ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

17284422

Δεν είναι μόνο η οικονομική αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που δημιουργούνται ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για το αν θα καταλήξουν σε νέα συμφωνία. Είναι, κυρίως, η αίσθηση ασυνέχειας του κράτους και αναθεώρησης όλων των δεδομένων, στα οποία βασιζόταν μέχρι σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον, που αλλάζει ριζικά τη στάση των επενδυτών προς την Ελλάδα. Αυτό αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, που διαπιστώνουν ότι το παγωμένο από καιρό επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πλέον ανύπαρκτο. Η επιφυλακτικότητα που κυριαρχούσε μέχρι πρότινος εξελίσσεται σε απόλυτη άρνηση στην υλοποίηση επενδύσεων μέχρι νεωτέρας, μέχρι οι όροι του παιχνιδιού να καθοριστούν πάλι και να αποσαφηνιστεί η στάση της νέα κυβέρνησης στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, το φορολογικό, τα επενδυτικά κίνητρα, σημειώνουν χαρακτηριστικά. Το κόστος αυτής της καθυστέρησης με άγνωστο αποτέλεσμα είναι μεγάλο, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι επενδύσεις που προγραμματίζονται αρχικά να γίνουν στην Ελλάδα και τελικά παγώνουν… θα ξαναγίνουν αν σταθεροποιηθεί το κλίμα. Το πιθανότερο είναι ότι οι επενδυτές, που αποθαρρύνονται σήμερα από τις αβεβαιότητες και τις αλλαγές, θα προχωρήσουν επενδύοντας σε κάποια άλλη χώρα και η Ελλάδα ίσως να τους έχασε οριστικά, αναφέρει ο Μάριος Κυριάκου, επικεφαλής της KPMG.

Κύκλοι της αγοράς επιβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους αυτή την αλλαγή στάσης των επενδυτών. «Είχαμε κλεισμένες συμφωνία για την πώληση τριών ξενοδοχείων σε Κρήτη, Ρόδο και Αθήνα προεκλογικά, και σήμερα όλα τα σχέδια “παγώνουν”», σημειώνει γνωστός διαμεσολαβητής επενδύσεων στον τουριστικό χώρο. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, όπως στην Ενέργεια, όπου προετοιμαζόταν μια συμφωνία με ένα διεθνές fund για την επένδυση στην ανάπτυξη δικτύου διανομής LΝG στα νησιά. «Πλέον, δεν το συζητάνε, σκέφτονται να αναπτύξουν το δίκτυο στη Σερβία», σημειώνει εκπρόσωπός τους.

Οι παραχωρήσεις πετρελαίου: Βάσει του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι όποιες έρευνες για υδρογονάνθρακες θα γίνουν με βάση το μοντέλο συμβάσεων PSA (production sharing agreements). Πρόκειται για το μοντέλο που ακολουθείται σε χώρες όπως η Γκάνα, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, αλλά και σε χώρες της Ασίας, σύμφωνα με το οποίο το κράτος συμμετέχει με μια δική του εταιρεία στις κοινοπραξίες που ερευνούν και εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα. Αντίθετα, το μοντέλο που μέχρι σήμερα ακολουθούσε η Ελλάδα και το οποίο θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση είναι αυτό που εφαρμόζεται σε πιο προηγμένες δυτικές χώρες και αγορές, όπου τα κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση σε κοινοπραξίες έναντι ενοικίου (royalties), με το κράτος να εισπράττει ένα σταθερό έσοδο (και τη φορολογία) επί του τζίρου. Μια τόσο μεγάλη αλλαγή είναι φυσικό να αποτελεί από μόνη της αρκετό λόγο για την αλλαγή στάσης των ξένων επενδυτών, πέρα από τις άλλες αβεβαιότητες για την οικονομία και τη συμφωνία στο Eurogroup. Έτσι, δεν πρέπει να εξέπληξε πολλούς η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Enel, αλλά και ακόμη τριών μεγάλων διεθνών εταιρειών οι οποίες είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στον ελληνικό διαγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες στη δυτική Ελλάδα , της Shell, της γαλλικής Total και της ισπανική5 Repsol. Η ιταλική Enel ήταν η τελευταία διεθνής εταιρεία στην οποία προσέβλεπε η ελληνική πλευρά, προκειμένου να εμφανίσει έναν διεθνή παίκτη στον διαγωνισμό για τα κοιτάσματα στη Δ. Ελλάδα. Μάλιστα, η Enel αποσύρθηκε, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εταιρείας, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές (σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για έρευνα σε συγκεκριμένη περιοχή, τότε προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσκληση και άλλων ενδιαφερομένων). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Enel επρόκειτο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ, ενώ για την απόσυρση του ενδιαφέροντός της επικαλέστηκε το ενδεχόμενο αλλαγής της φορολογίας. Η αλλαγή στάσης της νέας κυβέρνησης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, εκτός από το μπλοκάρισμα που φέρνει στις επενδύσει που προγραμματίζονταν (Ελληνικό, Σκουριές, αεροδρόμια), στέλνει ένα μήνυμα φόβου σε όλους τους εν δυνάμει μελλοντικούς επενδυτές. Όπως αναφέρει η Lamda Development, «οι δηλώσει του κ. υπουργού (η αναφορά σε “σκανδαλώδη εξαγορά”) στέλνουν ένα αποθαρρυντικό μήνυμα προς τους μακροπρόθεσμους ιδιώτες διεθνείς επενδυτές, που τόσο χρειάζεται η χώρα μας». Οι επιπτώσεις της παύσης επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί και της αποθάρρυνσης άλλων στην οικονομία είναι σαφείς, όπως και η απώλεια θέσεων εργασίας που προκαλούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Σκουριές, όπου 1.986 άμεσα εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, αν σταματήσουν οι εργασίες στα μεταλλεία χρυσού. Το ορυχείο, ταυτόχρονα, συντηρεί πάνω από 3.000 εργαζομένους έμμεσα, από υπηρεσίες, οπό εργολαβίες από καταστήματα τα οποία λειτουργούν λόγω της ύπαρξης των εργαζομένων στα μεταλλεία.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, 14/02/2015