Ο ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ “ΤΑΞΙΔΕΨΕ” ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων με Βρετανούς τουριστικούς παράγοντες και σημαντικούς εκπροσώπους Τύπου πραγματοποίησε αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη στη διεθνή τουριστική έκθεση W.T.M. (6 – 8.11.23), επιλέγοντας φέτος την προώθηση του «Zorba the Greek project», και της 22χρονης ιστορία του καζαντζακικού ήρωα Αλέξη (Γιώργου) Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης κ. Νίκος Αυγερινός, η Σύμβουλος Τουρισμού κ. Μαρία Πάππα  και η εξωτερική συνεργάτης του Δήμου, υπεύθυνη για τη βρετανική τουριστική αγορά Katilena Alpe, προέβησαν σε επί μέρους παρουσιάσεις του project, σε Βρετανούς δημοσιογράφους, bloggers και εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων. 

Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα ο Αλέξης (Γιώργος) Ζορμπάς εργάσθηκε στις υπόγειες στοές του Μάδεμ Λάκκου, δημιουργώντας στο Παλαιοχώρι πολυμελή οικογένεια. Εκεί έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία, ενώ λίγο πιο κάτω – στο Άγιον Όρος – συνάντησε για πρώτη φορά τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος αργότερα έστησε επάνω του ένα ολόκληρο μυθιστόρημα. Ακολουθώντας «τα βήματα» του Αλέξη Ζορμπά στην Ανατολική Χαλκιδική, ο Δήμος Αριστοτέλη έχει αποκτήσει το ιστορικό ακίνητο που αποτέλεσε τη «Στέγη του Ζορμπά» στο Παλαιοχώρι για 22χρόνια και μετά τις σχετικές μελέτες, μετατρέπει την οικία αυτή σε Μουσείο ιστορικής αναφοράς και μνήμης. Εκεί η ψηφιακή απεικόνιση της καθημερινότητας του διάσημου Έλληνα θα επιτρέπει στον επισκέπτη να ενημερώνεται και να «συνομιλεί» μαζί του. 

Επιπρόσθετα, ο Δήμος δημιούργησε γύρω από το συγκεκριμένο σημείο περιπατητικές και ποδηλατικές υποδομές, συνδέοντας την ιστορία με τη φυσιολατρία: οι διαδρομές οδηγούν περιπατητές, ποδηλάτες και φυσιολάτρες σε μονοπάτια στα δάση του Παλαιοχωρίου, του Νεοχωρίου και της Στρατονίκης, διαδρομές στο Αριστοτελικό Όρος, που ο Ζορμπάς χρησιμοποιούσε για να μεταβεί στην εργασία του, ή για προσωπική ανάταση. 

Το press kit των Βρετανών δημοσιογράφων, περιλαμβάνει πρόσκλησή στην Ανατολική Χαλκιδική. που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου 2024 κατά τη διάρκεια της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA, η οποία μεταξύ άλλων αναβιώνει δρώμενο πολιτισμού στο Παλαιοχώρι. Παράλληλα συμφωνήθηκαν inspections βρετανικών γραφείων θεματικού τουρισμού, την επόμενη Άνοιξη, ενισχύοντας τις συνεργασίες των μικρών (κυρίως) καταλυμάτων με τη βρετανική τουριστική αγορά. Διεθνές trekking trip, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2024 με τη συμμετοχή – μεταξύ άλλων – Άγγλων και Σκωτσέζων trekking specialists. 

«Φιλοδοξούμε βάσιμα, το 2024 η Ανατολική Χαλκιδική να υποδεχθεί χιλιάδες Βρετανούς επισκέπτες» λέει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος. «Μεγάλοι και μικροί Βρετανοί tour operators να προχωρούν ήδη σε συμβόλαια με τοπικούς συνεργάτες και σε διαδικασία εμπλουτισμού του καταλόγου τους με νέα καταλύματα. Αξιοποιούμε τη θετική συγκυρία του τουρισμού για την Ελλάδα συνολικά, δημιουργώντας συνεχώς νέα τουριστικά προϊόντα, άρα και νέες ευκαιρίες προώθησης του Δήμου Αριστοτέλη ως προορισμού».

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 9/11/2023]