ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ: ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ LUXURY ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Νέες επενδύσεις σε βίλες και luxury τουρισμό αναμένεται να υλοποιηθούν εντός του 2024 στο μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αμμουλιανή που βρίσκεται διαρκώς στο ραντάρ τόσο των εγχώριων αλλά κυρίως των ξένων επενδυτών, παρουσιάζοντας μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και προοπτικές για να γίνει προορισμός βιώσιμου τουρισμού, εφόσον όμως αυτό συνοδευτεί με την υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών.

Αν και η τοπική οικονομία του νησιού στηριζόταν κατά κύριο λόγο στον κλάδο της αλιείας, αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα επιβίωσης και οι 125 περίπου επιχειρήσεις που διαθέτει σήμερα η Αμμουλιανή, δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουριστικό κλάδο με καταλύματα, εστίαση, καφέ μπαρ και καταστήματα λοιπών εμπορίου. Όπως επισήμανε και σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής, κ. Νικήτας Μαρτυγάκης, το 95% της τοπικής οικονομίας εξαρτάται από τον τουρισμό.

«Οι κάτοικοι του νησιού που γνώρισε ταχύτατη ανάπτυξη, ιδίως τα τελευταία 15 χρόνια, ζουν από τον τουρισμό, είτε με ιδιωτικές επενδύσεις είτε με απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις. Με τις προσπάθειες μάλιστα των τοπικών επιχειρηματιών και φορέων, ο τόπος προβλήθηκε τόσο στην εγχώρια όσο και στη ξένη αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτυγάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συλλόγου, το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων αφορούν στη διαμονή με το μοντέλο του luxury τουρισμού να κερδίζει έδαφος. Στην τοπική αγορά εισέρχονται επενδυτές κυρίως από Βαλκάνια (Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία), Ισραήλ και Αμερική, αγοράζοντας οικόπεδα με σκοπό την ανάπτυξη οικιστικών έργων, δηλαδή βίλες και συγκροτήματα κατοικιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 λειτούργησε το πρώτο οργανωμένο συγκρότημα με βίλες στο νησί από τον κ. Μαρτυγάκη και όπως υποστήριξε, το νέο κύμα ξένων επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ στρέφεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι επενδύσεις το 2024

Εντός του 2024 αναμένεται η υλοποίηση 6-7 επενδύσεων σε ξενοδοχεία μικρής δυναμικότητας και πέντε νέων επιχειρήσεων πολυτελών βιλών και luxury τουρισμού. Την εκτίμηση δε ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις το 2025 έκανε ο κ. Μαρτυγάκης μέσω των χρηματοδοτήσεων είτε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, είτε από τον νέο Αναπτυξιακό νόμο. «Μεγάλα ξενοδοχεία δεν θα συναντήσει κανείς στην Αμμουλιανή, αναπτύσσεται δυναμικά με καταλύματα μικρής κυρίως δυναμικότητας», εξήγησε.

Αναφορικά με τις τουριστικές αγορές του νησιού, ο κύριος όγκος των επισκεπτών προέρχεται από τον οδικό τουρισμό και τα Βαλκάνια όπως αντίστοιχα συμβαίνει στην υπόλοιπη Χαλκιδική αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται και αγορές της Ευρώπης, όπως Ιταλία, Γερμανία ενώ οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς προσέγγισαν για πρώτη φορά την Ολλανδία με την αισιοδοξία ότι θα αποτελέσει μια νέα χώρα επισκεπτών για το νησί τα επόμενα χρόνια.

Προορισμός βιώσιμου τουρισμού

Η ανάπτυξη του νησιού του δήμου Αριστοτέλη ωστόσο που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό της αναζητά περαιτέρω ενέργειες που αφορούν τις υποδομές, προκειμένου να μετατραπεί σε προορισμό βιώσιμου τουρισμού. Για να καταστεί όμως αυτό δυνατό, χρειάζεται να «αγκαλιαστούν» από πλευράς πολιτείας οι επενδύσεις στο νησί και να υπάρξει μια στρατηγική βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές και την επιτάχυνση των έργων, όπως σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, αναπλάσεις, παροχές υπηρεσιών εντός του νησιού.

«Μαζί με τους αρμόδιους φορείς επιδιώκουμε να εντάξουμε το νησί στην πρωτοβουλία GR-eco Islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Οι συγκεκριμένες ενέργειες θα προωθήσουν τον βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό στο νησί μας», σημείωσε ο κ. Μαρτυγάκης. Προς αυτήν την κατεύθυνση επίσης είναι και το πιλοτικό πρόγραμμα Zero Waste Island που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα στην Αμμουλιανή με διάρκεια 2-3 χρόνων και θα την μετατρέψει σε Νησί Μηδενικών Αποβλήτων.

Επισήμανε δε, ότι το νησί έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί και να γίνει η αιχμή του δόρατος της Κεντρικής Μακεδονίας. «Η ανάπτυξη του τόπου που έχει διαφορετικές ανάγκες ως νησί δεν έρχεται μόνο με τις επενδύσεις αλλά και με υποδομές και ανάλογες παροχές υπηρεσιών που θα σέβονται και θα εξυπηρετούν τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους 10.000 επισκέπτες τη θερινή περίοδο. Το νησί αναπτύσσεται, προσελκύει επενδυτές και είναι ευκαιρία να προχωρήσουν οι ανάλογες υποδομές», υποστήριξε ο κ. Μαρτυγάκης.

Σημειώνεται ότι η Αμμουλιανή υποδέχεται σε περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης, διάρκειας 90 ημερών 6.000-8.000 επισκέπτες ημερησίως. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία το 2019 η επιβατική κίνηση του νησιού άγγιξε τους 270.000 επισκέπτες ενώ για το 2023 εκτιμάται ότι έχει σημειωθεί νέο ρεκόρ επισκεπτών. Αν προστεθούν και οι επισκέπτες (500-700 άτομα) που φθάνουν στο νησί ημερησίως μέσω κρουαζιέρας και με ιδιωτικά σκάφη από τις τριγύρω περιοχές της Χαλκιδικής, τότε ο συνολικός αριθμός αυξάνεται κατά πολύ.

Η σεζόν του νησιού ξεκινά την περίοδο του Πάσχα και ολοκληρώνεται αρχές Οκτωβρίου ενώ η υψηλή τουριστική περίοδος υπολογίζεται σε 90-100 ημέρες, από 15 Ιουνίου μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά τη φετινή τουριστική χρονιά και με βάση τις προκρατήσεις, προβλέπεται ότι θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα με έναρξη της σεζόν τον Μάιο.

[ΠΗΓΗ: https://thesstoday.gr/, ρεπορτάζ Δήμητρα Τάγκα, 2/2/2024]