Γ.Γ. ΥΠΕΝ: “ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ”

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξαγγελία που έγινε δια στόματος του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΝ Μιχάλη Βερροιόπουλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες που έγινε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Είναι υπεραναγκαία η δημιουργία ενός τέτοιου κρατικού φορέα που με επιστημονική σοβαρότητα και επάρκεια θα διαχειρίζεται το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Το κενό αυτό προς το παρόν “καλύπτεται” από μια ΜΚΟ, η οποία ως στόχο έχει την την ποινικοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας προς χάριν της οικοδομικής δραστηριότητας για παράδειγμα.

Στόχος της ΜΚΟ, τουλάχιστον στη Χαλκιδική, όπου βρίσκεται και η έδρα της είναι η αναστολή λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική έτσι ώστε να αποχαρακτηριστούν τα 317.000 μεταλλευτικά στρέμματα, που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας τους για να μετατραπούν σε οικόπεδα φιλέτα.

Ένα οικονομικό μοντέλο που κυριάρχησε στην χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά δεν στάθηκε ικανό να στηρίξει την οικονομία μας στα πολύ δύσκολα χρόνια που διανύουμε.

Σε αντίθεση πάντα με την μεταλλευτική δραστηριότητα, που είτε επενδυτική φάση, είτε σε παραγωγική παραμένει ακλόνητη χάρη και στην πολυμεταλλικότητα του κοιτασματολογικού πεδίου της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ευχής έργον να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία με σοβαρούς επιστήμονες που έχουν γνώση και αγάπη για το αντικείμενο τους και η πολιτεία να τους στηρίξει όσο απαιτείται από απόπειρες τις εκφοβισμού ή επηρεασμού που είναι σίγουρο ότι θα δεχτούν από τους λίγους μεν, αλλά φανατικούς και συστημικούς δε εχθρούς της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ για το 7ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες.

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr/, 8/6/2017]