Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΙ 111Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ

Στις 2 του μηνός Νοεμβρίου 1912 ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αλεξάκης μπήκε στην Αρναία νικηφόρος για να μεταδώσει το μήνυμα της ελευθερίας από τον Τουρκικό ζυγό στη Χαλκιδική.

Ήταν Επικεφαλής Ουλαμού που ανήκε στο Α’ Ανεξάρτητο Τάγμα Κρητών με Διοικητή τον Ταγματάρχη Γεώργιο Κολοκοτρώνη που πήρε διαταγή να προωθηθεί ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη για να απελευθερώσει τη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος.

Ο ηρωικός εκείνος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού σαν μπήκε στην Αρναία μπροστά από τους Άρχοντες του Τόπου και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιερισσού κυρό Σωκράτη Σταυρίδη απευθυνόμενος στον λαό είπε: “Αδέλφια! Σας εφέραμε την ελευθερία που εποθούσαμεν όλοι οι πρόγονοι και πατέρες σας επί αιώνας. Η χαρά σας είναι και χαρά μας. Θρήνου, ο καιρός πέπαυται. Μη κλαίετε! Ανέτειλεν η αυγή της Ελληνικής Ελευθερίας. Η Μακεδονία ανέστη. Εορτάσατε!”.

Αυτή τη μεγάλη μέρα γιόρτασε και σήμερα, 1η Νοεμβρίου τ.έ., η αρχοντική Αρναία, επί τη μνήμη μάλιστα των Προστατών της Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων εξ Ασίας στον ομώνυμο Ιερό τους Ναό, που σχεδίασε ο πολύς αείμνηστος Καθηγητής Ορλάνδος και στολίζει την ιστορική έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Εθνική υπερηφάνεια, συγκίνηση, κατάνυξη και αισθήματα ψυχικής ανάτασης επικράτησαν στο πολυπληθές εκκλησίασμα που προσήλθε στη χάρη των Αγίων Αναργύρων. Άλλωστε είναι κοινή απόφαση όλων των Αρναιωτών, να γιορτάζουν την παλιγγενεσία του Τόπου τους, αντί της 2ας Νοεμβρίου, κατά την γιορτή των Αναργύρων, προς τιμήν των οποίων οι Γυναίκες της Αρναίας το 1919 επί Μητροπολίτου κυρού Σωκράτους ανήγειραν το Παλλάδιο των Αγίων.

Των όλων Ιερών Ακολουθιών προέστη ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, ο οποίος τελεί τα Συνοδικά του καθήκοντα στην Αθήνα, Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού της Αρναίας Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη, τον Εφημέριο της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο Χάϊτα που τόσο πολύ κοπίασε για την ευπρέπεια του Ιερού Ναού και του περιβάλλοντος αυτόν προαυλείου χώρου και τους Διακόνους π. Νικόλαο Τσεπίση και π. Νικόδημο Κωτινούδη.

Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Δημάρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, η Αντιπεριφερειάρχης κα Κατερίνα Ζωγράφου,, ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, ο τ. Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, οι Αντιδήμαρχοι Αριστοτέλη κ.κ. Γεώργιος Θαλασσινός, Νικόλαος Αυγερινός και Ευριπίδης Ατζιαμής, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Παντελής Αλβανός, ο Διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. Χαλκιδικής κ Θεόδωρος Ρούμκος, ο Διοικητής του Α.Τ. Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραπαντάς, η Πρόεδρος της ΑΞΤΑΔΑ κα Μαριλένα Ζαμάνη, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Στέλιος Τζιτζιρίκας, η Πρόεδρος της Α΄ Βαθμίου Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.κ.α.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη ευχαριστήριος Δοξολογία, κατά τη διάρκεια της οποίας τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Λαζαρίδης.

Ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων, της περιπύστου και εφεστίου Ιεράς των Εικόνας ανά τις οδούς της παραδοσιακής Αρναίας που σαν μάνα έσκεπε τα παιδιά της υπό τις πτέρυγες της!

Ήδη γιορτάστηκε η 111η Επέτειος Απελευθέρωσης του Τόπου με τον Λαό ενωμένο, τους Άρχοντες μονιασμένους και την Εκκλησία ως μάνα να περιφρουρεί την ενότητα του πληρώματός Της.

Τέλος, στο Μνημείο Απελευθερώσεως της Αρναίας, στην είσοδο της Πόλεως, εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απελευθερωτών του τόπου και κατετέθησαν οι νενομισμένοι στέφανοι από τους εκπροσώπους των Αρχών και την μαθητιώσα νεολαία που μετείχε των όλων λαμπρών εκδηλώσεων με τις σημαίες της.

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες και εδώ σχετικό βίντεο:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 1/11/2023]