ΓΙΑΤΙ Ο ΧΑΛΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ… «ΝΕΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ»

Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 50% καθώς η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη ενέργεια και οι στρατιωτικές δαπάνες ενισχύουν τη ζήτηση

Ο χαλκός αναδεικνύεται ως το επόμενο απολύτως απαραίτητο βιομηχανικό προϊόν, αντικατοπτρίζοντας την άνοδο του πετρελαίου τις προηγούμενες δεκαετίες, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής βασικών εμπορευμάτων.

Αυτή τη φορά, νέες δυνάμεις στην οικονομία, δηλαδή η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, η έκρηξη των κέντρων δεδομένων και η επανάσταση της πράσινης ενέργειας, ενισχύουν τη ζήτηση για χαλκό, ενώ η ανάπτυξη νέων όπλων ενισχύει επίσης αυτήν τάση, σύμφωνα με τον Jeff Currie, επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής στην Carlyle.

«Ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο», είπε στο Bloomberg TV την Τρίτη, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες του με τους traders ενισχύουν επίσης την οπτική του.

Ο χαλκός αποτελεί εδώ και πολύ καιρό βασικό βιομηχανικό προϊόν, καθώς οι χρήσεις του κυμαίνονται ευρέως από τις κατασκευές και την παραγωγή έως τα ηλεκτρονικά και άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Όμως τα δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα σχετικά νέο σκέλος των προοπτικών του χαλκού, σημείωσε ο Currie, αναγνωρίζοντας ότι έκανε παρόμοια πρόβλεψη το 2021 όταν ήταν αναλυτής στην Goldman Sachs.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά θα δούμε μια εκτόξευση», είπε. Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι υπάρχουν τώρα τρεις πηγές ζήτησης – τεχνητή νοημοσύνη, πράσινη ενέργεια και στρατός – αντί για μόνο την πράσινη ενέργεια που υπήρχε πριν από τρία χρόνια.

Και ενώ η ζήτηση είναι υψηλή, η προσφορά παραμένει περιορισμένη καθώς η διασύνδεση νέων ορυχείων χαλκού μπορεί να απαιτήσει από 12 έως 26 χρόνια, επεσήμανε ο Currie.

Αυτό θα οδηγήσει τελικά τις τιμές στα ύψη – στα 15.000 δολάρια ανά τόνο, όπως προβλέπει. Οι τιμές του χαλκού βρίσκονται ήδη σε επίπεδα-ρεκόρ, με τις τιμές αναφοράς στο Λονδίνο να κινούνται περίπου στα 10.000 δολάρια ανά τόνο, δηλαδή υπερδιπλάσια σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Κάποια στιγμή, η τιμή θα γίνει τόσο υψηλή που θα δημιουργήσει «καταστροφή ζήτησης», που σημαίνει ότι οι αγοραστές θα διστάζουν να πληρώσουν τόσα πολλά. Αλλά ο Currie δεν ξέρει ποιο είναι αυτό το επίπεδο.

«Επιστρέφω στη δεκαετία του 2000, όταν ανέμενα ανοδικές προοπτικές για το πετρέλαιο τότε όπως και για τον χαλκό σήμερα», υπενθυμίζοντας ότι το αργό εκτοξεύτηκε από τα 20 στα 140 δολάρια το βαρέλι εκείνη την εποχή. «Οπότε η ανοδική τάση του χαλκού εδώ είναι πολύ σημαντική».

Ο χαλκός ήταν επίσης βασικός καταλύτης στην πρόταση της BHP για την εξαγορά της Anglo American, μια συμφωνία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δημιουργούσε τον κορυφαίο παραγωγό χαλκού στον κόσμο. Όμως η Anglo απέρριψε την προσφορά και ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για αναδιάρθρωση του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της επιχείρησης διαμαντιών De Beers.

(Φωτό: pixabay.com)

[ΠΗΓΗ: https://www.fortunegreece.com/, 20/5/2024]