ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Κ. Μακεδονία: Έργα ανάπλασης όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και στα βουνά και τις παραλιακές περιοχές – Οι μη αστικές περιοχές όπου θα χρηματοδοτηθούν έργα από τα δυο νέα προγράμματα, που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, αφορούν σε 15 δήμους: Δίου – Ολύμπου, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας,Έδεσσας, Αλμωπίας, Παιονίας. Κιλκίς, Σιντικής, Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά. Νέας Ζίχνης. Αμφίπολης, Βόλβης και Αριστοτέλη

Τρεις ειδήσεις είχε η πολύωρη τριπλή συνεδρίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ. υπό την προεδρία του περιφερειάρχη. Απόστολου Τζιτζικώστα.

Οι τρεις ειδήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας στους 38 δημάρχους και σε φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι εξής:

Στο νέο ΕΣΠΑ εκτός από τις αστικές περιοχές μπαίνουν με δυο νέα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης και ανάδειξης του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος και μη αστικές περιοχές. Η πρώτη είναι ο ορεινός και ημιορεινός όγκος της Κεντρικής Μακεδονίας και η δεύτερη η ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου μέχρι την Αμφίπολη. Συμμετέχουν συνολικά 15 δήμοι.

Η Περιφέρεια δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και των μελετών (εκτός από την κατασκευή) των δήμων. κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά τους, καθώς η αδυναμία εκπόνησης μελετών είχε ως αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων. Πλέον η Περιφέρεια θα δίνει τη δυνατότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα οι 38 δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις με τον τρόπο «Μελέτη – Κατασκευή».

Το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη». στο οποίο συμμετέχουν 12 Δήμοι της Θεσσαλονίκης (εκτός Βόλβης και Χαλκηδόνος. που δεν πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ). δίνει τη δυνατότητα για τουλάχιστον ένα εμβληματικό ολοκληρωμένο έργο σε κάθε δήμο, με χρηματοδότηση και των μελετών και της κατασκευής.

Παρουσιάζοντας την πορεία του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «έχουμε ήδη εκδώσει Προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 827.5 εκατομμυρίων ευρώ, έχουμε ήδη εντάξει έργα ύψους 529.5 εκατομμυρίων ευρώ και έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις υλοποίησης των έργων ύψους 352.6 εκατομμυρίων ευρώ».

Δυο νέα προγράμματα

Οι μη αστικές περιοχές όπου θα χρηματοδοτηθούν έργα από τα δυο νέα προγράμματα, που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, αφορούν σε 15 δήμους: Δίου – Ολύμπου, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Έδεσσας, Αλμωπίας, Παιονίας, Κιλκίς, Σιντικής, Ηράκλειας Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Βόλβης και Αριστοτέλη. Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. την προηγούμενη περίοδο. πάντα με βάση τους διαθέσιμους πόρους, δώσαμε προτεραιότητα στις αστικές περιοχές, εκεί όπου η συσσώρευση προβλημάτων έτεινε να δημιουργήσει κάποιες εστίες οξείας κοινωνικής ανισότητας. και με αυτά τα δεδομένα σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο σχεδίασμά του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. εκτός των αστικών κέντρων, επικεντρωνόμαστε και σε περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: με αυξημένη διαθεσιμότητα πλουτοπαραγωγικών πόρων, ιδιαίτερο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό δυναμικό και δυνατότητες για αξιόλογη τοπική παραγωγή και βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα. Αποφασίσαμε λοιπόν. έπειτα από εξειδικευμένη ανάλυση. να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε δύο ευρύτερες περιοχές που παρουσιάζουν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

-Πρώτη περιοχή, η ορεινή και ημιορεινή ζώνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του ορεινού και ημιορεινού τουρισμού. με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα τόξο’ περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και με πόλους έλξης διεθνούς εμβέλειας. Θα προχωρήσουμε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ορεινών Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας.

-Η δεύτερη περιοχή είναι η ανατολική ζώνη κατά μήκος της ακτής του Στρυμονικού Κόλπου, η οποία επίσης διαθέτει αυξημένες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, και έχει ισχυρή χωρική σύνδεση με δύο πολιτιστικούς πόρους διεθνούς εμβέλειας, βόρεια με την Αμφίπολη και νότια με το Άγιο Όρος, και θα αποτελέσει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Στρυμονικού – Αμφίπολης.

Η συγκεκριμένη οριοθέτηση και εξειδίκευση των δύο αυτών περιοχών αποτέλεσε αντικείμενο εμπειρογνωμοσύνης. Σήμερα είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία λεπτομερούς σχεδιασμού των δύο αυτών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, όπως άλλωστε κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. σε συνεργασία με τους δήμους τα Επιμελητήρια, τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους ίδιους τους πολίτες».

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι καθεμιά από τις δυο Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές θα διοικείται μέσω μιας Επιτροπής Παρακολούθησης και Αξιολόγησης. «Θέλουμε, στις δύο αυτές Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, να εντάξουμε ό,τι πιο καινοτόμο. Ό,τι πιο αποτελεσματικό και ό,τι πιο επωφελές ταυτόχρονα και για την τοπική ανάπτυξη και για την προώθηση της σύνδεσης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού δυναμικού με την τοπική παραγωγή και για τη βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα, σε όλη την Περιφέρεια. Το ξεκαθαρίζω: Στόχος μας μας δεν είναι να προσθέσουμε απλά κάποιες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ στις τρέχουσες παρεμβάσεις στις δύο περιοχές ή σε άλλες παράλληλες δράσεις από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Στόχος μας είναι οι δύο περιοχές να γίνουν υπόδειγμα καινοτόμας χωρικής ανάπτυξης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο. με δύο ισχυρούς πόλους περιβαλλοντικής. τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στον ορεινό και ημιορεινό αλλά και των παραθαλάσσιο χώρο της Περιφέρειας μας. Γιατί έτσι εξασφαλίζουμε τα περισσότερα ουσιαστικά οφέλη για τους συμπολίτες μας. Και για το λόγο αυτό σας καλούμε να συμμετέχετε με τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και αποτελεσματικότατα τόσο στο σχεδίασμα, όσο και στην υλοποίηση των έργων. Θέλουμε για ακόμα μία φορά, σε ένα ακόμα έργο η Κεντρική Μακεδονία να αποτελέσει στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη παράδειγμα και πρότυπο συνεργασίας, συντονισμού και αποτελεσματικότητας. Το θέλουμε για τον τόπο μας. για τις τοπικές κοινωνίες, για όλους τους συμπολίτες μας».

[ΠΗΓΗ: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, 28/3/2024]