ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ!

Purple Yarn Ball4_1

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από την ογκώδη δικογραφία των 2.500 σελίδων για τα γεγονότα στη Χαλκιδική. Η Real News στο σημερινό της φύλλο αποκαλύπτει λεπτομέρειες άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Βαρύ κατηγορητήριο για τις Σκουριές. Για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατηγορούν κατοίκους της Ιερισσού που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού οι δικαστικές Αρχές.

Η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης είναι πλέον ένα από τα βαρύτατα αδικήματα τα οποία διερευνώνται στην υπόθεση των Σκουριών. Έτσι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πολυγύρου, συνολικά 29 άτομα κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, στο πλαίσιο των αντιδράσεών τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Τα επεισόδια που διερευνώνται, σε μία δικογραφία που ξεπερνά τις 2.500 σελίδες είναι μεταξύ άλλων ο τραυματισμός αστυνομικών, στις 12 Μαΐου, μετά την κινητοποίηση στην περιοχή Λάκκος Καρατζά, η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στα αυτοκίνητα ενός συνταξιούχου και ενός εν ενεργεία μεταλλωρύχου, όπως επίσης και στο κατάστημα της προέδρου του τοπικού συμβουλίου Ιερισσού. Η αστυνομική προανάκριση για τα αδικήματα που τελέσθηκαν από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο στηρίχθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και στην απομαγνητοφώνηση συνομιλιών ανάμεσα στα άτομα που κλήθηκαν για ανωμοτί καταθέσεις. Η Real news αποκαλύπτει σήμερα αποσπάσματα αυτής της ογκώδους δικογραφίας που ανοίγει ένα νέο και ιδιαίτερα σοβαρό δικαστικό κεφάλαιο στη μάχη των Σκουριών . Κι αυτό γιατί γίνεται πλέον αναφορά στη συγκρότηση κατά το άρθρο 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα πολυάριθμης εγκληματικής οργάνωσης με διαρκή δράση, εσωτερική διάρθρωση, ιεραρχική δομή, που επεδίωκε την τέλεση περισσότερων του ενός κακουργημάτων, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, εμπρησμό, έκρηξη, παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες καθώς και λοιπών αξιοποίνων πράξεων. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι «η εγκληματική οργάνωση είχε σκοπό με έκνομες ενέργειες: α) να ματαιώσει ή να αναστείλει έστω και προσωρινά: (i) την οποιαδήποτε μεταλλευτική ή άλλη δραστηριότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στα εργοτάξια αυτής που βρίσκονται στις ορεινές θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος με δυνατότητα βλάβης συγχρόνως από τις προερχόμενες εκ των εκνόμων ενεργειών συνέπειες του διαμορφούμενου για τη χώρα επενδυτικού και τουριστικού περιβάλλοντος και (ii) τις προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων όπου αυτό από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται και από τις περιστάσεις επιβάλλεται και β) να δημιουργήσει φοβικό κλίμα σε βάρος ιδιωτών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιερισσού Χαλκιδικής που είτε εργάζονται στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., είτε δεν αντιτίθενται στις δραστηριότητες αυτής οι οποίες (έκνομες ενέργειες) λόγω του τρόπου, της έκτασης και των συνθηκών τέλεσής τους διαμόρφωσαν αυτό.»

Με γραπτά υπομνήματα Οι κάτοικοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, με γραπτά υπομνήματα τα οποία κατέθεσαν μέσω των συνηγόρων τους, οι κάτοικοι οι οποίοι κλήθηκαν για ανωμοτί κατάθεση, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι περισσότεροι ισχυρίστηκαν ότι επιχειρείται η ποινικοποίηση της αντίδρασης τους απέναντι στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, ενώ επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τους συνδέουν με τις συγκεκριμένες έκνομες πράξεις. Τα υπομνήματα αυτά, τα οποία υποβλήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια θα αποσταλούν στην Εισαγγελία Πολυγύρου και ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφανθεί αν θα ασκηθούν διώξεις.

