ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΛΕΡΜΟ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Σε ενίσχυση της θεματικής τους δικτύωσης προχώρησαν ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής και ο Δήμος Παλέρμο Σικελίας, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος με τον Ιταλό ομόλογό του  Roberto Lagalla, για σχολικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δήμου Αριστοτέλη με επικεφαλής τον κ. Βαλιάνο στο Παλέρμο και στη διάρκεια τελετής παρουσίασης της Ανατολικής Χαλκιδικής ως τουριστικού προορισμού πολιτιστικών και σχολικών αποδράσεων.

Ο Δήμος Παλέρμο και η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Σικελίας (Fiavet Sicilia) ανέδειξαν μια σπουδαία επαγγελματική δυναμική, ενώ στο συντονισμό και στην…

οργάνωση συνέβαλαν το Προξενείο της Ελλάδας στο Παλέρμο και η Επίτιμη Πρόξενος, Renata Lavagnini. Την επίσημη αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη πλαισίωσε  ως μόνιμος εταίρος το Επιμελητήριο Χαλκιδικής,  με την εκπρόσωπο του Κορίνα Ζολλά.

Η εκδήλωση ακολούθησε το σικελικό τελετουργικό. Πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες της μεγαλοπρεπούς Villa Niscemi στους πρόποδες του λόφου Monte Pellegrino και συγκέντρωσε πάνω από 50 συμμετοχές τουριστικών πρακτόρων, εκπροσώπων σχολείων και άλλων εκπαιδευτηρίων, καθώς και εκπροσώπων Μέσων Ενημέρωσης της Σικελίας. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου, αποδίδοντας τιμή στον φιλοξενούμενο Δήμο Αριστοτέλη.

Υπογράφοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας αμέσως μετά την τελετή, ο Δήμαρχος του Παλέρμο Roberto Lagalla και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος συμφώνησαν πως «αποτελεί το πρώτο βήμα μιας επικείμενης αδελφοποίησης».

«Μας ενώνει η ελληνικότητα και η ελληνική προέλευση» είπε ο Δήμαρχος του Παλέρμο Roberto Lagalla, αναφερόμενος σε κοινές πτυχές της ιστορίας, όπως αυτή καταγράφηκε στις ελληνικές αποικίες της Magna Crecia και της Σικελίας. «Μας συνδέει ο κλασσικός πολιτισμός και η μακεδονική διαδρομή στο χρόνο», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο έργο του Αριστοτέλη και του Μεγαλέξανδρου. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος τόνισε την αναπτυξιακή προοπτική της συνεργασίας των μεσογειακών προορισμών, οι οποίοι μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο» (του Δήμου Αριστοτέλη) καλούνται να γνωρίσουν ο ένας τον πολιτισμό, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες και τις καταβολές του άλλου.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο διευθυντής περιφερειακής εκπαίδευσης της Σικελίας, Giuseppe Pierro, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα «οι Σικελοί μαθητές και σπουδαστές να επισκεφθούν και να εκπαιδευτούν στο γενέθλιο τόπο του Αριστοτέλη».

Τη Fiavet Sicilia εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Gianluca Glorioso και η Αντιπρόεδρος Carolina Castellucci, η οποία διοχέτευσε αρμοδίως την πληροφορία σε σχολεία της περιοχής και στα τουριστικά γραφεία -μέλη της Ένωσης, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί άμεσο ενδιαφέρον από σικελικά σχολεία, ενταγμένα κυρίως σε εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus.   

Η τελετή ολοκληρώθηκε στις ιστορικές αίθουσες δεξιώσεων και στους εξώστες της Villa Niscemi, όπου ο chef ambassador της Ανατολικής Χαλκιδικής Πάνος Τζιουρτζιούμης πρόσφερε στους παρευρισκόμενους γεύσεις αγιορείτικης θαλασσινής κουζίνας. Η δικτύωση επισφραγίστηκε με πρόποση στην πολλά υποσχόμενη συνεργασία: τιμώμενος οίνος ήταν το εξαιρετικό rose Orator (ρήτορας) της Akrathos NewLands Winery, που ταξίδεψε από τους βιολογικούς αμπελώνες της Μεγάλης Παναγίας μέχρι το Παλέρμο ειδικά για την περίσταση.

Η συνέχεια της πρωτοβουλίας αναμένεται το Μάιο στην Ιερισσό, καθώς Ιταλοί Αυτοδιοικητικοί και άνθρωποι του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος του Παλέρμο, πρόκειται να παραστούν στο Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Following Aristotle» ιστορώντας τη σύνδεση της Σικελίας με τις αριστοτελικές αναφορές. Στο διάστημα που μεσολαβεί ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τα τοπικά Λύκεια και σικελικά σχολεία προετοιμάζει φακέλους ένταξής του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus, το οποίο θα ενισχύσει τις σχολικές ανταλλαγές.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 4/2/2024]