ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ELDORADO

Πυλώνα ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης για την Eldorado Gold αποτελεί το έργο των Σκουριών Χαλκιδικής που ανήκει μαζί με το μεταλλείο Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών και άλλες εγκαταστάσεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Οπως ανέφερε πρόσφατα σε παρουσίαση αναλυτών η διοίκηση του καναδικού ομίλου, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Τζορτζ Μπερνς, το υψηλής ποιότητας πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού – χαλκού στις Σκουριές ενισχύει σημαντικά τα μεγέθη της Eldorado Gold. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρασχέθηκαν στους αναλυτές, αυτή τη στιγμή, ο βαθμός προόδου του έργου των Σκουριών διαμορφώνεται στο 34% και αναμένεται να αγγίξει περίπου το 48% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εκτιμάται δηλαδή ότι θα βρεθεί το επόμενο δωδεκάμηνο σε προχωρημένο στάδιο, έχοντας διετή χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης. Κατά το πρώτο δηλαδή εξάμηνο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά η παραγωγή και μέχρι τα τέλη του 2025, το έργο των Σκουριών να τεθεί σε εμπορική παραγωγή.

Μέχρι σήμερα η Eldorado Gold έχει επενδύσει κεφάλαια 160-170 εκατ. δολαρίων στις Σκουριές όπου απασχολεί περίπου 900 εργαζομένους, έχοντας, την άνοιξη του 2023, εξασφαλίσει χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ. Το κοίτασμα των Σκουριών υπολογίζεται ότι θα έχει ετήσια παραγωγή 140.000 ουγγιών χρυσού και άνω των 30 εκατ. κιλών χαλκού. Ανά ουγγιά το συνολικό κόστος κατεργασίας τοποθετείται σε περίπου 5,5 ευρώ, ενώ κατά τα πέντε πρώτα χρόνια, το έργο στις Σκουριές εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ελεύθερες ταμειακές ροές από 150 εκατ. ευρώ (το πρώτο έτος) έως 340 εκατ. ευρώ (το τρίτο έτος). Επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτίμησης της Eldorado Gold, με την αναλογία τιμή μετοχής προς καθαρή παρούσα αξία (NAV) να ανέρχεται σε περίπου 0,80.

Στο άλλο ενεργό μεταλλείο της Eldorado Gold στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, η ετήσια παραγωγή χρυσού, ασημιού, μολύβδου και ψευδαργύρου τοποθετείται σε 1 εκατ. τόνους και ανήλθε σε 18.848 ουγγιές κατά το τρίτο τρίμηνο. Η εταιρεία δρομολογεί την επέκταση του μεταλλείου, όπως και έργα αναβάθμισης στο Στρατώνι, όπου διαθέτει τις λιμενικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της.

Στο Πέραμα Εβρου όπου θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο έργο της Eldorado Gold, μετά από αυτό στις Σκουριές, η εταιρεία δρομολογεί, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

[ΠΗΓΗ: https://myvolos.net/, από https://www.kathimerini.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 6/1/2024]