Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

Οι πρώτες ύλες είναι η ίδια η βάση της κοινωνίας μας. Είναι παρούσες παντού στην καθημερινότητά μας και είναι καθοριστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ο χρυσός, με τις πολλαπλές και σε πολλούς άγνωστες καθημερινές εφαρμογές του, αναδεικνύει αυτό το γεγονός. Η βιώσιμη εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη συμβάλλει: 

  • Στην οικονομική ανάκαμψη χάρη στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν απευθείας στην οικονομία των κρατών μελών. 
  • Διευκόλυνση της συντριπτικής εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές χρυσού από χώρες εκτός Ευρώπης.

Όσον αφορά το πρώτο, οι άμεσες επενδύσεις για την έναρξη και λειτουργία ενός μεταλλείου χρυσού ξεκινούν από τα 100 εκατομμύρια ευρώ και για έργα μεγάλης κλίμακας συχνά ξεπερνούν και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Εκτός από τις άμεσες επενδύσεις για την υλοποίηση μιας επιχείρησης, ένα μεταλλείο χρυσού έχει πραγματικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Οι τοπικές οικονομίες επωφελούνται από το αυξημένο επίπεδο διαβίωσης και κατανάλωσης των εργαζομένων, ενώ ορισμένες μικρές και μεσαίες εταιρείες ενισχύουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα παρέχοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζεται μια επιχείρηση εξόρυξης. Οι φόροι που καταβάλλονται από την εταιρεία, είτε με τη μορφή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, είτε με φόρους εισοδήματος είτε με φόρους κοινωνικής ασφάλισης, ωφελούν άμεσα τα κράτη μέλη, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πηγή εισοδήματος για να μειώσουν το εθνικό χρέος ή/και να βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές. Όσον αφορά το τελευταίο, η βιώσιμη εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη συνάδει πλήρως με τους στόχους πολιτικής της ΕΕ που στοχεύουν στην παροχή ασφαλούς και οικονομικά προσιτής πηγής πρώτων υλών και στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές. Εάν τα τρέχοντα έργα εξόρυξης χρυσού προχωρήσουν στην παραγωγή, θα οδηγήσει σε αύξηση άνω του 100% της παραγωγής χρυσού στην ΕΕ. Θα ωφελούσε έναν αριθμό μεταγενέστερων βιομηχανιών από την εξόρυξη έως τα προϊόντα τελικού καταναλωτή που χρησιμοποιούν χρυσό, καθώς ωφελείται ολόκληρη η αλυσίδα αξίας.

Η ευκαιρία της Ελλάδας (μια δεκαετία μετά…)

Το 2012, το Bloomberg, με την ευκαιρία της μεταβίβασης της εκμετάλλευσης των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Eldorado Gold και την Ελληνικός Χρυσός, δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο για τις προοπτικές που έχει η Ελλάδα να καταστεί η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη. Το άρθρο σημείωνε, πως μέσα σε μια τετραετία, δηλαδή το 2016, θα μπορούσαμε ακόμη και να ξεπεράσουμε την πρώτη Φινλανδία!

Πέρασε μια δεκαετία γραφειοκρατικής τρέλας, αλλά τελικά φαίνεται να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, προς αυτό που είχε προβλέψει ο αρθρογράφος του Bloomberg σχεδόν πριν μια δεκαετία. 

Όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα ο CEO της Eldorado Gold, George Burns, μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο, που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία – Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου, «αυτή τη στιγμή έχουμε 12 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού σε αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα, το 41% αυτών εντός Ελλάδας. Τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες μετασχηματισμού τόσο για την εταιρεία μας όσο και για την Ελλάδα». 

Δήλωσε ακόμη πως εξελίσσοντας όλα τα στρατηγικά πρότζεκτ ανάπτυξης στην χώρα, η Ελλάδα μπορεί να εδραιωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας – και μέσα από τις επενδύσεις μας πιστεύουμε ότι δείχνουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και το μέλλον της» τόνισε ο κ. Burns.

Έτσι, η ανάπτυξη της μεταλλουργίας χρυσού στην Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τοπικά και εθνικά συμφέροντα, αλλά συνάδει πλήρως με τους στόχους πολιτικής της Ε.Ε. που στοχεύουν στην παροχή ασφαλούς και οικονομικά προσιτής πηγής πρώτων υλών και θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια της Ε.Ε. να απεξαρτοποιηθεί από τις εισαγωγές πρώτος υλών, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, από τρίτες χώρες.