Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στο 11ο τεύχος του περιοδικού “Κύτταρο Ιερισσού”

Έχοντας μεγαλώσει στη γειτονιά όπου βρίσκεται το μαγαζί του κ. Γκατζώνη, δε φανταζόμουν ποτέ τι θα μπορούσε να «κρύβεται» στο πίσω μέρος της αυλής του. Στοιβαγμένα σε μια γωνιά του χρόνου και εντυπωσιακά τόσο για τρόπο κατασκευής και τον όγκο τους, όσο και για την… ιστορία που κρύβουν, βρίσκονται καλοδιατηρημένα διάφορα σε μέγεθος και σχήμα βαρέλια από μία εποχή που η ύπαρξή τους ήταν αναγκαία σε κάθε σπίτι του χωριού με νοικοκύρηδες μερακλήδες για κρασί και τσίπουρο και η χρήση τους καθημερινή ή εποχιακή ανάλογα με τον προορισμό και τη χωρητικότητά τους.

Στην Ιερισσό αρκετοί ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν με την τέχνη του βαρελοποιού, όπως μαρτυρούν και οι Εκλογικοί Κατάλογοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους που καταρτίστηκαν για τα έτη 1914 και 1927 και αφορούσαν το χωρίο της Ιερισσού και στους οποίους αναφερόταν ως βαρελοποιοί: ο Απόστολος Κυριάκου του Κυριάκου (γεννηθείς το 1874), ο Κωνσταντίνος Σωτηρίου του Δημητρίου, γνωστός και ως «Βαρελάς» (γεν το 1880), ο Μπαντής Αστέριος του Γεωργίου (γεν. το 1986), ο Νικόλαος Συκιώτης του Αστερίου (γεν το 1890), και οι Κούλιας Παναγιώτης του Νικολάου (γεν το 1966), ο Συκιώτης Αθανάσιος του Αστερίου (γεν το 1876) και Συκιώτης Γεώργιος του Αθανασίου (γεν το 1904) αντίστοιχα.(Πληροφορίες από το προσωπικό αρχείο του Χρήστου Μ. Καραστέργιου).

Βαρελοποιοί ανήκαν και στην οικογένεια των Αντωνίου, με το παρωνύμιο «Βαγιωνάς» που σημαίνει βαρελάς, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γεώργιος Αντωνίου του Δημητρίου, ο τελευταίος που ασχολήθηκε επαγγελματικά.

Την τέχνη οι βαρελοποιοί διδάσκονταν είτε από τους γονείς τους, είτε από τους πατέρες του Αγίου Όρους. Κάποιοι μάλιστα εργάζονταν εκεί κατά τους χειμερινούς μήνες του χρόνου ως βαρελοποιοί, όπως ο «Σωτήρης ο Βαρελάς» (Κωνσταντίνος Σωτηρίου) στη Μονή Καρακάλλου αλλά και σε άλλα κελιά (Μουτάφηδες και Τραμουνταναίους). Τους καλοκαιρινούς μήνες επέστρεφε και εργαζόταν στην Ιερισσό και εξυπηρετούσε με την παραγωγή βαρελιών όχι μόνο το δικό μας αλλά και τα γύρω χωριά. Ο συγκεκριμένος μάλιστα είχε ένα σοβαρό ατύχημα, όταν τον καταπλάκωσε ένα μεγάλο βαρέλι, αφήνοντας του μόνιμο πρόβλημα στο ένα του πόδι, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να ασχολείται επαγγελματικά με τη βαρελοποιία μέχρι τα γεράματα του. (Πηγή: Πληροφορίες και φωτογραφία από το βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο» – Άγιο Όρος -2008, Πνευματικά Δικαιώματα : Ιερόν Ησυχαστήριο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος- Μεταμόρφωσις Χαλκιδικής).

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο:

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, της Ελεονώρας Γκαγκανά, 11/4/2024]