ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ…

img

Ξέρετε, ο αντιεπενδυτικός παροξυσμός και ο περιβαλλοντικός φασισμός δεν είναι ίδιον της περιοχής μας και μόνον…. Να θυμίσω ότι φασισμός είναι όταν δεν σέβομαι τους νόμους μιας έννομης πολιτείας εις βάρος κάποιου άλλου. Φασισμός με λίγα λόγια είναι να θέλω να καταπατήσω τα δικαιώματα του άλλου. Και είναι λυπηρό όταν καλύπτεται από το μανδύα των δήθεν επαναστατών που τάχα μου θέλουν να «επαναφέρουν την δημοκρατία» στην χώρα που κατά την άποψή τους βρίσκεται σε «καθεστώς χούντας»…

Συνεχίζω λοιπόν, μετά τη διευκρίνιση, και θα ήθελα να σας μεταφέρω μια περίπτωση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τον Καναδά, που κατά σύμπτωση είναι και η χώρα της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold. Την διαβάσαμε στον ιστότοπο της εφημερίδας The Globe and Mail, εδώ. Στον Καναδά λοιπόν, ο τομέας των φυσικών πόρων μέσα sτο 2011 δημιούργησε 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και έσοδα 233 δισεκατομμύρια δολάρια από εξαγωγές. Αλλά η ιστορία δεν σταματάει εδώ: Οι επενδυτικές εταιρείες του κλάδου σκοπεύουν να επενδύσουν την επόμενη δεκαετία 650 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορα έργα, τα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργούν κατά μέσο όρο 600.000 θέσεις εργασίας το χρόνο και θα προσθέσουν 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (GDP).

Αλλά όλες αυτές οι επενδύσεις είναι αμφίβολο αν θα γίνουν αφού πιθανότατα θα βρουν εμπόδια από τους συνήθεις ζηλωτές του περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιτίθενται σε κάθε ορυχείο, αγωγό, ή υδροηλεκτρικό έργο. Και βέβαια στον Καναδά συμβαίνει ότι και εδώ: Το γεγονός ότι τα Καναδικά περιβαλλοντικά πρότυπα και νομοθεσίες είναι από τα πληρέστερα στον κόσμο και εφαρμόζονται από υπηρεσίες στελεχωμένες με υψηλής εξειδίκευσης επιστήμονες, δεν μετράει καθόλου στην κοινή γνώμη, αφού υπερισχύει η προπαγάνδα της τρομολαγνείας, που ενώ δεν έχει επιστημονικό υπόβαθρο, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο προτεινόμενος πετρελαιαγωγός Northern Gateway. Οι αντίθετοι στην επένδυση υποστηρίζουν ότι οι διαρροές θα είναι αναπόφευκτες. Κανείς δεν σκέπτεται ότι κάθε μέρα στον Καναδά διακινούνται με ασφάλεια μέσω αγωγών περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου…. Η προπαγάνδα κατά του αγωγού πέτυχε να ενσταλάξει φόβο στην κοινή γνώμη και στους αυτόχθονες που ζουν κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Και επειδή τα δικαστήρια και οι πολιτικοί αναγνωρίζουν de facto ένα βέτο από τους αυτόχθονες, ακόμα και αν ο αγωγός εγκριθεί από όλες τις υπηρεσίες, είναι πολύ πιθανόν να μη γίνει ποτέ.

Ο συγγραφέας του άρθρου τελειώνει ως εξής: «Καθώς αρχίζει το νέο έτος, εύχομαι για τον Καναδά η σιωπηλή πλειοψηφία να υψώσει το ανάστημά της και να βοηθήσει αυτούς που επιθυμούν την ανόρθωση του έθνους ενάντια σε μια ηχηρή μειοψηφία, της οποίας η ατζέντα δεν περιλαμβάνει ούτε την δημιουργία θέσεων εργασίας ούτε την αναθέρμανση της ευμάρειας». (Μήπως σας θυμίζει καμιά γνωστή κατάσταση; Σαν άσκηση για το σπίτι, αντί Καναδάς, βάλτε στην τελευταία πρόταση Χαλκιδική, και ξαναδιαβάστε…)