ΕΦΕΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

27F4CF3D72982B31E7F3966728F4E91B

Τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Θεσσαλονίκης ζητεί ο προϊστάμενος της τοπικής Εισαγγελίας Εφετών Παναγής Γιαννάκης, προκειμένου να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής, που θα αναλάβει την ποινική διερεύνηση της καταδρομικής επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως έγινε γνωστό, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε έγγραφο αίτημα προς την προϊσταμένη της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου Άννα Μιχαλοπούλου, κάνοντας επίκληση στην εξαιρετική σπουδαιότητα της υπόθεσης, που «έχει απασχολήσει ευρέως την κοινή γνώμη».

Ως εκ τούτου, «είναι ανάγκη να γίνει η ανάκριση υπό την αιγίδα του Εφετείου για να προσδοθεί το αναγκαίο κύρος στις ενέργειες της ανάκρισης» αναφέρεται στο έγγραφο αίτημα του εισαγγελέα Εφετών.

Στο διάστημα των δύο τελευταίων δεκαετιών, άλλες τρεις υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή, έπειτα από σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας Εφετών Θεσσαλονίκης. Οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν τις παράνομες μετεγγραφές φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκης 1997 και την εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια.

Για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 20 προσώπων, τέσσερις από τους οποίους έχουν ήδη προφυλακισθεί. Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά των 20 ατόμων είναι κατά περίπτωση για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Τα κακουργήματα είναι της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της σύστασης συμμορίας, της ληστείας, της κατοχής εκρηκτικών υλικών, της έκρηξης και του εμπρησμού, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου για τις κουκούλες.

[ΠΗΓΗ: ingr 8/10/2013, ΕΘΝΟΣ 9/10/2013]