ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

gold_128052338

Τα ελληνικά αποθέματα των μη ενεργειακών ορυκτών είναι σημαντικά και γνώση επί του θέματος έχουν από τον καιρό της κατοχής και γερμανικοί βιομηχανικοί κύκλοι. Σύμφωνα με παλαιές, αλλά ενδελεχείς και μη αμφισβητήσιμες έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων βασικών μετάλλων αγγίζει σε τρέχουσες τιμές τα 36,3 δισ. δολάρια και η έρευνα συνεχίζεται. Πρόκειται για πολύτιμα μέταλλα και βιομηχανικά ορυκτά. Σε αντίθεση με τους υδρογονάνθρακες, τα ορυκτά αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό βεβαιωθεί και το μόνο που απομένει είναι η αξιοποίησή τους. Τα αναξιοποίητα κοιτάσματα αφορούν κυρίως τα πολύτιμα μέταλλα (χρυσό και άργυρο), καθώς και τον χαλκό.

images

Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή η οικονομική αξία των μετάλλων σε κοιτάσματα της Βόρειας Ελλάδας, που είναι μετρημένα και μπορούν να έχουν μια άμεση οικονομική αξιοποίηση, είναι για τον χρυσό γύρω στα 15,7 δισ. δολάρια, για το ασήμι 2,43 δισ. δολάρια και για τον χαλκό γύρω στα 9,2 δισ. δολ. Υπάρχουν όμως κι άλλοι θησαυροί στα έγκατα της ελληνικής γης: Λανθάνιο, νεοδύμιο, γαδολίνιο, τέρβιο, αλλά και ένας θησαυρός ουρανίου βρίσκονται στα έγκατα της γης της Βόρειας Ελλάδας.

img

Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας μέταλλα, οι λεγόμενες σπάνιες γαίες, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους περισσότερους τομείς της υψηλής τεχνολογίας. Επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκληροί δίσκοι, κινητά τηλέφωνα, νανομαγνήτες, συσκευές λέιζερ, κυψέλες καυσίμων, εξαρτήματα υβριδικών αυτοκινήτων, κινητήρες αεροπλάνων και ανεμογεννήτριες είναι μερικές μόνο από τις σύγχρονες εφαρμογές που τις αξιοποιούν ή εξαρτώνται από αυτές, ενώ τεράστιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησής τους. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Εκεί υπάρχουν όλες οι γεωλογικές και γεωμορφικές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων σπάνιων γαιών. Εκεί εκβάλλουν ο Στρυμόνας, ο Νέστος και ο Έβρος. Τα ποτάμια αυτά μεταφέρουν τέτοια βαριά μέταλλα και τα εναποθέτουν στη θάλασσα, διευκρινίζουν οι ειδικοί. Η υποθαλάσσια έρευνα μπορεί να επικεντρωθεί στην υφαλοκρηπίδα και σε μικρή απόσταση από την ακτή, διότι τα ορυκτά αυτά έχουν μεγάλο ειδικό βάρος και δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ μακριά μέσα στη θάλασσα. Καταβυθίζονται και μέσα στον γεωλογικό χρόνο δημιουργούν σιγά σιγά μεγάλες συγκεντρώσεις. Είπατε τίποτα Ουράνιο στη Δράμα Αν δεν σας φτάνουν τα παραπάνω, τότε να σας πληροφορήσω ότι στη Θράκη έχει εντοπιστεί ουράνιο από τη δεκαετία του ’90. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα ανέρχονται σε 1.100 τόνους μετάλλου, αναφέρουν στοιχεία του ΙΓΜΕ, και εντοπίζονται στην περιοχή του Παρανεστίου Δράμας. Η αξία του ελληνικού ουρανίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα σε περίπου 100 εκατ. δολάρια, αλλά η ποσότητα αυτή δεν είναι, προς το παρόν, απολήψιμη. Αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο τα κοιτάσματα ουρανίου είναι τεράστια. Επιπλέον, η κάμψη της ζήτησης μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα έχει βάλει πλαφόν στις τιμές. Είναι, βέβαια, θετικό να ξέρουμε ότι έχουμε αυτό το απόθεμα, υπό την προοπτική ότι κάποια στιγμή μπορεί να αναπτυχθούν στη χώρα και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βάση την ατομική ενέργεια. Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικανοί και Ρώσοι είναι πολύ δυνατοί σε αυτές τις επενδύσεις.

[ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 31-08-2013]