ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΑΚΑΡΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Οι δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται ορατές ολοένα και περισσότερο στον αγροτικό τομέα με τη συνεχή μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη Χαλκιδική η ακαρπία της ελιάς τείνει να εξελιχθεί σε μείζον διατροφικό και οικονομικό ζήτημα.

Στη Χαλκιδική καλλιεργούνται 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς και τα δέντρα υπολογίζονται σε 6.000.000, ενώ λειτουργούν 150 μονάδες μεταποίησης με 6.000 εργαζόμενους.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα επηρεάζουν αρνητικά τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα, τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη το ψύχος για να ξεκουραστούν.

Υπό κανονικές συνθήκες, από τη Χαλκιδική προέρχεται το 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, με τη μέση παραγωγή να διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 14/4/2024]