρηθεί το υφιστάμενο. Η αλλαγή αυτή αποκαλύφθηκε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής όταν δήλωσε ότι «η συμφωνία (με τους δανειστές) προέκυψε ακόμη και με μεταμεσονύκτιες μάχες για να μην κλειδώσει η διατήρηση του εξαμβλωματικού νόμου 4269 για τη χωροταξία και να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση για την αλλαγή του». Το περιστατικό εκείνης της νύχτας είναι ενδεικτικό της αντίληψης, της διαφορετικής προσέγγισης αλλά και της κοσμοθεωρίας που κουβαλούσε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που ακόμη και στους κόλπους της είχε πολλές αντιθέσεις.

Ο κ.Τσιρώνης, αν και μη κομματικός, καθώς προέρχεται από το κίνημα της Οικολογίας, ήταν πιο κοντά στη φιλοσοφία του Μαξίμου, εν αναθέσει με τον προϊστάμενο υπουργό του, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον οποίο οι διαφορές έμειναν τελικά αγεφύρωτες. Η πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, η κατανομή αρμοδιοτήτων, οι ιδεοληψίες και οι διαφωνίες εμπόδισαν την παραγωγή έργου. Στους επτά μήνες διακυβέρνησης μόνο μία θεσμική παρέμβαση προχώρησε όσον αφορά το περιβάλλον και αυτή ήταν το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Τα απορρίμματα και οι Σκουριές αποτελούν δύο από τις δυσκολότερες στιγμές της σύντομης υπουργικής θητείας του κ. Τσιρώνη, για τις οποίες χρειάστηκε να βάλει πλάτη στην κυβερνητική γραμμή απέναντι σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αντιθέτως, θέματα που θα ήθελε να εντάξει στην πολιτική του ατζέντα, αφήνοντας το δικό του στίγμα στο υπουργείο, έμειναν τελικά στο συρτάρι, όπως οι ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες που αποτελούν μνημονιακή επιταγή, οι αλλαγές στη δασική νομοθεσία και τους δασικούς συνεταιρισμούς, ο νόμος για τη βιοποικιλότητα, αλλά και το εθνικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Η εμμονή του στην προστασία του περιβάλλοντος κράτησε στο συρτάρι το Προεδρικό Διάταγμα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Ίτανος Γαία στον Νομό Λασιθίου, δεν ολοκληρώθηκε το ΠΔ για τη δημιουργία εθνικού ή περιφερειακού πάρκου στον κόλπο της Κυπαρισσίας, ενώ με τον αιφνιδιασμό των εκλογών έμειναν μετέωρες άλλες δύο παρεμβάσεις οικολογικού ενδιαφέροντος: η αναθεώρηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το κυνήγι, αλλά και η απαγόρευση της εκμετάλλευσης κητοειδών θαλάσσιων ζώων.

Η συγκατοίκηση με τον κ. Λαφαζάνη δεν ήταν εύκολη και, παρά τις εισηγήσεις που δέχτηκε ο κ. Τσιρώνης με πολλές αφορμές ώστε να διαφοροποιηθεί, ο ίδιος επέλεξε ενιαίο μέτωπο και ήπιους τόνους. Στην Κτηματολόγιο ΑΕ., για παράδειγμα, οι καραμπόλες στη σύνθεση του Δ.Σ. και το άδειασμα Τσιρώνη στην επιλογή των μελών με εκτελεστικές αρμοδιότητες προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν προκηρύσσονταν οι εκλογές, υπήρχαν σκέψεις να εκχωρήσει την αρμοδιότητα του Κτηματολογίου. Ανάλογη δυσφορία υπήρξε και με την τοποθέτηση της γενικής γραμματέως Περιβάλλοντος Χριστίνας Μπαριτάκη, την οποία επέλεξε ο κ. Λαφαζάνης από τα σπλάχνα των εργαζόμενων του υπουργείου χωρίς καν να ερωτηθεί ο κ. Τσιρώνης.

Ποιες από τις εκκρεμότητες του υπουργείου θα προχωρήσουν θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Και μπορεί η νέα πολιτική ηγεσία να έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα, όμως ο αναπληρωτής υπουργός Κωστής Μουσουρούλης θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπος με τον επείγοντα χαρακτήρα στις δράσεις για τα απορρίμματα.

Με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, έως τα τέλη του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί (ΠΕΣΔΑ) που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν τα έργα από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και έως τις 15 του μήνα τα τοπικά σχέδια διαχείρισης σε δημοτικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 06/09/2015, της Μαριάννας Τζάννε