ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

«Απαραίτητη η ολοκληρωμένη στρατηγική βιωσιμότητας και η ενσωμάτωση της καινοτομίας», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος ΔΣ, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πολιτικές που επέλεξε, κατέστησε την εξορυκτική της βιομηχανία μη αγωνιστική. Το αποτέλεσμα ήταν αφ’ ενός μεν να συρρικνωθεί η υπάρχουσα παραγωγή ορυκτών και αφ’ ετέρου να μην γίνουν επαρκείς επενδύσεις για την παραγωγή των «νέων» πρώτων υλών, που απαιτούνται για τις σύγχρονες τεχνολογίες. Την ίδια περίοδο, διάφοροι εμπορικοί εταίροι μας ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη πορεία. Σταδιακά η Ευρώπη βρέθηκε να εξαρτάται για μια μεγάλη ομάδα κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών από έναν μικρό αριθμό τρίτων χωρών.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κίνας για περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων μεταλλευμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, έφεραν τον εξορυκτικό κλάδο στο προσκήνιο ως απαραίτητο παράγοντα για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης. Εάν θέλουμε μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα ΑΠΕ, εναλλακτικά καύσιμα και την ψηφιακή τεχνολογία για να τα υποστηρίξει, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πρώτες ύλες. Επιτέλους, έστω και καθυστερημένα, συνειδητοποιούμε ότι η εξόρυξη είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Είναι όμως σημαντικό να τονίσουμε ότι η συνδρομή του Ευρωπαϊκού εξορυκτικού κλάδου στην πράσινη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δεν σταματάει εδώ. Είναι κοινά παραδεκτό, ότι η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει το αυστηρότερο πλαίσιο στον κόσμο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από παραγωγικές δραστηριότητες. Η ευρωπαϊκή εξορυκτική βιομηχανία έχει πληρώσει το τίμημα της εφαρμογής αυτού του πλαισίου, χάνοντας συνεχώς σε ανταγωνιστικότητα απέναντι σε άλλες εκτός Ευρώπης περιοχές.

Είναι συνεπώς σαφές ότι τα ορυκτά που θα εξορυχθούν στην Ευρώπη θα έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από εκείνα που θα εξορυχθούν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη. Προφανώς λοιπόν, εάν θέλουμε έμπρακτα να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αγαθών που καταναλώνουμε, η λύση είμαι να επαναπατρίσουμε τόσο την παραγωγή πρώτων υλών όσο και την μεταποίηση τους επί ευρωπαϊκού εδάφους.

[ΠΗΓΗ: https://industry-news.gr/, του Γιώργου Πανταζόπουλου, 17/1/2024]