Ο φερόμενος ως αρχηγός: Ως ηγέτης της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης κατονομάζεται ο 64χρονος Α.Π., κάτοικος Ιερισσού. Στη δικογραφία, που περιλαμβάνει την απομαγνητοφώνηση δεκάδων τηλεφωνικών του συνομιλιών, του αποδίδεται ο ρόλος του αρχηγού , του ανθρώπου που συγκρότησε και διευθύνει την οργάνωση , ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στις συνεντεύξεις που δίνει στα μέσα ενημέρωσης και στις αναρτήσεις δημοσιευμάτων σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Στόχος του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι η διαμόρφωση συνθηκών επηρεασμού της κοινής γνώμης τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και ευρύτερα, η ενίσχυση του φοβικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού, η πραγματοποίηση, με συνωμοτικό και κωδικοποιημένο περιεχόμενο, τηλεφωνικών επικοινωνιών, η πραγματοποίηση μυστικών συναντήσεων των μελών της για τη λήψη αποφάσεων που αφορούσαν είτε τη γενικότερη δράση της είτε την όλη διαχείριση ζητημάτων νομικής φύσεως. Παράλληλα, στη δικογραφία τού καταλογίζεται η συλλογή πληροφοριών σχετικά: α) με τις εκτελούμενες εργασίες της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. β) με τον εκάστοτε αριθμό, θέση και κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων και γ) με τις κινήσεις ιδιωτών , ενώ του αποδίδεται η προετοιμασία και υλοποίηση των. ειδικότερων αξιοποίνων πράξεων που τελέστηκαν στο πλαίσιο της όλης λειτουργίας της οργάνωσης από τα συμμετέχοντα σε αυτή μέλη .

Ο «Κουφοντίνας». Η θέση των υπαρχηγών αποδίδεται, με βάση τη δικογραφία, στον 26χρονο Δ.Ι. με το ψευδώνυμο «Κουφοντίνας» που του έχουν προσδώσει χιουμοριστικά οι συγχωριανοί από τότε που ήταν μικρός και στον 25χρονο Γ.Π. με το ψευδώνυμο «Θαλασσινός». Ο Δ.Ι., μάλιστα, είναι, προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών, από τον Ιούλιο, για την υπόθεση της επίθεσης στο εργοτάξιο των Σκουριών. Για τους δύο φερόμενους ως υπαρχηγούς η δικογραφία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για εκείνα τα πρόσωπα, από τα επιχειρησιακά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης που συνομιλούν επικοινωνούν με τον έχοντα τον ηγετικό ρόλο Α.Π. και υλοποιούν σειρά έκνομων ενεργειών. Στη συνέχεια η ιεραρχία, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στη δικογραφία, διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των τηλεφωνικών συνομιλιών. Η θέση, δηλαδή, που καταλαμβάνει ο κάθε ένας από τους φερόμενους ως μέλη, καθορίζεται ανάλογα με τα άτομα της οργάνωσης με τα οποία επικοινωνεί.

Οι αντιεξουσιαστές: Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη δικογραφία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε άτομα που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τα οποία, όπως επισημαίνεται, δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα τοποθετούνται σε ξεχωριστή κατηγορία οι Π.Μ, Η.Τ. και Π.Π., οι οποίοι έχουν σχέση με τρεις νεαρούς κατοίκους της Ιερισσού οι οποίοι επίσης κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι. Ακόμη υπάρχει μία εκτενής παράγραφος για τη σχέση που έχει η Π.Π. με ηγετικά στελέχη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, κάνοντας μάλιστα ξεχωριστή μνεία σε συνομιλία που είχε με έναν απ’ αυτούς όταν η Αστυνομία, σε μία προσπάθεια να εντοπίσει τους δράστες συγκεκριμένων παράνομων ενεργειών στις Σκουριές, κάλεσε κάποια άτομα για λήψη DNA. Στην επικοινωνία της αυτή, αναφέρεται στη δικογραφία, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που έγινε να δημιουργηθούν προσκόμματα στην όλη διαδικασία, τα οποία αν θα τελεσφορούσαν, θα οδηγούσαν, κατά την επιθυμία τους, στην ακύρωση αυτής, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την ακόλουθη φράση: «Αν ακυρωθούν τα DNA, σωθήκαμε»

[ΠΗΓΗ: REALNEWS, 0