ΣΤΙΣ 15-17 ΜΑΪΟΥ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «FOLLOWING ARISTOTLE» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα στο Mount Athos Resort, στην καρδιά του Ακάνθιου κόλπου, ξεκινάει το Διεθνές Συμπόσιο  με τίτλο «Following Aristotle – Από τον Αριστοτέλη στον Άθωνα» που διοργανώνει ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, κυβερνητικών αξιωματούχων, διπλωματών, θρησκευτικών παραγόντων ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρωσία, με Δήμους των οποίων, ο Δήμος Αριστοτέλη έχει προχωρήσει σε στρατηγική δικτύωση τα τελευταία χρόνια.

Κατά την τελετή έναρξης, τους συμμετέχοντες θα υποδεχθεί ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ενώ τις εργασίες θα χαιρετήσουν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Κατερίνα Ζωγράφου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης.

Σκοπός του Συμποσίου είναι να αναδείξει τον ιστορικό και χρονικό συσχετισμό μεταξύ των Αρχαίων Σταγείρων και του Άθωνα εγκαινιάζοντας μία καινοφανή σπονδυλωτή δομή εργασιών, με τους εισηγητές να πραγματοποιούν τις παρουσιάσεις τους με φόντο σημαντικούς αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους της περιοχής:

  • Στην Αρχαία Άκανθο και τον Ακάνθιο Κόλπο.
  • Στην Αγορά των Αρχαίων Σταγείρων – τη γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη.
  • Στον Πύργο της Ουρανούπολης.
  • Εν πλω, κατά τον περίπλου του Αγίου Όρους.
  • Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία.

Η πρώτη συνεδρία (Ιερισσός, 15.5.24) είναι αφιερωμένη στην Ιταλία: Παλέρμο, Μεσσήνα, Τοσκάνη και Απουλία παρουσιάζουν τις δικές τους αριστοτελικές και αθωνικές συνδέσεις. Κοινή αναφορά του Δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο Μεσσήνας είναι ο Έλληνας φιλόσοφος Δικαίαρχος ο Μεσσήνιος, μαθητής στο Λύκειο του Αριστοτέλη.

Η δεύτερη συνεδρία (Αρχαία Στάγειρα, 16.5.24) είναι αφιερωμένη στη Γαλλία: Saint Emilion, Riquewihr και Ajaccio αναδεικνύουν τη ρήση του Αριστοτέλη «Οινωθήσεσθαι μεν, ου μεθύσεσθαι δε», παρουσιάζοντας την οινική σύνδεση της Γαλλίας με τα συμπόσια της αρχαίας Ελλάδας και την οινική κληρονομιά του Άθωνα.

Η τρίτη συνεδρία (Μονή Ζυγού, 16.5.24) είναι αφιερωμένη στην Ισπανία: η Βαρκελώνη παρουσιάζει τη σχέση της Καταλωνίας με το Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου εκεί βρίσκεται το μοναδικό καταλανικό μνημείο στην Ελλάδα, ενώ το Saint Sebastian προωθεί τη δική του προσκυνηματική περιήγηση, η οποία αποτελεί πρότυπο για την παγκόσμια τουριστική κοινότητα.

Η τέταρτη συνεδρία (εν πλω στη δυτική πλευρά του Άθωνα, 17.5.24) είναι αφιερωμένη στη Ρωσία: η Αγία Πετρούπολη και ο αδελφοποιημένος Δήμος Σέστρορετσκ παρουσιάζουν τη σύνδεσή τους με το Άγιον Όρος και επικυρώνουν το σύμφωνο συνεργασίας που έχουν υπογράψει πριν 5 χρόνια.

Η τελευταία συνεδρία (17.5.24) θα πραγματοποιηθεί στην Αρναία, όπου πανεπιστημιακοί και εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι κλείνουν τις εργασίες του Συμποσίου, πλαισιωμένοι από χορωδιακές θρησκευτικές εκτελέσεις.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Συμποσίου με τη συμβολή επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων της Ανατολικής Χαλκιδικής, θα πραγματοποιηθούν αρχαιοελληνικά δείπνα, επιδείξεις σπονδών, καθώς επίσης και μοναστηριακές τράπεζες, γεύματα μοναστηριακής κουζίνας, αλλά και gourmet επίσημα γεύματα / δείπνα, που θα συνδέσουν το Συμπόσιο με τον γαστρονομικό θεσμό KOUZINA.

Το Συμπόσιο αποτελεί μέρος της αναβίωσης του κύκλου εκδηλώσεων «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ» και θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια κάθε φορά και σε νέα τοπόσημα του Δήμου Αριστοτέλη.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Συμποσίου.  

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 12/5/2024]